Főoldal > Cikkek > Családi élet > A nagyinál nyaralás 5 aranyszabálya: így lesz örömteli az unokákkal töltött idő

A nagyinál nyaralás 5 aranyszabálya: így lesz örömteli az unokákkal töltött idő

Szülőklapja képAkár az egész nyári szünetet nálad töltik az unokák, akár csak egy rövid nyaralásra visznek magukkal a gyerek, nem árt, ha időben lefekteted a családi nyaralás alapszabályait, hogy feszültség és gond nélkül teljen a nyaralás. Szakértőnk hasznos tanácsai nagyszülőknek a nyári szünetre és közös családi utazásokra.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
2015-07-27
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gécziné Galla Krisztina
családpedagógiai tanácsadó, life coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
Ülök a teraszon, kezemben limonádé, bennem pedig nagy elszánás, hogy bepótolom az év során felhalmozódott olvasási lemaradásomat. A szomszédos telken egy nagymama és egy anyuka nyaral egy 10 év körüli kisfiúval. A telkek kicsik, így egyszer csak azon kapom magam, hogy a limonádét szürcsölgetve a következőket hallom:

Anyuka: - Végre kimozdultál az elől a nyomorult tévé elől! Nem győzöm mondani, hogy legalább most használd ki, hogy nincs suli és játszhatsz a levegőn! Menj vissza és vedd fel a papucsod, mert hideg a fű…

Gyerekhangot nem hallok, csak az ajtó csattanásából gondolom, hogy a kánikulai csúcsokat döntögető nyárban a kisfiú baktat vissza a papucsáért. Újabb ajtónyitás után:
Anyuka: - Bekented magad?  
- Igen. – hangzik a válasz.
- Gyere, hadd nézzem meg! A hátadra még kenek, mert meg fogsz égni. Várj még, amíg beszívja magát a naptej, különben az egész leázik rólad a vízben! Most hová mész? Ugye nem tévézni akarsz megint?!
- Nem, csak iszom egy kis jegesteát.
- Állandóan azt a cukros löttyöt vedeled, persze, hogy nem eszel rendesen ebédet! Igyál inkább vizet. De ne a hűtőből, mert az nagyon hideg, meg fog fájdulni a torkod, aztán beteg leszel nekem!


Gyerek el, kisvártatva vissza. A vízcsobogásból gondolom, bement a medencébe.
Nagymama: - Vizezd be a fejed, mert napszúrást fogsz kapni! De ne csak locsold, bukj le rendesen!

Újabb csobogás, majd ugrások hangja.
- Kimered a vizet a medencéből, játsszál rendesen!
- Ez neked a rendes játék, hogy idétlenkedsz a matracon? Miért nem találsz ki valami értelmesebb dolgot? Most hová mész már megint?
- Bemegyek a legómért…
- Ilyen vizesen? Bújj ki a vizes nadrágodból, és húzz fel egy szárazat, mert megfázol! Hol a törölköződ?


Zajok-zörejek; feltehetően törölközés, naciváltás…
- Hová tetted a törölközőt? Terítsd ki a nadrágoddal együtt! És húzd fel a papucsod, ha bemész!
Kisvártatva csörgés - jól ismert hang: a legók kiborítva a teraszon.
- Most ezt muszáj volt? Meddig fog tartani, amíg összeszeded? Rakd vissza a dobozba, onnan is ki tudod válogatni, ami kell!
Hallom a kockák visszamerésének hangját. Kis ideig csönd, valószínűleg épít kis barátom…
- Hová mész már megint? - hallom a nagymama hangját.
- Meg szeretném mutatni Anyunak, mit építettem.
- Ne rohangálj már állandóan ki-be, olyan vagy, mint egy sajtkukac. Ha anyád elkészült az ebéddel, majd kijön, akkor is meg tudja nézni. Amúgy mit építettél?
- Ez egy roham-tengeralattjáró. Kutatóhajó.
- Olyan nincs is. Miért nem csináltál inkább egy motorcsónakot vagy egy vitorlást?
Válasz nincs, de újra vízcsobogás hangját hallom.
- Nem vetted át a fürdőnadrágod! Most mit fogsz felvenni, ha kijössz? Azt hiszed, győzzük árammal meg mosószerrel, hogy naponta 4-5 nadrágot elhasználj? És egyáltalán, hogy jutott eszedbe bevinni a legót a vízbe!


Itt elfogyott a limonádém és a türelmem is… Hurrá, nyaralunk? Hogyan pihen így a felnőtt és a gyerek?

Családi nyaralás, a nagyszülőkkel közösen


A nyaralás a kikapcsolódásról szól. Arról, hogy egy kicsit mást, másként csinálunk, mint a hétköznapokban. Ráadásul, ha vagyunk olyan szerencsések, hogy mindezt más környezetben is tehetjük, akkor duplán használjuk ki az alkalmat! Ez természetesen nem azt jelenti, hogy szabályok nélkül kell nyaralni! Az állandó fegyelmezés, kézi vezérlés helyett azonban inkább már a pihenés elején fektessünk le néhány alapszabályt, amihez mindenkinek mindig tartania kell magát, a felnőtteknek is.

1. Nagyszülőként ne írjuk felül a szülők szabályait
De ezek tényleg ALAP szabályok legyenek! Például mielőtt bemegyünk a házba, meg kell törölközni; ebéd 13-14 óra között van; lefekvés fél 9h-kor, lámpaoltás 9h-kor. Ne legyen végtelenített a lista. A gyerekekkel közösen alakítsuk ki a szabályokat, így könnyebben rávehetők lesznek azok betartására, és nem érzik úgy, hogy kalitkába zártuk őket. Nagyszülőként ne írjuk felül a szülők alapszabályait!

2. Kerüljük a titkos szövetséget az unokával
Természetesen lehetnek olyan megállapodások, amik csak akkor élnek, ha mi vigyázunk az unokára. Ezek azonban ne a szülők háta mögött kötött titkos szövetségek legyenek - például csak napi 1 gombóc fagyi engedélyezett általában, de a mi nagyszülői szívünk egy titkos kis összekacsintással többet is enged, hanem a konfliktusmentes együttlétet segítő egyezségek. Például vízbe csak együtt megyünk, mert nekem az úgy a biztonságos, a megnyugtató, hogy nem kell esetleg a partról rohanni, ha segítség kellene.

3. Beszéljük át, ki mikor vigyáz a gyerekre
Ha a szülőkkel együtt megyünk nyaralni, jó, ha még az indulás előtt szánunk arra időt, hogy megbeszéljük, ki mit vár a közös nyaralástól, ki mit szeretne csinálni az együtt töltött idő alatt. Ennek megfelelően be tudjuk osztani, ki mikor vigyáz a gyerekekre, hogy a másik pihenni tudjon. Ha önellátóak leszünk a nyaraláson, megbeszélhetjük, mikor ki főz/mosogat, így megoszlanak a terhek, és elkerülhetőek bizonyos súrlódások.

4. Amikor az unokák nálunk vannak, nem élhetjük a megszokott hétköznapokat
Fogadjuk el, hogy ha az unokák nálunk töltik a nyár egy részét, akkor nem élhetjük a saját megszokott hétköznapjainkat. Nem várható el a gyerekektől, hogy kizárólag hozzánk, a mi szokásainkhoz alkalmazkodjanak. Különösen igaz ez akkor, ha kicsi gyerekre vigyázunk, akinek van egy megszokott, kialakult napirendje. És persze akkor sem feltétlenül egyszerűbb az eset, ha nagyobbak az unokák. Itt is feltétlenül szükség van az igények egyeztetésére. Például, ha mi hajnalban kelünk, de unokánk szíve szerint csak az ebédre kászálódna ki az ágyból, kössünk ésszerű kompromisszumot! 10 óráig lehet aludni  - egyébként elmegy az egész nap-, de akkor mi se kezdjünk el jelentőségteljesen csörömpölni fél 7-kor az edényekkel.

5. Ne akarjuk az unokát egyfolytában nevelni
Egy biztos, akár a szülőkkel együtt, akár csak magunkban nyaralunk az unokákkal: NE IRÁNYÍTSUNK, NE NEVELJÜNK FOLYTON! Beszélgessünk, kérdezzünk, érdeklődjünk, de hagyjuk meg a gyerekeknek a magukban eltöltött idő csendjét, az alkotás örömét. Legyen a nagyszülőkkel együtt töltött idő a béke és a feltöltődés ideje. Mi pedig örüljünk neki, hogy a gyerekek változatosságot, újabb élményeket, újabb tapasztalatokat hoznak az életünkbe. Ez is a kikapcsolódás egyik formája, még ha időnként fárasztó is. És ha úgy érezzük, összecsapnak a fejünk felett a hullámok, gondoljunk arra, hogy marad még az évből jó néhány napunk a pihenésre.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
Fotó: Freepik/katemangostar

Címkék: család, családi nyaralás, családi konfliktus, nagyszülő, unoka, gyermeknevelés

Kapcsolódó cikkek

A nagyinál nyaralni - Aranyosi Ervin verse
A nagyinál nyaralni - Aranyosi Ervin verse

Aranyosi Ervin költő verséből kiderül, hogy miért is jó a gyerekeknek "A nagyinál nyaralni".
Örökké hálásak leszünk nektek, és köszönjük, hogy vagytok nekünk Drága Nagyszüleink!

tovább a cikkre
Nyári versek gyerekeknek: 8 aranyos vers napsütésről, viharról és egy madárijesztőről
Nyári versek gyerekeknek: 8 aranyos vers napsütésről, viharról és egy madárijesztőről

Nyári verseket bemutató összeállításunk folytatásában újabb gyönyörű hazai költeményeket mutatunk be. A kisebb és nagyobb gyermekre egyaránt gondoltunk, minden korosztály számára találhattok köztük megfelelőt.

tovább a cikkre
Nyári versek gyerekeknek - 5 nyári vers népszerű magyar költőktől
Nyári versek gyerekeknek - 5 nyári vers népszerű magyar költőktől

Végre itt a nyár! A hosszú nappalok, a perzselő meleg, a nagy lubickolások, a strandolás időszaka. Hangolódjunk át a nyári szünetre, a jó időre néhány kedves kis verssel.

tovább a cikkre
Nyári veszélyek: napszúrás, vízi balesetek, kullancscsípés, játszótéri balesetek - Hogyan előzheted meg? Mikor kell orvos?
Nyári veszélyek: napszúrás, vízi balesetek, kullancscsípés, játszótéri balesetek - Hogyan előzheted meg? Mikor kell orvos?

Nyáron, különösen, ha jó idő van, gyakrabban fordulnak elő gyermekbalesetek, mint télen. A játszóterezés, biciklizés, pancsolás, kirándulás és az egyéb szabadtéri programok által nagyon sok élménnyel gazdagodnak az apróságok, de veszélyesek is lehetnek.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gécziné Galla Krisztina - családpedagógiai tanácsadó, life coach

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza