Nők korkedvezményes nyugdíja 2018: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Nők korkedvezményes nyugdíja 2018: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés Meddig igényelhető a nők kedvezményes nyugdíja? A nők, a hatályos szabályozás szerint 2018-ban is változatlan feltételekkel igényelhetik a nők korkedvezményes nyugdíját, de meg kell szerezniük legalább 40 évi jogosultsági időt. Mi minden számít bele a szolgálat időbe?

Meddig igényelhető a nők kedvezményes nyugdíja? A nők, a hatályos szabályozás szerint 2018-ban is változatlan feltételekkel igényelhetik a nők korkedvezményes nyugdíját, de meg kell szerezniük legalább 40 évi jogosultsági időt. Ez a saját jogú ellátás jelenleg korra tekintet nélkül igényelhető.

Nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin a nők korkedvezményes nyugdíjára vonatkozó részeleteket ismerteti.


Meddig igényelhető a nők korkedvezményes nyugdíja, és melyek a fontosabb igénylési feltételek, előírások?


Előírás a 40 év, határozatban elismert szolgálati idő, és ezen belül 32 év keresőtevékenység megléte. Kivéve azt az esetet, amikor az igénylő saját háztartásában tartósan beteg gyermeket nevelt, és erre tekintettel ápolási díjban részesült. Gyermekneveléssel szerzett szolgálati idő maximum 8 év lehet.

Milyen jogviszonyok kerülnek beszámításra a nők kedvezményes nyugdíjának megállapításánál?
  • munkaviszony (közalkalmazotti, és kormánytisztviselői jogviszonyok is)
  • vállalkozói jogviszony (egyéni, és társas vállalkozó)
  • alkalmi munkavállalói jogviszony
  • gyermekneveléssel igazolható időszakok (TGYÁS, GYED, GYES)
  • megbízási szerződés alapján szerzett szolgálati idő
  • ápolási díj (tartósan beteg gyermek ápolása esetén, amennyiben erről határozat született.)
  • magánkereskedő, kisiparos, Gmk tag, stb.
  • hivatásos nevelőszülő
  • közjegyző, vagy ügyvédi közösség tagja
  • szakmunkás tanulói évek alatt végzett gyakorlat, amennyiben az a hivatal nyilvántartásában megtalálható, egykori munkáltatói igazolással alátámasztható, vagy hitelt érdemlően tanúkkal igazolható

Nő korkedvezményes nyugdíja

Milyen típusú szolgálati idő nem kerül figyelembe vételre a nők kedvezményes nyugdíjának megállapításánál?
  • passzív táppénz
  • álláskeresési járadék
  • 18 évet betöltött, tartósan beteg hozzátartozó ápolása
  • megállapodás alapján vásárolt szolgálati idő
  • nappali tagozatos főiskolai, vagy egyetemi évek (hacsak nem fizettek TB járulékot)
  • szakmunkás tanulóévek (3 év iskolában töltött év)

Fontos, hogy a nyugdíjba vonulás napján az igénylő nem állhat munkaviszonyban vagy egyéb biztosítási jogviszonyban.  (Kivételt képeznek az Egyéni és Társas Vállalkozók.)

Dolgozhat-e a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő személy?
Természetesen, a minimálbér 18 szorosának összeghatáráig végezhető keresőtevékenység. 2018 évben 138.000 Ft *18 hónap = 2.484.000 Ft. (Ez a kereseti korlát az összes korhatár előtti ellátottra vonatkozik, beleértve a szolgálati járandóságot is.)

Csak az a jövedelem számít bele ebbe a kereseti korlátba, ami után nyugdíjjárulék kerül levonásra! (Pl.: az osztalék ez alól mentesül, mivel nem terheli nyugdíjjárulék.)

A 2018 áprilisi választásokat követően szigorodhatnak az ilyen típusú ellátásnak a feltételei
Pl.: A 40 év elismert szolgálati idő 42 évre emelkedhet, és esetlegesen a kereső tevékenység is 32 évről 34 évre változhat, továbbra is figyelembe véve a gyermekneveléssel eltöltött éveket. Még a fenti esetben is - a korhatár elérése előtt - több tízezren tudnák igénybe venni a nők korkedvezményes nyugdíját. Ezidáig 181 ezren éltek ezzel a kedvezményes nyugdíjazási lehetőséggel, amely a nyugdíjkasszát 7,5%-al terheli meg.

A nők korkedvezményes nyugdíj igénybevételét követően, az öregségi nyugdíj korhatár elérésekor kérhető-e újraszámítás?
Nem, mivel a nők kedvezményes (40 szolgálati év után járó) ellátásának igénylését követően újabb szolgálati idő beszámításra nincs lehetőség, hiszen a megállapításnál nem történt csökkentés. Viszont az öregségi nyugdíj igénylést követően, amennyiben újabb biztosítási jogviszonyt, (Pl.: munkaviszonyt) létesít, minden évben automatikusan jár a Tny. 22/A. szerinti 0,5%.-os emelés (amire külön kérelmet nem kell benyújtani, azt minden érintettnek hivatalból folyósítják).

A korhatár elérése előtt milyen esetben kérhető a nyugellátási összeg újraszámítása?
Az igénylő, aki egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesül, és ezen ellátás mellett 365 napot meghaladóan dolgozott (biztosítási jogviszonyban állt), az öregségi nyugdíj korhatár betöltése előtt nyugdíj újraszámítás iránti igényt terjeszthet elő. A benyújtott igény alapján az illetékes hivatal újraszámolást végez. és amely ellátás kedvezőbb az igénylő számára, az kerül a továbbiakban folyósításra, öregségi nyugdíj jogcímen.

Melyik ellátás előnyösebb egy női igénylő számára, akinek 2018-ban a nők kedvezményes nyugdíjjogosultsághoz szükséges feltételei fennállnak, pl.: 1955-ben született?
Számos esetben előnyös a nők számára - a korhatár elérését követően - öregségi nyugdíjba vonulni, mivel így minden (élete során szerzett) jogviszonya szolgálati időként kerül beszámításra, beleértve a felsőfokú tanulmányokat, vagy szakmunkás/ipari tanulói időszakot, és az álláskeresési járadékot is.

Előnyös ez azért, mert 40 év elismert szolgálati idő után az átlagkereset 80 %-a kerül beszámításra és minden plusz év  további 2% emelést jelent.

A jövőben hogy alakul az öregségi nyugdíj korhatár, és milyen befolyásoló tényezők vannak szerte Európában?

Öregségi nyugdíj korhatár emelés legfőbb okai:
Köztudott, hogy az öregségi nyugdíj korhatára lépcsőzetesen került emelésre.
  • A 2018-as évben az 1954-ben született nők és férfiak, 63 év + 183 nap elérését követően igényelhetnek öregségi nyugdíjat.
  • 2019-ben az 1955-ben született nők és férfiak 64 évesen igényelhetik ezt a típusú ellátást.
  • 1956. január 1 - július 1. között születettek »» 64 év + 183 nap, azaz 2020. július 2. - december 31.
  • 1956. július 2 - december 31. között születettek »» 64 év + 183 nap, azaz 2021. január 1. - július 2.
  • 1956. december 31. után születettek »» 65 év, azaz 2021. december 31. után

1961-es és az azt követő korcsoportnak jelenleg nincs meghatározva, de valószínűleg 70 éves korig lépcsőzetesen lesz megemelve az öregségi nyugdíj korhatár. Jelenleg Németországban az 1954-ben született nők és férfiak öregségi nyugdíjkorhatára a 65. életév. Azért kerül fokozatosan emelésre Európa számos országában az öregségi nyugdíjkorhatár, mert megnövekedett a népességfogyás, egyre kevesebb gyermek születik, így csökkent a járulékfizetők száma.

Nő korkedvezményes nyugdíja

Egy biztos, nyugdíj van, de lehet, hogy a későbbiekben más lesz a neve. A nyugdíjkassza jelenleg még finanszírozható. A mai 30-as 40-es korosztálynak viszont az öngondoskodás jelenthet a jövőre nézve biztonságot.

Újra Erzsébet utalványt hoz a postás!
A Magyar közlöny 2018. évi 32. számában olvasható,  34/2018.(III.7) Kormány rendelet szerint  2018. április hónap végéig minden érintett kézhez kapja a 10.000.-Ft értékű Erzsébet utalványt. Erről részletesebben itt olvashatsz »

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Freepik/bearfotos

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2018.03.19