Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíj-igényléshez?

Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíj-igényléshez?

Szülőklapja képMire kell kiemelt figyelmet fordítani a nyugdíjba vonulás előtti időszakban? Mely dokumentumokra van szükség az igényléshez? Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Nyugdíj-kisokos 2018.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2018-04-20
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 87 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Nyugdíjszakértőként sokan fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, hogy mire kell kiemelt figyelmet fordítani a nyugdíjba vonulás előtti időszakban? Nagyon fontos, és nem győzöm hangsúlyozni, hogy amit az életünk során a munkáltatónktól kapunk: munkaszerződés, bérjegyzék, M30-as igazolás, társadalombiztosítási Igazolvány, stb, kortól függetlenül nem öt évig, hanem azt az idők végezetéig meg kell őrizni!

Nyugdíjszámítás a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint


A nyugdíj igénylés során az igénylőt terheli, hogy bizonyítsa egykori munkáltatói igazolással, hogy mettől meddig milyen jogviszony keretében volt foglalkoztatva, és hogy milyen keresetet, illetve egyéb nyugdíjjárulék-levonást terhelő keresete volt.Amennyiben az igénylő munkakönyvvel, katonakönyvvel, nappali tagozatos egyetemi /főiskolai indexszel és oklevéllel rendelkezik, a nyugdíjigénylés során ezt eredetiben, illetve hiteles másolatban mellékelve csatolni kell a benyújtott igényhez. A szolgálati idő megállapításnál (adategyeztetésnél) vagy a nyugdíjigénylés során ezeknek az okiratoknak kiemelkedően jelentős szerepük van.

Mitől függ az öregségi nyugdíj összege?
  • a ledolgozott évek számától - ezt nevezzük az elismert szolgálati időnek
  • a nyugdíjjárulék-köteles kereseteinktől

Az öregségi, illetve egyéb saját jogú nyugellátás megállapításakor nem az utolsó 5 év átlagkeresetét veszik figyelembe, hanem 1988-tól a nyugdíjbavonulás napjáig szerzett jövedelmet - ez szolgál a leendő összegű nyugdíj számítása alapjául.

A jelenleg érvényes jogszabály értelmében az alábbiak szerint történik, az öregségi nyugdíj kiszámítása:
  1. Életünk során szerzett és határozatban elismert naptári napok számát, illetve a megállapított szolgálati időt elosztjuk 365-tel és akkor megkapjuk, hány teljes évet dolgoztunk. (Csak az egész év vehető figyelembe, a töredék napok nem számítanak!)
  2. 1988-től a nyugdíjigénylés előtti napig szerzett jövedelmet/keresetet minden járuléktól és adóktól mentesíteni, úgynevezett „nettósítani” kell
  3. A nettó kereseteket egy valorizációs szorzóval kell felszorozni (valorizációs szorzó: a havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet a megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani). A valorizált kereseti adatokat össze kell adni és azt el kell elosztani az összes szolgálati idő napjának a számával
  4. Az így kapott nettó átlagkeresetet megszorozzuk 365 nappal, ez az eredmény az éves átlagkeresetet, amit elosztunk 12-vel és így megkapjuk a havi életpálya-keresetet
  5. Amennyiben a havi nettó életpálya-kereset a 372.000 Ft-ot meghaladja, úgy „degresszálni” kell, vagyis ebben az esetben csak kereseti részek kerülnek csak figyelembe vételre

Valorizáció:
A havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani.

Mi az a degresszálás?
Degresszió: A nyugdíjjárulék-alapként szolgáló keresetekből meghatározott havi átlagkereset - törvényi rendelkezésen alapuló -, korlátozott beszámítása a nyugdíjalapba. A korlátozás átlagkereseti sávok szerint eltérő. Meghatározott összeghatárig az átlagkereset teljes100 százalékos összegét, e felett pedig csökkentett mértékét veszik figyelembe.

Nyugdíjjárulék és járulékplafon
1988. évtől 2012-ig járulékplafon táblázat szerint kerül figyelembevételre minden egyes nyugdíj-megállapítás. 2013. január 1-től nincs járulékplafon, tehát mindenki a keresetének megfelelően fizeti a járulékot. Felső jövedelem és járulékplafon nincs, mindenkinek egységesen 10% nyugdíjjárulékot kell fizetnie a jövedelme után. Nyugdíjjárulék plafon táblázat megtekinthető itt »

Nyugdíjjárulék-fizetési felső határ
Egy adott naptári évre vonatkozóan törvényben meghatározott összeg, amelyet meghaladó jövedelem után a biztosított nyugdíjjárulék megfizetésére nem köteles.

Nyugdíjösszeg-kalkuláció
Természetesen amennyiben rendelkezik szolgálati idő megállapító vagy adategyeztető határozattal, az onyf.hu oldalon található nyugdíj kalkulátoron próbaszámítást lehet végezni, ami irányadó lehet, de nem lehet alapul venni, hiszen az ott kapott „kalkulált” nyugdíjösszeg csupán iránymutatásul szolgál.

Kinek mikor a legelőnyösebb nyugdíjba vonulni?
Minden embernek saját életpályája van. A legmegfelelőbb válasz arra a kérdésre, hogy mikor előnyösebb számára a nyugdíjba vonulás, azt csak szakember tudja megmondani, hiszen számos tényező befolyásolja. Amennyiben önben ilyen, vagy hasonló nyugdíjazással kapcsolatos kérdés felmerül, javaslom, kérjen tanácsot hozzáértő szakembertől! Hiszen nem mindegy, hogy hány ledolgozott (és elismert) év után dönt úgy, hogy nyugdíjat igényel, és nem mindegy, hogy mekkora összegű ellátásban részesül ezután.

Olvasd el ezt is:
Nők korkedvezményes nyugdíja 2018 »


És egy jó tanács minden nyugdíjasnak
Remélem, hogy a cikk megjelenéséig minden érintett kézhez kapta az Erzsébet utalványt, vagy, ha ez valamilyen okból nem történt meg, szíveskedjenek 2018.május 31-ig ezt írásban jelezni a következő címen: Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (1139. Budapest Váci út 73. A borítékon tüntesse fel a folyósítási törzsszámát!)

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Nagyszülők Lapja

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: nyugdíj 2018, nyugdíjszámítás, öregségi nyugdíj, nyugdíjigénylés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Nők korkedvezményes nyugdíja 2018: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés
Nők korkedvezményes nyugdíja 2018: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés

Meddig igényelhető a nők kedvezményes nyugdíja? A nők, a hatályos szabályozás szerint 2018-ban is változatlan feltételekkel igényelhetik a nők korkedvezményes nyugdíját, de meg kell szerezniük legalább 40 évi jogosultsági időt. Mi minden számít bele a szolgálat időbe?

tovább a cikkre
Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak?
Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak?

Ki jogosult a 2018. évi nyugdíjemelésre? Milyen mértékű a nyugdíjemelés? Hogyan változott az együttfolyósítási összeghatár? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat a 2018. évben? Mik a nyugdíjigénylés feltételei? Nyugdíjszakreferensünk, Szatmáry Tünde Katalin minden kérdésre választ ad.

tovább a cikkre
Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél?
Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél?

Mint az megszokott, az ünnepek előtt sokkal nagyobba felbolydulás mindenfele az országban, így a nyugdíjfolyósítást intéző hivatalokban is. Ennek köszönhetően meghosszabbodik a várakozási idő. Az 1954 év elején született nőknek fontos ez az időszak a nyugdíjigénylés szempontjából.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája tovább

Csokis-banános kevert süti receptje - Könnyű, omlós sütemény, ami fél óra alatt megvan! tovább

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíj-igényléshez? tovább

Nők korkedvezményes nyugdíja 2018: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés tovább

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Életmód

Életmód

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Sándor!
Ha valaki a korhatár betöltéséve nem vonul nyugdíjba, ha nem dolgozik akkor 30 naponta 0,5% al növeli ellátást.
43 év elismert szolgálati idő után az átlagkereset 86%.-át veszik figyelembe a nyugdíj megállapításnál.
Természetesen nyugdíj előszámítás igénybe vehető.
Üdvözlettel:Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Felnőtt betegségek

Vizelettartási problémák nőknél: Ez a 2 dolog is okozhatja a hólyaghuruton kívül! - Mit tehetsz ellene?

vissza vissza