Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Öregségi nyugdíj igénylés 2019: Mire készüljenek azok, akik 1955-ben születtek és 2019-ben mennek nyugdíjba?

Öregségi nyugdíj igénylés 2019: Mire készüljenek azok, akik 1955-ben születtek és 2019-ben mennek nyugdíjba?

Szülőklapja kép2019-ben az 1955-ben született nők, és férfiak igényelhetik öregségi nyugdíjukat, mert ez a korosztály éri el az öregségi nyugdíj korhatárt. Nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin elmondja, mire kell készülnie annak, akit érint az idei évben a nyugdíjbavonulás.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2018-12-20
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 306 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
2019-ben az 1955-ben született nők, és férfiak igényelhetik öregségi nyugdíjukat, mert ez a korosztály éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt. Ezen kívül továbbra is igényelhető a Nők (40) év után járó öregségi nyugdíja. Nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin elmondja, mire kell készülnie annak, akit az idei évben érint a nyugdíjbavonulás.

Ki vonulhat nyugdíjba 2019-ben - Mi a teendő, ha elérte a nyugdíjkorhatárt?


Az öregségi nyugdíjat minden igénylő (a nyugdíjkorhatárt elérők) a születésnapja előtt legkorábban 30 nappal terjesztheti elő a lakhelye szerint illetékes hivatal ügyfélszolgálatán. Az öregségi résznyugdíjhoz 15 év, míg a teljes nyugdíjhoz 20 év jogerős, határozatban elismert szolgálati idő szükséges.

Ha az igénylő külföldön is dolgozott, úgy nemzetközi nyugdíj igényét az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság (1081 Budapest, Fiumei út 19/A) Nemzetközi nyugdíj ügyfélszolgálatán kell leadnia. Semmiképpen ne adja le kormányablakban, mert sok esetben ez megnöveli az igény elbírálásának idejét!

Javaslom, hogy aki érintett, az szánjon rá időt, és nyújtsa be személyesen (vagy eljáró meghatalmazott útján) nemzetközi nyugdíjigényét, még ha ezért a fővárosba is kell utaznia.

Aki érintett, az szánjon rá időt, és nyújtsa be személyesen (vagy eljáró meghatalmazott útján) nemzetközi nyugdíjigényét!
Az igénybeadáshoz minden esetben vigye magával élete során keletkezett (és megőrzött) egykori munkáltatói igazolásait, nemzetközi biztosítási számát, bizonyítványait, munkakönyvét, katonakönyvét, Tb-igazolványát, és minden olyan fontos igazolást, amivel szolgálati időt és keresetet tud igazolni, tekintettel arra, hogy a hivatal minden esetben a rendelkezésére álló adatok alapján dönt.

Amennyiben rendelkezik jogerős előzményhatározattal, az meggyorsítja a nyugdíjigény elbírálási folyamatát.A 2019. évi januári nyugdíjemelés 2,7%-os mértékű. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások ennyivel emelkednek, ennek megfelelően 2019. január hónapban már az emelt összegű ellátást kell kézhez kapni minden ellátásban részesülőnek.

Mivel a nyugdíjemelés inflációkövető, ezért valószínűleg jövő év novemberében nyugdíjkorrekció kifizetésére kerül majd sor. (Jelenleg az infláció mértéke 3,4%, tehát magasabb, mint a januári nyugdíjemelés mértéke.)

Hogyan lehet a nyugdíjba vonulás előtti évekre felkészülni?
A nyugdíjazással kapcsolatban nagyon sok hír és információ kering a sajtóban és az interneten. Ezek útvesztőjében az igénylő könnyen eltévedhet, megértése nagy körültekintést, esetleg szaktudást igényel, hogy átlássa az „igényérvényesítési” eljárás menetét.

A nyugdíjigénylés minden esetben lépcsőzetes ügyintézésre épül
Mindenkinek a figyelmébe szeretném ajánlani, hogy aki Adategyeztetési eljárásra kap (a hivatal által) felszólító levelet, az a saját érdekében időben nyilatkozzon, hogy elfogadja-e a részére kiküldött kimutatásban szereplő bér- és szolgálati adatot! Amennyiben hiányosságot, eltérést tapasztal, feltétlen jelezze, és tegyen észrevételt!

A kiegészített szolgálati időt és kereseti adatokat csak hiteles dokumentummal vagy közjegyző által hitelesített másolattal lehet bizonyítani, amelyet az észrevételező nyilatkozat mellé csatolni kell! A hivatal nem fogad el egyszerű másolatot a dokumentumokról.

Melyik az optimális dátum vagy adott esetben feltétel, amely feljogosít az öregségi nyugdíjra, és kedvező az igénylőre nézve?

A nyugdíjbavonulás folyamata
- Első lépésként minden esetben tisztázni kell a szolgálati időt, a kereseti adatokat (a kezdetektől, a nyugdíjbavonulás napjáig). Ez a legfontosabb, mert ettől függ az igénylő elismert éveinek száma és az induló nyugdíj összege.

- Akkor tekinthetik elfogadottnak az Önök által ledolgozott éveket és a hivatal által elfogadott kereseti, illetve béradatokat, amennyiben erről jogerős határozat született. Régebben az ilyen típusú határozat úgynevezett szolgálati idő elismerő határozat volt, jelenleg Adategyeztető határozatként küldik meg az ügyfelek részére.

Ha rendelkeznek a kettő közül legalább az egyikkel, akkor nyugodtak lehetnek, hiszen felkészültek a nyugdíjbavonulásra. Jogerős határozattal rendelkeznek arról, hogy elismerésre kerültek a szolgálati évek és a kereseti adatok is egyidejűleg.

Van lehetőség előzetes nyugdíjszámításra is! Amennyiben rendelkeznek szolgálati időt megállapító határozattal, úgy lehetőségük nyílik előzetes nyugdíjszámításra, szaktanácsadással egybekötött szolgáltatásunkat igénybe tudják venni. Éljenek a lehetőséggel, hiszen így még a nyugdíjigény beadása előtt megtudhatják, hogy mekkora összegű nyugdíjra számíthatnak, illetve ha van még pár évük a nyugdíjigényléséig, akkor világos képet kaphatnak arról, hogy jelenleg hol tartanak!

Ügyintézési határidő
A hivatal az igénylőlapon feltüntetett adatok és az igazolások alapján megállapítja az igénylő szolgálati idejét, illetve a nyugdíjösszegét. Amennyiben az igényelbírás során szolgálati idő, és kereseti adat tisztázása érdekében a társ szervek, illetve egyéb hatóságok megkeresése válik szükségessé, az hosszabbítja az ügyintézési határidőt.

Ebben az esetben a hivatal nyugdíjelőleget állapít meg és folyósít az igénylők részére, amelyről minden esetben (postai úton) végzést küld az igénylőknek. A határozat ellen (ami a nyugdíjelőleg megállapításáról szól) így fellebbezéssel nem lehet élni, hiszen ez még nem a végleges nyugdíjösszeg!

Ha azt tapasztalják, hogy a beadott igényre nem kaptak választ írásban, kérjenek információt az ügyük alakulásáról, és amennyiben nehéz élethelyzetben vannak, igényeljenek nyugdíjelőleget!

A nyugdíjhatározat
A nyugdíj végleges összegének megállapítása minden esetben határozattal zárul. A határozat tartalmazza a nyugdíj kezdő napját, a megállapított nyugdíj
összegét, és az indoklási részt, illetve a hivatal által alkalmazott jogszabályt, ezen kívül mellékletként a szolgálati idő adatlapot.

Fontos információ az év végének közeledte miatt
Felhívom minden érintett figyelmét, hogy az év végi ünnepek miatt a hivatal által kiküldött adategyeztetési vagy nyugdíj megállapító határozatot kiemelt figyelemmel kell kezelni! Mivel a posta kézbesíti a hivatal által lezárt határozatot, azt az igénylő átveszi, tehát aláírja a tértivevényt, onnantól kezdve 15 naptári nap áll rendelkezésre a szakszerű fellebbezés előterjesztésre, ami történhet személyesen, postai úton vagy ügyfélkapun keresztül.

Ezért azt javaslom, ha a posta megpróbálja kézbesíteni a határozatot az ünnepek előtt vagy két ünnep közt, azt az érintett ne vegye át, inkább a postás helyezze letétbe a postahivatalba, amit ön későbbi időpontban az ünnepek után átvehet, és onnan kezdődik a fellebbezési határidő.

Mit tehetünk, ha nem értünk egyet a határozat tartalmával, nem értjük a határozat bizonyos részeit, illetve nem tudjuk, miért lett ennyi a nyugellátás összege?
Először is kérjék ki a határozat számítási mellékleteit. Ha ezt követően áttanulmányozva kérdéseik merülnek fel, akkor kérjék szakember segítségét! Ha a megállapító határozatba foglaltakkal nem értenek egyet, és fellebbezéssel szeretnének élni, ahhoz alapos indok(ok) és megfelelő dokumentum(ok), vagy az egykori munkáltatói igazolás(ok) szükséges(ek)!

A nyugdíjigény elbírálása a hivatal részéről minden esetben több lépcsős hosszadalmas eljárás, ezt az időt növeli, ha az igénylő nem rendelkezik olyan határozattal, amiben összes eddigi szolgálati éveit és keresetei adatait elismerték. A teljes körű nyugdíjügyintézést bízhatjuk szakemberre is, aki teljes körű meghatalmazással intézkedhet Önök helyett, levéve a többkörös nyomasztó ügyintézési folyamat terheit a vállukról. Így biztosan olyan összegű nyugellátás kerül megállapításra, amennyire valóban jogosultak.

Minden kedves olvasónk figyelmébe ajánlom első gyakorlati nyugdíj kérdésekkel foglalkozó videóadásunkat, amely oldalunkon az előzetes nyugdíjszámítás menüpontjában megtalálható (https://ugyintezesazonnal.hu/elozetes-nyugdijszamitas?autoplay).

Az élő adás folytatása 2019. év elején várható, amikor ismételten fontos nyugdíjbavonulási, illetve nyugdíjigényléssel kapcsolatos kérdésekről lesz szó. Szívesen válaszolok az adás ideje alatt az önök által feltett és a témához kapcsolódó nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseikre. 2019-ben szombati napokon is állunk rendelkezésükre hazai és nemzetközi nyugdíjjal kapcsolatosan, illetve egyéb hivatali ügyintézés vonatkozásában.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Pixabay

hirdetés

[x] hirdetés

Címkék: nyugdíj, korhatár, nyugdíjszakértő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása,  Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda?
Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása, Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda?

Korábban érkezik a decemberi nyugdíj, adategyeztetés - minden aktuális nyugdíjhírbe beavat minket Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértőnk.

tovább a cikkre
Nyugdíjprémium, nyugdíj-korrekció, rendkívüli nyugdíj-segély 2018: Mennyi plusz pénzre számíthatsz? Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíjprémium, nyugdíj-korrekció, rendkívüli nyugdíj-segély 2018: Mennyi plusz pénzre számíthatsz? Nyugdíjszakértő válaszol

November hónapban minden jogosult megkapja a novemberi nyugdíjával együtt a nyugdíjprémiumot, mivel várhatóan a gazdasági növekedés mértéke 3,5 % feletti lesz. Nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin elmond minden fontos tudnivalót.

tovább a cikkre
Nyugdíj jogszabályok 2018: Egy fontos változás, ami sok nyugdíjba készülőt érint - Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíj jogszabályok 2018: Egy fontos változás, ami sok nyugdíjba készülőt érint - Nyugdíjszakértő válaszol

Megjelent a Magyar Közlönyben, és 2018.07.26-án hatályba is lépett az a jogszabály, amely szerint a saját jogú nyugdíj igénylése során nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt a nyugdíjigény beadása előtt. Kiket és hogyan érint a jogszabály-változás? Mik a teendők?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők! tovább

Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort? tovább

A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint tovább

Nyugdíjat, illetve nyugdíj melletti munkavállalást érintő változások 2019-ben - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Öregségi nyugdíj igénylés 2019: Mire készüljenek azok, akik 1955-ben születtek és 2019-ben mennek nyugdíjba? tovább

Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása, Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda? tovább

Életmód

Életmód

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Rozália!
Természetesen kérheti a megállapított saját jogú nyugdíj "újraszámolását". Javaslom , hogy felülvizsgálati kérelemet terjesszen elő a határozaton szereplő úgyszámra hivatozva a határozatot hozó szerv felé.
Üdvözlettel:Szatmáry Tünde Katalin www.ugyintezesazonnal.hu

Ezt olvastad már? [x]
Utazás

Varázslények - Mesebeli küldetés: Új kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban, kalandvágyó gyerekeknek!

vissza vissza