2018. január 21 |Ágnes...

Főoldal > Cikkek > Utazás > Játszóterezzetek a Margitszigeten! Ott jártunk, teszteltük mind a három játszóteret: mi tetszett és mit hiányoltunk? Fotókkal

Játszóterezzetek a Margitszigeten! Ott jártunk, teszteltük mind a három játszóteret: mi tetszett és mit hiányoltunk? Fotókkal

Szülőklapja képÚjabb 3 játszóteret szemeltünk ki a szemlézésre. Ezúttal a Margitszigeten lévőket. Igen, jól hallottátok, 3! Tudjátok, hogy egy vadiúj játszótér is rejtőzik a fák között? Mi mindhármat felkerestük és kipróbáltuk.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2017-07-26
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Szép, napsütéses szombat délután, nincs is jobb időpont arra, hogy nekivágjunk a Margitszigetnek és kipróbáljuk az ottani játszótereket és feltérképezzük előnyeit és hátrányait. Meglepetésünkre a fák között elrejtett gyöngyszemre bukkantunk. Tudjátok, hogy egy vadiúj játszótér is rejtőzik a fák között?

Nos, én sem tudtam. Már láttam korábban az Árpád-hídnál levő öko-játszóteret és hallottam a sziget Margit-híd felőli részén levő szuper játszótérről is, ezért e kettő felderítése volt a cél, ám legnagyobb megdöbbenésünkre az egyik büfés hölgytől megtudtuk, hogy a sziget mélye még egy, vadiúj játszóteret rejt, amit mindenképp érdemes kipróbálni. Nos, így is tettünk.

Margitszigeti játszóterek - feketén, fehéren


1. Öko-játszótér (7/10)
Az Árpád-híd felől érkezők szinte azonnal, ahogy a szigetre lépnek, bal oldalon az ún. Öko-játszótérbe futnak, ami 2011-ben épült mint az első magyarországi öko-játszótér. Svéd támogatottsággal, a tudatos környezetvédelmi gondolkodásra ösztönzően tervezve készült a gyermekek számára.

Ez egy viszonylag kicsi játszótér főleg ügyességi játékokkal felszerelt, amik inkább 5 éves kortól használhatóak. A kisebbeknek csupán a hajót imitáló két csónak-építmény nyújt lehetőséget a szórakozásra. Mivel fő tesztelőnk jelenleg még csak 3 éves, így ez a játszótér nagyjából ki is merült ezek használatában. Szerencsére volt rajtuk forgatható hajókormány, így nem csupán le-fel ugrált rajtuk, hanem hajóskapitányként kormányzott is.


Fotó: S-Tér Kft. (engedéllyel)

Margitszigeti öko-játszótér - Előnyök:

 • Korszerű, ötletes eszközök az iskolás korú gyermekeknek, melyek mozgásfejlesztésre, ügyesség, koordináció, egyensúly fejlesztésére kiválóak.
 • Nincs túlzsúfolva (a másik "nagyobb" játszótér ismertebb, inkább ott tobzódnak a gyerekek)
 • Kicsi, így pár pillantással átlátható, csemeténk merre kószál, esetleg nem-e az ivókútnál pacsál.
 • Az ökologikus gondolkodást, ismeretterjesztést is szem előtt tartva készült a játszótér és ezt igyekszik a gyermekekben is tudatosítani.


Fotó: S-Tér Kft. (engedéllyel)

Margitszigeti öko-játszótér - Hátrányok:

 • Kicsit kicsi, így ha előfordul az az eset, hogy egyszerre nagylétszámú gyereksereg jön (pl. egy osztály), komoly problémát jelentene mindenki lefoglalása.
 • Wc? Esetleg pelenkázó? Felejtsd el! Talán majd most, a világbajnokság hatására ez javul, de ottlétünkkot mindössze egy nagyjából 100 méterre, ideiglenesen felállított toi-toi állt rendelkezésre.
 • Vannak ugyan fák a játszótér körül, ahova lehet húzódni a túl erős napsütés elől, de a játszótéren kevés az árnyék, tehát fejfedő és naptej javasolt!


Fotó: S-Tér Kft. (engedéllyel)


2. Margitszigeti "nagy" játszótér (6/10)
Ha a Margit-híd felől érkezünk a szigetre, a Zenélő Szökőkúttól mindössze egy kőhajításnyira, a Hajós Alfréd Uszoda előtt található ez a játszótér. Régóta meglévő játszótér, ami azonban pár éve felújításra került, így újabb játékokon mulathatnak a gyerekek. Van itt minicsúzda és homokozó a kisebbeknek, mászóka a nagyobbaknak, hinta és speciális hinta kerekesszékes gyermekeknek. Igaz, ez utóbbit nem csak ők használják, ottlétünkkor épp két kisfiú próbálgatta a különleges hintát.


Fotó: Szülők Lapja

Margitszigeti "nagy" játszótér - Előnyök:

 • Van kerekesszékes gyermeknek szánt hinta is, nagyon jó ötletnek tartom.
 • A környező fák gondoskodnak a terület viszonylagos árnyékolásáról.
 • Nagy területen oszlanak el az eszközök és ennek megfelelően a gyermeksereg is, nincs túlzsúfoltság, annak ellenére, hogy sokan látogatják ezt a játszóteret.


Fotó: Szülők Lapja

Margitszigeti "nagy" játszótér - Hátrányok:

 • A dimbes-dombos területnek köszönhetően - ha több gyermekkel héderezünk a játszón - nehéz szemmel tartani mindenkit.
 • Wc és pelenkázó közvetlen közelben nincs, a legközelebbi nyilvános automata wc egyenlőre üzemen kívül, a Fővárosi Csatornázási Művek által üzemeltetett pedig pofátlanul drága (250,-Ft/fő/alkalom) - a leleményes szülők jobb híján a Hajós Alfréd uszoda mosdójába viszik a gyerekeket, ha muszáj, a közelben van és tudtunkkal ingyenes.
 • Kevés a kísérő szülők részére biztosított pad, leülési lehetőség.


Fotó: fr.foursquare.com

Épp mosdókeresgélésbe fogtam előző helyszínünkön, amikor útba igazítást kértem egy, a közeli büfében szorgoskodó hölgytől, merre tudom ezirányú igényeimet rendezni - s ő el is irányított a fentebb már említett mosdókhoz. Viszont legnagyobb meglepetésemre elmesélte, mennyire jó játszótér készült nem messze innen, és alig várja, hogy a kisfiával kipróbálhassák.

3. Margitszigeti Új játszótér (8/10)
Nem hagyhattuk ki ezt a lehetőséget, ha már itt jártunk, megkerestük az új csoda-játszóteret, mely úgy el van dugva a sziget fái közt, hogy ha nem kaptam volna pontos útleírást, komoly bajban lettem volna. Ha a "nagy" játszótér irányából indulunk, a Hajós Alfréd Uszoda másik végénél kell keresgélnünk. Az útról csupán a szabadtéri edzőpark elemei látszódnak, de ha bátran átverekedjük magunkat a kondigépeken, akkor egy kis út elvisz minket a gyermekek játszótéri kánaánjába.


Fotó: Szülők Lapja

Mindössze pár gyerek és a hozzájuk tartozó szülők vannak a placcon, tőlük meg is tudom,hogy bizony ők is csak nemrég hallottak erről a helyről, más kisgyermekes családoktól, azért jöttek felfedezni. Egy anyuka bizton állítja, a világbajnokság aprópóján készült ez a játszótér, ami tényleg annyira nincs még használatban, hogy gyakorlatilag nem látok kopást az eszközökön.Nagy, fából épült mászóvár köszönt, majd beljebb óriási tér tárul a szemünk elé, van itt minden, mire egy gyermek vágyhat: többféle hinta, kisebb-nagyobb csúszda szép számmal, mászókák, alagút, csúszka, függőhídak, süllyesztett trambulinok és egy homokozásra és aranymosásra alkalmas csoda-csigaszerkezet, mely rögtön elvarázsolta tesztalanyunkat.


Fotó: Szülők Lapja

Margitszigeti Új játszótér - Előnyök:
 • Olyan jól el van dugva, hogy egyelőre szájhagyomány útján terjed a híre és nincs sok gyerek.
 • Van ivókút, ami kiválóan alkalmas a rostálás megkönnyítésére, homokvár építésére.
 • A megfelelő kialakítása miatt, hiába nagy területen helyezkedik el, elég jól szemmel lehet tartani a játékok közt kóborló lurkókat.
 • Minden nagyon jó állapotban - egyelőre...
 • A területen található fák elegendő árnyékot biztosítanak, de aki akar, az éppen napozhat is a kellő számú pad egyikén.


Fotó: Szülők Lapja

Margitszigeti Új játszótér - Hátrányok:

 • Sajnos itt is fennakadok az illemhelység hiányán, csak a távolabb levő fizetőst lehet használni, viszont ha egy szülő egymaga van kint pl. három különböző korú gyermekkel, bizony komoly problémát okozhat az egész brigád összecsomagolása és mosdóba terelése minden egyes alkalommal, amikor valamelyiküknél érkezik az inger.
 • A rosta bomba ötlet, de aki nem szereti, ha a gyermeke ruhája sáros lesz, az messzire kerülje, vagy vigyen váltóruhát! A közeli ivókút ugyanis pacsálásra csábít, főleg ilyen melegben.
 • Elég közel esik a Duna partvonala, abba az irányba kissé jobban kell figyelni, ha gyermekünk hajlamos az elcsavargásra.

Fotók: Szülők Lapja, S-Tér Kft., fr.foursquare.com

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: program gyerekekkel, gyerekprogram, játszótér, Margitsziget, öko-játszótér

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Családi nyílt nap a HEROSZ Állatotthonban: ide vidd el a gyereket, ha szereti az állatokat! Ingyenes programokkal várnak mindenkit
Családi nyílt nap a HEROSZ Állatotthonban: ide vidd el a gyereket, ha szereti az állatokat! Ingyenes programokkal várnak mindenkit

A HEROSZ Budapesti Állatotthon október 14-én tárt izgalmas családi programokkal vár minden érdeklődőt, hogy az Állatok világnapja alkalmából idén is bárki megismerkedhessen az igaz(d)ira váró védencekkel, az állatotthon munkatársaival és a munkájukat segítő lelkes önkéntesekkel.

tovább a cikkre
Egy hely, ahol sétálhatsz a lombok között! A Mecsekben adták át az ország legújabb lombkoronasétányát - Ide vidd el a gyereket, ha szép az idő!
Egy hely, ahol sétálhatsz a lombok között! A Mecsekben adták át az ország legújabb lombkoronasétányát - Ide vidd el a gyereket, ha szép az idő!

Új lombkoronaösvény csábít a szabadban történő kirándulásra! 2017. augusztus 29-én került átadásra a Nyugat-Mecsekben, a Hetvehely melletti Sás-völgyben a Sás-völgyi Lombkoronasétány, mely várja a kicsiket és nagyokat.

tovább a cikkre
Óriáscsúszdás játszóterek: 3 szuper csúszdapark Budapesten, ha nincs éppen strandidő - Megnéztük, teszteltük!
Óriáscsúszdás játszóterek: 3 szuper csúszdapark Budapesten, ha nincs éppen strandidő - Megnéztük, teszteltük!

3 szuper, több csúszdás játszóteret mutatunk be most nektek, finomkodás nélkül, az előnyök és hátrányok felsorolásával. Reméljük, találtok benne kedvetekre valót!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Utazás

Jégpályák Éjszakája 2018 - 21 jégpálya Budapesten és vidéken, ahol akár ingyen is korcsolyázhatsz január 20-án

vissza vissza