Adategyezetési eljárás nyugdíj megállapításához: mire kell figyelned, ha 1960 és 1964 között születtél? Nyugdíjszakértő válaszol

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Adategyezetési eljárás nyugdíj megállapításához: mire kell figyelned, ha 1960 és 1964 között születtél? Nyugdíjszakértő válaszol Fontos információ az 1960-1964 között születettek részére! Idén megkezdődik e korosztály adategyeztetése a nyugellátást illetően. Nyugdíjtanácsadónk, Szatmáry Tünde Katalin részletesen elmondja a lényeges tudnivalókat, teendőket. Figyelem! Idén megkezdődik az 1960-1964-ig terjedő korosztály adategyeztetési eljárása! Nyugdíjtanácsadónk, Szatmáry Tünde Katalin részletesen elmondja a lényeges tudnivalókat, teendőket.

Mi a teendő ha ön a fenti korcsoportba tartozik és a postaládájába a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságtól névre szóló kimutatást kap  a szolgálati időről és béradatairól?
A munkáltató évtizedek alatt történő bejelentése alapján szolgálati idő és béradatok egyeztetése céljából végzést küld ki a hivatal minden érintettnek.

Mennyi idő áll rendelkezésre az írásos észrevételhez?
Elengedhetetlen tudni, hogy a végzés kézhezvételétől számítva 60 nap áll rendelkezésre, hogy a biztosított írásban nyilatkozatot tegyen, valamint kiegészítse a hivatal által nyilvántartott, a nyugdíjba vonulás alapját képező, elismert szolgálati időt (ledolgozott évek), illetve a nyugdíjjárulék-köteles jövedelmi adatokat. Amennyiben a biztosított nem jelez vissza a megadott határidőn belül, úgy a végzésben foglalt adatok véglegesítésre kerülnek és a hivatal határozatot küld az érintettnek.

Melyek azok a jogviszonyok, amelyek nem szerepelnek a kimutatásban?
A szakmunkás időtartam alatt végzett munkaviszony nappali tagozatos, főiskolai, illetve egyetemi tanulmányok, sorkatonai szolgálat, segítő családtag, engedélyezett fizetés nélküli szabadság, kisiparosi tevékenység, ápolási díj stb.


Teendő - avagy az adategyeztetés menete


Amikor kézhez vette a végzést és hiányosságokat, amennyiben eltéréseket és kieső időszakokat talál, akkor a mellékelt nyomtatványon írásban jelezze, és az ön rendelkezésre álló iratok, igazolások bemutatásával, vagy hiteles másolat csatolásával keresse fel (ön illetve ön által meghatalmazott személy) a lakóhelyéhez legközelebb eső kirendeltséget.

Mi történik az ügyintézés folyamán az ügyfélszolgálatnál?
Az ügyfélszolgálaton jegyzőkönyvbe rögzítésre kerülnek a kieső, illetve a téves adatok és a biztosított által tett észrevételek. Amint a hivatal minden rendelkezésre álló, illetve az ön által benyújtott igazolások alapján elismeri a szolgálati időt és a jövedelmi adatokat, akkor határozat formájában  postázza azt az ön részére.
A határozatban foglaltakra a címzett biztosítottnak a kézhezvételtől számított 15 naptári  napja van írásos észrevételt, kiegészítést vagy  fellebbezést előterjeszteni.
Ellenkező esetben a határozat tartalma a kézhezvételtől számítva 15 naptári  napon belül jogerőssé válik.

Mindenkinek saját érdeke a tisztánlátás
Annak a személynek, aki a hivatal által postázott végzést kap, saját érdeke, hogy tisztázza és teljes mértékben elismertesse a ledolgozott éveit, ezen kívül a nyugdíjjárulékot terhelő bér és jövedelmi adatait. Az adategyeztetési eljárás egy hosszú hónapokig eltartó ügyintézési folyamat, amely leterheli a hivatali apparátust, nagy türelmet, részletes együttműködést követel az érintett személytől. Természetesen akár saját jogú (öregségi nyugdíj), akár hozzátartozói ellátásról (özvegyi nyugdíj)  beszélünk, az minden esetben a szolgálati idő és a béradatok alapján kerül megállapításra.

Jó tudni!
Fontos, hogy az érvényben lévő szabályok alapján  1988. január elsejétől veszik figyelembe a nyugdíj összegszerű megállapításához szükséges bruttó béradatokat, egészen a nyugdíjba vonulás napjáig. Ezért kortól függetlenül ajánlott mindekinek az összes rendelkezésre álló bérjegyzéket, illetve a munkáltató által kiadott M30.-as igazolást  megőrizni, mert minden esetben az évek múlásával is a majdani igénylő köteles igazolni a jogviszonyait és béradatait.

Az adategyeztetési eljárás lezárását követően, így ön hosszú idő elteltével is biztos lehet abban, hogy az önt valóban megillető nyugellátást fogja a hivatal megállapítani.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2017.04.18