Rostban gazdag ételek: Szívbetegségek és rák ellen is jó a rendszeres rostfogyasztás! - Mit egyél minden nap?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Rostban gazdag ételek: Szívbetegségek és rák ellen is jó a rendszeres rostfogyasztás! - Mit egyél minden nap? A járvány idején kiemelten fontos, hogy egészséges táplálkozással, megfelelő rostfogyasztással támogassuk immunrendszerünket. Mely ételeink tartalmaznak rostot? Dietetikus válaszol. A járvány idején kiemelten fontos, hogy egészséges táplálkozással, megfelelő rostfogyasztással támogassuk immunrendszerünket - hívta fel a figyelmet Somogyi Kovács Anita dietetikus január 26-án, kedden az M1 aktuális csatornán.

A magas rosttartalmú étrend csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát is - hangzott el a műsorban.

A dietetikus azt mondta, az egészséges táplálkozás alapja naponta egy-két alkalommal 10-15 dkg gyümölcs, illetve minden főétkezéshez 10 dkg zöldség elfogyasztása.



Emellett legalább napi egy étkezésnél ajánlott teljes kiőrlésű gabonából készült termék bevitele a szervezetbe. Nagy mennyiségű rostfogyasztásnál figyelni kell arra is, hogy elegendő folyadékot vigyünk be a szervezetbe.

Melyik ételek tartalmaznak sok rostot?
- zöldségek (cékla, brokkoli, répa, káposzta, saláta, paradicsom, retek, uborka, spenót, avokádó, zöldbab),
- friss gyümölcsök (héjas alma, héjas körte, szilva, eper, grépfruit, narancs, málna, barack, szőlő, cseresznye),
- aszalt gyümölcsök,
- teljes kiőrlésű pékáru,
- müzli,
- lenmag

Kinek kell odafigyelni a rostfogyasztásra?
Somogyi Kovács Anita kitért arra, hogy a rostfogyasztás jótékony hatásait egyes bélrendszeri megbetegedések - mint az irritábilis bélszindróma vagy a kontaminált vékonybélbetegség - megkérdőjelezheti. Ilyen esetekben oda kell figyelni arra, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszthat a beteg.

Forrás: MTI
Fotók: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2021.01.26