Főoldal > Cikkek > Családi élet > 11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!

11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!

Szülőklapja képElkeseredett fiatal édesanya olvasónk írt nekünk levelet, aki külföldön él kislányával és férjével. Akármennyire is szeretné, hogy a nagymama és az unoka rendszeresen beszélgessenek egymással skype-on, nem igazán sikerül nekik. Szakértőnk elmondja, hogyan lehet rávenni az unokákat egy kis csevegésre…

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-07-12
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gécziné Galla Krisztina
családpedagógiai tanácsadó, life coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
Elkeseredett fiatal édesanya olvasónk írt nekünk levelet, aki külföldön él kislányával és férjével. Akármennyire is szeretné, hogy a nagyszülő és az unoka rendszeresen beszélgessenek egymással skype-on, nem igazán sikerül nekik. Szakértőnk elmondja, hogy hogyan lehet rávenni az unokákat egy kis csevegésre…

A nagymama szeretne az unokájával jókat beszélgetni, de a kislánynak nincs erre igénye - Ibolyáék története
"Hollandiában élünk, kisiskolás lányom már itt született, és ez az otthona. Édesanyámnak nagyon hiányzunk. Mivel ő is és mi is dolgozunk, évente csak egy-két hétre tudunk találkozni. A nagymama nagyon szeretné, hogy a lányom rendszeresen skype-olna vele, de úgy tűnik, hogy a kislánynak erre nincs igénye. Ha erőltetem, akkor elmenekül a számítógép elől. Édesanyám mindezt nehezen viseli, amit egyrészről megértek, másrészről azt gondolom, hogy a saját érzelmi állapotát nehezíti meg, ami persze az enyémre is kihat.

A nagymama a távolság ellenére szeretne az unokájával foglalkozni, az unokája életének "aktív" részese lenni. Hiába magyarázom az édesanyámnak, hogy ne igyekezzen azokhoz a nagymamákhoz hasonlítania magát, akik hetente látogatják az unokát. De ő csak azzal vádol engem, hogy nem teszem lehetővé számára, hogy megélje a nagymama szerepet. Mit tehetek? Ibolya"


Megkértük szakértőnket, Gécziné Galla Krisztina life coach-ot, aki három évtizedes családpedagógiai tapasztalattal rendelkezik, hogy adjon általános tanácsot fiatal édesanya olvasóknak, aki problémájával sajnos egyre kevésbé van egyedül. Szakértőnk és az olvasónk ezután hosszas levelezésbe kezdtek. Családpedagógus szakértőnk Ibolyáék történetét alaposan körüljárta, hogy arról is el tudja mondani véleményét, ami a fenti sorokból nem teljesen derül ki.

Az alábbi praktikus tippek remélhetőleg más nagyszülőknek is hasznosak lesznek, akik az unokáikkal skype-on kénytelenek tartani a kapcsolatot.
11 ötlet, amivel vonzóbbá lehetne tenni a nagymama és unoka közötti skype beszélgetést


1.    
Mindenképpen kerüljük a lelkiismeret furdalást keltő kérdéseket! "Miért nem hívsz fel? Miért nem beszélünk gyakrabban?" - ezekre a számunkra megnyugtató válasz úgysem létezik, ráadásul elindíthatunk vele egy veszekedésbe torkolló magyarázat-cáfolat áradatot. Gondoljunk arra, hogy mi se keressük olyanok társaságát, akik állandó szemrehányásokkal bombáznak minket.

2.    
Semmi esetre se minősítsük a szülőket a beszélgetésekben! "Anyád is igazán hívhatna többször! Anyádnak már hányszor mondtam, hogy hívjatok fel! Biztosan, Apád nem örül neki, ha látja, hogy beszélgetünk!". Mi sem szeretjük, ha azokat minősítik le, akiket mi kedvelünk, akik nekünk fontosak. A gyerekeknek pedig normális esetben a szülők jelentik a biztonságot, az igazodási pontot, a feltétel nélküli szeretet.

3.    
Mielőtt kérdésekkel árasztanánk el az unokát, beszélgessünk „csupa semmiségekről”: dicsérjük meg a haját/ruháját; mondjuk, hogy látjuk, milyen jó kedve van; olyan jó látni, ahogy csillog a szeme; mennyit nőtt, mióta legutóbb láttuk, stb. Legyünk leleményesek, igyekezzünk a környezetéből is kicsippenteni egy-egy témát: kedvenc állata, játéka, bármi olyan téma, ami a képernyőn még a gyerek körül látható.

4.    
A fentiekbe beleszőhetünk egy-két itthoni témát, történetet is: "Milyen helyes az a kis plüsskutya a polcon, egészen hasonlót láttam múltkor egy kirakatban, és rögtön eszembe jutott, hogy neked is biztosan tetszene. És lám, van is ilyen kutyusod! De jó! Szoktál vele játszani? Mit? Kivel?" - ezzel már el is indul egyfajta beszélgetés. Ha úgy érezzük, hogy a gyerek elakadt, csak tőszavakkal válaszol, ne nógassuk a végtelenségig, hanem hidaljuk át a döccenőket saját történeteinkkel.

5.    
A beszélgetés ne szűküljön le egyfajta ellenőrzésre! A „Hogy megy a tanulás?", "Van már barátod az óvodában/iskolában?"; "Mit tanultatok legutóbb?" típusú kérdések élő szóban és folyamatos kapcsolattartás esetén is demotiválók tudnak lenni, hát még akkor, ha a nagyi/nagypapa csak ilyeneket tud kérdezni abban a kevéske időben, amikor éppen online kapcsolatban van az unokával.6.    
Tegyünk fel konkrét kérdéseket, ami az unoka életkorának, érdeklődésének megfelelő! Például ahelyett, hogy megkérdeznénk, „Hogy vagy? Mi újság?”, megkérdezhetjük, hogy "Milyen napod volt?", "Mi volt a legérdekesebb aznap?", "Hol voltál legutóbb a barátoddal? Ott mit csináltatok?".

7.    
Mutathatunk különféle dolgokat „élőben”, vagy küldhetünk képet, mesét, egyebet virtuálisan is. Kérdezzük meg, mi a véleménye róla? Mi az, ami tetszik neki benne? Mi az, ami nem? Itt is elmondhatjuk a mi meglátásainkat, kiegészíthetjük egy-egy történettel is a beszélgetést.

8.    
Kérjük meg, mutasson/küldjön ő is nekünk valamit valamilyen témában. "Megmutatod a kedvenc kisautódat? Olyan kíváncsi vagyok rá!"; Hol tartotok most az olvasókönyvben? Olyan érdekes nekem látni, máshol hogyan tanulnak a gyerekek!".

9.    
Vigyázzunk, hogy ne „telepedjünk rá” a beszélgetésre! Ne legyünk terjengősek, unalmasak! Csak olyan témát hozzunk elő, ami az adott életkorú gyereket valóban érdekelheti. (Itt nincs helye az unalmas beszámolóknak a szomszédunkkal folytatott vitáról; a betegségünkről, a kezeléseinkről; nem kell a sopánkodás – hiszen ezekkel a távolból még egy felnőtt sem tudna mit kezdeni.)

10.    
Ne akarjunk nevelni! Higgyük el, hogy mi a saját gyerekünket már nagyon jól felneveltük: okos, érett, felelősségteljes szülő lett belőle. Tudja ő, hogy kell-e még egy kötött kabát a kicsire ott a messzi távolban; hogy ad neki eleget enni akkor is, ha mi soványkának találjuk szemünk fényét - és még sorolhatnám.

11.    
Ami pedig a legfontosabb, tartsuk szem előtt, hogy minőségi időt akarunk együtt tölteni a távolban levőkkel! Élményeket, emlékeket gyűjtünk és adunk, amire jó emlékezni azokban a pillanatokban, amikor csak a távolság létezik…

Szakértő: Gécziné Galla Krisztina
Fotó: Freepik/katemangostar; Rawpixel

Címkék: Gécziné Galla Krisztinanagyszülő, unoka, család, beszélgetés, kapcsolattartás, skype, telefonbeszélgetés

Kapcsolódó cikkek

Ezt tedd, hogy imádjon veled lenni az unokád! Akkor is működik, ha csak kevés időtök jut egymásra
Ezt tedd, hogy imádjon veled lenni az unokád! Akkor is működik, ha csak kevés időtök jut egymásra

Az unokák az osztatlan figyelemre vágynak, és azt szeretnék, hogy állandóan foglalkozz velük. Hogyan lehetséges ez a mai rohanó tempó mellett? 6 egyszerű tippet mondunk, ami az unokával együtt töltött időt mély tartalommal tölti meg, és ha betartod, az együtt töltött órák örökre felejthetetlenek lesznek számára.

tovább a cikkre
A nagyinál nyaralás 5 aranyszabálya: így lesz örömteli az unokákkal töltött idő
A nagyinál nyaralás 5 aranyszabálya: így lesz örömteli az unokákkal töltött idő

Akár az egész nyári szünetet nálad töltik az unokák, akár csak egy rövid nyaralásra visznek magukkal a gyerek, nem árt, ha időben lefekteted a családi nyaralás alapszabályait, hogy feszültség és gond nélkül teljen a nyaralás. Szakértőnk hasznos tanácsai nagyszülőknek a nyári szünetre és közös családi utazásokra.

tovább a cikkre
6 játékos fejlesztő gyakorlat, iskolába készülő gyerekeknek
6 játékos fejlesztő gyakorlat, iskolába készülő gyerekeknek

Hurrá, iskolás lesz az unokám! 3 dolog, amit semmiképpen se mondjunk iskolába készülő unokánknak! 3+3 dolog helyette, amivel felkészíthetjük őt az őszi iskolára. Hogyan készítsük fel a gyerekeket az iskolára a nyári szünetben? Játékos fejlesztő feladatok, nagyszülői teendők iskolakezdésre.

tovább a cikkre
Elkényeztetjük az unokát, ha mindent megcsinálunk helyette?
Elkényeztetjük az unokát, ha mindent megcsinálunk helyette?

Nagyszülőként szolgálatkészen állunk unokáink rendelkezésére, és szinte mindent megteszünk helyettük: bekötjük a cipőjüket, megkenjük a kenyerüket, megmossuk helyettük a kezüket, és legfőképpen rájuk hagyunk mindent… És miért baj ez? – kérdezi sok nagyszülő; hiszen nekünk már ’csak szeretni kell az unokákat, nem pedig nevelni’. De, biztos így van ez? Cikkünkből megtudod.

tovább a cikkre
Hogyan lehetsz jó nagyszülő lelkiismeret-furdalás nélkül?
Hogyan lehetsz jó nagyszülő lelkiismeret-furdalás nélkül?

Mit tegyünk, ha úgy érezzük, hogy az egész család ránk telepszik? Önzőségnek számít-e, ha nem jut elég idő az unokára? Legyen-e lelkiismeret-furdalásunk, ha időnként fárasztónak érezzük az unokázást? Miért nem tudnak a fiatalok hálásak lenni akkor, amikor mi annyi mindent megteszünk értük?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gécziné Galla Krisztina - családpedagógiai tanácsadó, life coach

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza