Múzeumok Éjszakája 2016 - 11 kihagyhatatlan gyerekprogram, ahova feltétlenül menjetek el a gyerekkel!

Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


Múzeumok Éjszakája 2016 - 11 kihagyhatatlan gyerekprogram, ahova feltétlenül menjetek el a gyerekkel! 400 intézmény 2200 programot kínál június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján. Nem mindegyik, de sok helyszín gyerekprogrammal is készül. Cikkünkben 11 kihagyhatatlan gyerekprogramot ajánlunk, ahova feltétlenül vidd magaddal az unokádat! Igazi családi programmá válik idén a Múzeumok Éjszakája, ugyanis a részt vevő intézmények nagy része gyerekprogramokkal is várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális rendezvényén.

Ezen az Éjszakán így nem csak a felnőttek, hanem a legkisebbek is részesei lehetnek a legnagyobb múzeumi kalandnak, ők is megismerhetik, hogy milyen az, amikor más arcát mutatva kitárja kapuit egy, a hétköznapokban talán kevésbé izgalmasnak tűnő gyűjtemény. Országszerte több mint 400 intézmény csaknem 2200 programot kínál az idei, június 25-ére meghirdetett Múzeumok Éjszakáján.

A Múzeumok Éjszakáján 6 éves kor alatt ingyenes a belépés, és a fölött is csak 600 forintba kerül a gyerekeknek a minden budapesti helyszínre érvényes karszalag.




11 izgalmas gyerekprogram a Múzeumok Éjszakáján - Programajánló


A Múzeumok Éjszakája hivatalos programjai 18:00 órakor kezdődnek, de a gyerekeknek szóló programokat ennél korábbra szervezték az intézmények. Lesz olyan múzeum, ahol már délelőtt várják a gyerekeket, illetve délután 16:00 órától a helyszínek nagy részén zajlik majd a legifjabb generációt becsalogató esemény. Az intézményekben kézműves foglalkozással, színházi előadással, koncerttel várják a gyerekeket.

1. A Magyar Nemzeti Galériában például Minta Pinty koncert, és Színek meséje címmel gyereknek szóló tárlatvezetés várja a legkisebbeket.

2. A Magyar Nemzeti Múzeumban a Hősök, felfedezők, újítók tematika jegyében Kerti hőstalálkozóval, valamint Hőstörténeti mesés foglakozással csalogatják a gyerekeket a múzeumba.

3. Az Elektrotechnikai Múzeum készségfejlesztő foglalkozásokat szervez szombat délutánra, itt vasúti modellek készülnek majd, de elektrotechnikai puzzle, lámpafestés és izgalmas elektrotechnikai kísérletek is szerepelnek a programban.

4. Az Aquincumi Múzeum állatcsont kirakóval készül.

5. A Budapesti Történeti Múzeum Családi órásszínezővel várja a családokat.

6. A Csodák Palotája „rázós kísérleteket” állított össze azoknak a gyerekeknek, akik nekivágnak a Múzeumok Éjszakájának.

7. A Holokauszt Emlékközpontban „Zsidongó” címmel kifejezetten zsidó vallásra jellemző játékokat szerveznek.

8. A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban pedig koreai kézműves technikákat sajátíthatnak el a gyerekek.

9. A Múzeumok Éjszakája Nivó-díj pályázatán közönségdíjas miskolci Herman Ottó Múzeumban a legfiatalabbakat a Színezd újra! felhívással várják, itt a gyerekek segítségével klasszikus festmények bújhatnak új köntösbe.

10. A szintén Nívó-díjas Kunszentmártoni Helytörténeti Gyűjtemény által meghirdetett Buborékok éjszakáján azt is kipróbálhatják a legkisebbek, hogy mekkora szappanbuborékba férnek bele.

11. Az esztergomi Duna Múzeumban stílusosan a vizek hősei várják a legkisebbeket, akik játékos mesterségpróbákon vehetnek majd részt a Múzeumok Éjszakáján.

TOVÁBBI 40 GYEREKPROGRAM A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN BUDAPESTEN ÉS VIDÉKEN - KATTINTS A RÉSZLETEKÉRT »»

Hősök, újítók, felfedezők - az idei kiemelt tematika
A tavalyihoz hasonlóan az idén is lesz kiemelt tematika: Hősök, újítók, felfedezők címmel, és ez alkalommal is van egy kiemelt helyszíne az országos rendezvénysorozatnak: 2016-ban Kecskemét kerül a középpontba, mely a Múzeumok Éjszakája korábbi éveinek leglátogatottabb vidéki városa.  
Az EMMI tizenötödik alkalommal szervezi meg a rendezvényt, melynek részletes országos programja a www.muzej.hu weboldalon és mobil alkalmazáson érhető el, míg a fővárosi programokról idén is a Fidelio magazin ingyenesen hozzáférhető Múzeumok Éjszakája különszámából tájékozódhatnak az érdeklődők.
A kiemelt tematikához ebben az évben Budapesten 60, Kecskeméten 11, más vidéki településeken 129 kiállítással vagy színes programmal csatlakoztak az intézmények.  

Üzemel majd Hősképző, lesz nyomozós játék, de számtalan egyéb kaland és kihívás is várja a múzeumlátogatókat ezen az éjszakán. A debreceni Déri Múzeumban a hétköznapok hőseivel találkozhatnak majd, míg Kecskeméten Katona Józsefre emlékezve Bánk bán és Melinda alakja bukkan fel a város több pontján is.

Bringára pattanva is bejárhatjuk éjszaka a múzeumokat
A kiemelt helyszínen a „hírös város” ezúttal is gazdag programot kínál. A legnépszerűbb múzeumokkal - a Cifra Palotával, a Bozsó Gyűjteménnyel, a Nemzetközi Kerámia Stúdióval, a Fotográfiai Múzeummal és a Leskowsky Hangszergyűjteménnyel - együtt 47 helyszínen várják a látogatókat ezen az éjszakán, amelyek között ezúttal is a népszerű retro buszok járnak.

A budapestiek számára is lesz újdonság a közlekedésben, mégpedig a környezettudatosság jegyében: idén először elektromos kisautók is közlekednek majd a kisebb múzeumok között a rendezvény kiemelt támogatójának, az E.ON-nak köszönhetően. Az elektromos autókból álló körjáratok három útvonalon szállítják majd a karszalaggal rendelkező látogatókat 18.00 és 24.00 óra között.  Az útvonalakról a muzej.hu honlapon és a programfüzetből lehet tájékozódni.
Akik pedig szívesen kötnék össze a múzeumlátogatást a biciklizéssel, azoknak a MOL BUBI, a BKK és a Múzeumok Éjszakája közös akcióját ajánljuk. Ennek keretében a Múzeumok Éjszakája karszalag és a kapcsolódó MOL BUBI szórólap bemutatásával negyedéves MOL BUBI bérletet vásárolhatnak fél áron, így június 25-én bringára pattanva is járhatják a múzeumokat.

A BKK múzeumbuszok karszallaggal igénybe vehetők
Ebben az évben is a megszokott módon közlekednek majd a BKK Múzeumbuszok, melyeket a karszalaggal rendelkezők vehetnek igénybe. A buszok hét különböző útvonalon járnak 18.00 és 02.30 óra között. A részletes útvonalak a honlapon és a Múzeumok Éjszakája különszámban elérhetők.

50%-os kedvezmény a vasúton is
A vidékről érkezők számára a MÁV-START Zrt. És a GYSEV Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre, Debrecenbe, Nagykanizsára, Szegedre, Szombathelyre valamint Kecskemétre vonattal érkezők számára június 25-én estétől másnap hajnalig. A kedvezményes jegyváltási lehetőségről és a felhasználás feltételeiről részletes tájékoztató található a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.hu oldalon.

TOVÁBBI 40 GYEREKPROGRAM A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN BUDAPESTEN ÉS VIDÉKEN - KATTINTS A RÉSZLETEKÉRT »»

Jegyárak a Múzeumok Éjszakáján
A fővárosban a programok egységes karszalagbelépővel látogathatók, amelyek ára az idén sem változott:
  • a felnőttek számára 1500 Ft-ba,
  • a gyermekeknek 600 Ft-ba kerül.
  • 6 éves kor alatt a belépés ingyenes.
A karszalagok megvásárolhatóak a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve a rendezvény együttműködő partnere, a BKK jegypénztáraiban. A karszalag érvényes a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is. Érdemes ugyanakkor figyelni arra, hogy egyes intézmények a korlátozott férőhely miatt előzetes regisztrációhoz kötik a belépést. Vidéken belépőjegyek a helyi múzeumokban vásárolhatóak.

A szervezők ebben az évben is több százezer érdeklődőt várnak a Múzeumok Éjszakáján. Az elmúlt évben országosan 420 ezren voltak kíváncsiak rendezvénysorozatra, és a látogatók mintegy fele a vidéki helyszíneket választotta.

TOVÁBBI 40 GYEREKPROGRAM A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN BUDAPESTEN ÉS VIDÉKEN - KATTINTS A RÉSZLETEKÉRT »»

Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


2016.06.22