Főoldal > Cikkek > Családi élet > Nagyszülő-unoka viszony: 11 szuper ötlet, hogy imádjon veled lenni az unokád - A pszichológus tanácsai

Nagyszülő-unoka viszony: 11 szuper ötlet, hogy imádjon veled lenni az unokád - A pszichológus tanácsai

Szülőklapja képA nagyszülői szerep egyeseknek azonnal jól megy, míg másoknak csak nehezen indul be. Pedig ki ne szeretné, hogy az unokája, amikor csak lehet, vele akarjon lenni. A jó hír az, hogy a nagyszülőség is kiválóan tanulható, amit soha nem késő elkezdeni, sőt fejleszthető, bármennyire is érettnek gondolja magát az ember.

Szerző: Balázs Nelli
2016-01-27
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Balázs Nelli
klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A nagyszülői szerep egyeseknek azonnal jól megy, míg másoknak csak nehezen indul be. Pedig ki ne szeretné, hogy az unokája, amikor csak lehet, vele akarjon lenni. A jó hír az, hogy a nagyszülőség is kiválóan tanulható, amit soha nem késő elkezdeni, sőt, fejleszthető, bármennyire is érettnek gondolja magát az ember.

Balázs Nelli klinikai szakpszichológust kérdeztük arról, hogy min múlik a nagyszülő-unoka viszony elmélyülése, és hogy milyen apró praktikákkal lehet a kapcsolatot egyszerűen, de könnyen pozitív irányba befolyásolni.

Min múlik, hogy mennyire kötődik az unoka a nagyszülőkhöz?
Nem minden nagyszülőhöz lehet egyformán kötődni és ez nem is mindig csak a nagyszülőkön múlik. A kötődést meghatározhatja az unokák habitusa, temperamentuma, a család kulturális és nevelési szokásai. Ami azt jelenti, hogy ha a család a szabad nevelés elvét követi a nagyszülő pedig poroszos módon gondolkodik, akkor nehezebb lesz a kötődés. Ha a kisgyerek igen izgága, minden fára felmászik, akkor nem biztos, hogy egy szorongóbb, túlaggódó nagyszülővel jól ki tud majd jönni. Ez mind fordítottan is érvényes.

Nagyszülői szerep - van, akinek több idő kell a ráhangolódáshoz
Fontos szempont az is, hogy a szülők mennyire ápolnak szoros kapcsolatot a nagyszülőkkel, hiszen a gyerekek minta után tanulnak, ha azt látják, hogy milyen jól elbeszélgetnek, keresik egymást, akkor nagy valószínűséggel az unokák is örülni fognak a nagyiknak.
Lényeges az is, hogy hol tart a nagyszülő saját szerepének felvállalásban - és ez nem feltétlenül korhoz kötött. A nagyszülőszerepre is megérnek az emberek, ha váratlanul éri őket, ha még aktív dolgozók, a gyerekük párválasztottja nem éppen kedvükre való, akkor az unokákkal való kapcsolat sem lesz zökkenőmentes.
Tudjuk, hogy az emberek nem minden korosztályhoz éreznek egyforma vonzalmat, találják meg könnyedén a kapcsolódást, lehet, hogy egyes nagyszülők majd kamaszkorban fognak a legjobb nagyik lenni, míg mondjuk kisiskolás korú unokával nem igen tudnak mit kezdeni.

A háborgó, sopánkodó nagyszülőket az unokák is kerülik
Különböző érettségű nagyszülők léteznek: van akik hatvan éves korukra bölcsek lesznek, megnyugodnak, más szemmel nézik a világot, másfajta magyarázatokat találnak egy-egy konfliktusra, problémákra, velük jó együtt lenni, ők rugalmasabbak, elfogadóbbak, jókat lehet velük beszélgetni és sokat lehet tőlük tanulni. Azok, akik hatvan körül még mindig háborognak, másokat hibáztatnak, sopánkodnak, biztosan játszópajtásnak sem a legvidámabbak.

A nagyszülősség mint szerepkör fejleszthető
Figyeljük meg, mi esik nekünk jól és mi a szülőknek-unokáknak. Vegyük sorra, hol tudtunk volna lazábbak lenni a saját szülőségünk kapcsán és ott változtassunk, ezenfelül pedig érdemes bevetni olyan kis praktikákat, amivel a kisunokák szeretettel és csodálattal gondol majd ránk és függetlenül tértől, időtől, gyakoriságtól kimondja azt a varázsszót: mikor megyünk a nagyihoz?

FRISS ÖRÖMHÍR A CIKKÜNK KAPCSÁN! Balázs Nelli szerzőnk cikke bekerült a Média a Nemzedékekért díj 2016 döntősei közé. A közönségdíj odaítélése az olvasókon múlik, kérünk, ha tetszett a cikk, segíts te is egy szavazattal. Kattints ide és szavazz most »


10+1 praktika, hogy az unokád imádott nagyszülője legyél


1. Mindig egy apró figyelmesség, egy kis levél, matrica, sütemény, különleges gyümölcs, olyasmi, ami csak a nagyinál van.

2. Lehetnek titkos helyek, emberek, ahova és akikhez mindig együtt elmegyünk az unokánkkal (erdő, játszótér, múzeum, temető, rokonok, a szomszéd néni és unokája).

3. Gyűjthetünk valamit közösen (ásványokat, szalvétákat, képeket).

4. Járhatunk közösen valamilyen tanfolyamra vagy sportra (korongozás, szövés, lovaglás, úszás).

5. Lehetnek olyan tantárgyak, amiket közösen tanulnunk, akár skype-on keresztül is.

6. Tanulhatunk együtt főzni, horgászni, barkácsolni, kertészkedni, olyan dolgot, amiben nekünk már nagy a rutinunk, szerszámaink vannak hozzá.

7. Ha bármilyen állatunk van, annak mindig nagy a csábereje.

8. A nagyi rituálé biztonságot ad, legyen ez egy megszokott kép, hang, műsor, illat, ami mindig a megszokott időben és térben történik, ez után lehet vágyakozni (például én még most is vágyakozom a nagyim kézzel készített rétesére és az orromban érzem a tisztaszoba lepedőjének illatát és a vasárnapi liturgia hangját.)

9. Lehet külön nagyinap, amit előre meg lehet tervezni és vágyakozni utána.

10. A legfontosabb praktika mégis a nyitott és elfogadó figyelem: épp annyi kérdés, amennyi kell, és épp akkora időzítve, amikor nyitott az unoka a válaszadásra. Ezt ma kevés gyerek kapja meg a szüleitől, pedig mennyire fontos lenne.

+1 A nagyszülő legyen egy kuckó, ahova el lehet menni panaszkodni, sírni, bohóckodni, folyamatos számonkérések nélkül csak úgy ott lenni.

Kívánom, hogy minden nagyszülőnek adassék meg az az öröm, hogy átélhesse két kicsi kéz puhaságát, szorítását, puszijának nedvességét, alvásának szuszogását és a teljes belefeledkezés misztériumát. Ne feledjék, mindig van hova fejlődni, mindig lehet változtatni, új dolgokat kipróbálni, minden egyes nap új lehetőségeket rejt magában.

FRISS ÖRÖMHÍR A CIKKÜNK KAPCSÁN! Balázs Nelli szerzőnk cikke bekerült a Média a Nemzedékekért díj 2016 döntősei közé. A közönségdíj odaítélése az olvasókon múlik, kérünk, ha tetszett a cikk, segíts te is egy szavazattal. Kattints ide és szavazz most »

Szerző: Balázs Nelli
Fotó: Pixabay

Címkék: unoka, nagyszülő, nagymama, nagypapa, gyermeknevelés, család

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Ezeket tedd helyettük
6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Ezeket tedd helyettük

Amint az embernek unokája születik, egyszeriben nagyszülő lesz. Igen ám, de a nagyszülőség nem ugyanaz, mint szülőnek lenni, így aztán érthető, hogy sokan eleinte nem találják helyüket ebben az új szerepben. Ráadásul akadnak olyanok is, akik a saját gyermekeiken elkövetett nevelési hibáikat, hiányosságaikat igyekeznek kijavítani az unokájukkal.

tovább a cikkre
Hogyan segítheti a nagyszülő a szülők mindennapjait - 6 jótanács a konfliktusok elkerülésére
Hogyan segítheti a nagyszülő a szülők mindennapjait - 6 jótanács a konfliktusok elkerülésére

Sérelem-sérelemre gyűlik, pedig mi csak merő jó szándékból akarunk segíteni a fiataloknak. Hol rontjuk el? Hogyan kell úgy segíteni felnőtt gyerekünknek, hogy az ne tolakodás, hanem valódi segítség legyen? Mi a teendő akkor, ha mi másképpen nevelnénk az unokát, mint a szülők? Kitakaríthatjuk-e a fiatalok lakását kérdezés nélkül?

tovább a cikkre
7 fontos dolog, amit minden nagyszülőnek tudnia kell
7 fontos dolog, amit minden nagyszülőnek tudnia kell

A nagyszülőség a második lehetőséget jelenti a boldog, örömteli családi kapcsolatokra. Mennyire avatkozhatunk bele a fiatalok életébe? Hogyan segítsünk úgy az új családnak, hogy az nekik jó legyen? Miért mások a nagyszülők ma, mint régebben? 7 tanács, amit minden leendő és gyakorló nagyszülőnek tudnia érdemes!

tovább a cikkre
 Aranyosi Ervin: A nagyszülők szeretete (vers)
Aranyosi Ervin: A nagyszülők szeretete (vers)

Aranyosi Ervin költő verse a nagyszülői szeretetéről szól, arról, hogy amit a nagymamák és nagypapák nyújtani képesek, azt „felülmúlni nem lehet”.

tovább a cikkre
Mibe szólhat bele a nagyszülő a gyermeknevelés során? Jó-e, ha a generációk összeköltöznek?
Mibe szólhat bele a nagyszülő a gyermeknevelés során? Jó-e, ha a generációk összeköltöznek?

Amikor több generáció egy nagy családi házba költözik össze, a helyzetből számos félreértés és konfliktus adódhat. Mibe szólhat bele a nagyszülő és mibe nem? Melyek az együttélésre vonatkozó praktikus szabályok? Pszichológus válaszol.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Balázs Nelli - klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjprémium 2021: Akár 56 ezer forint egyszeri juttatást is kaphatnak a nyugdíjasok idén tovább

13. havi nyugdíj 2021: Itt a dátum, mikor kezdik utalni a 13. havi nyugdíj egy heti részét tovább

Nyugdíj utalása 2020: Decemberben előbb érkezik a nyugdíj a bankszámlára! - Nem kell december 12-ig várni tovább

13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítése: Most kiderült, hogyan kell ezt elképzelni - Melyik évben mennyi plusz pénz jár a nyugdíjasoknak? tovább

Nyugdíj 2020: Mik a nők 40 év után járó kedvezményes öregségi nyugdíj igénylésének feltételei idén? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíj 2020 tudnivalók: Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, nyugdíjkorrekció, adategyeztetési eljárás, nyugdíj-újraszámolás tovább

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők! tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Budapest desszertje 2021: Ez a meggyes, túrókrémes süti nyerte a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség versenyét

vissza vissza