Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíj 2017 - Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat idén? Mire kell kiemelten figyelni a nyugdíjigény benyújtásakor? Nyugdíjszakértő válaszol

Nyugdíj 2017 - Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat idén? Mire kell kiemelten figyelni a nyugdíjigény benyújtásakor? Nyugdíjszakértő válaszol

Szülőklapja képKik igényelhetnek nyugdíjat 2017-ben? Mennyi az öregségi nyugdíjminimum 2017-ben? Mire kell kiemelten odafigyelni a nyugdíjigény benyújtásakor? Változott-e a nők kedvezményes öregségi nyugdíja 2017-ben?

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2017-01-11
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 407 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Öregségi nyugellátást igényelhetnek azok az 1954-ben született nők, és férfiak, abban az esetben, ha megfelelnek a jogszabályban előírt feltételeknek, amely szerint:

- eléri a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, amely jelenleg: 63 év és 183 nap;
- a résznyugdíjhoz szükséges 15 év, illetve a teljes nyugdíjhoz 20 év elismert szolgálati idővel rendelkezik.

- A nyugdíjigény elbírálását, illetve a nyugdíjelőleg megállapítását nagymértékben elősegíti, ha az ügyfél rendelkezik jogerős szolgálati idő megállapító határozattal.

- A nyugdíjigénylés napján nem áll biztosítási jogviszonyban, tehát munkaviszonyát - akár hazai, akár nemzetközi - megszüntette, és rendelkezik a munkáltató által aláírt, és bélyegzővel ellátott munkaviszonyt megszüntető igazolásokkal.

 - Az egyéni és társas vállalkozó ez alól kivétel, mert ez a nyugdíjigénylés során átalakul kiegészítő tevékenységű jogviszonnyá.

Amennyiben az igénybeadáskor hiányosak a jogviszonyt megszüntető igazolások, úgy adatpótlás válik szükségessé, amely sok esetben késlelteti az igény elbírálását.

Fontos, hogy ne a Kormányablakon keresztül terjesszék elő nyugdíj iránti kérelmüket, hanem fáradjanak be a területileg illetékes Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatára, és személyesen vagy eljáró meghatalmazott útján intézzék ügyüket!


Mennyi 2017-ben az öregségi nyugdíj minimum összege?


Az öregségi nyugdíj legkisebb összege 2017-ben: 28 500 Forint/hó.

3 fontos dolog, amire a nyugdíj igénylése során kiemelten figyeljünk


1. Fontos, hogy az igénybejelentő lapon a megfelelő kérdésekre pontos választ írjon az igénylő, mert a javított pontatlan válasz miatt adatpótlás válik szükségessé, ami miatt az elbírálás és a nyugellátás összegszerű megállapítása hónapokig elhúzódhat.

2. Figyeljünk oda az igénylés során a munkáltató által kiadott munkaviszony igazolásokra, és arra, hogy a Társadalombiztosítási Igazolványt is mellékelni kell!

3. Külön figyelmet igényel - amennyiben szükséges - a munkakönyv, katonakönyv, felsőfokú, nappali tagozaton szerzett igazolások bizonyítványok, illetve egyéb jogviszony igazolások előterjesztése. Akik nem rendelkeznek a nyugdíjigény előterjesztése előtt szolgálati idő megállapítást tartalmazó határozattal, hitelt érdemlően kell igazolniuk a hivatal felé a megszerzett szolgálati időt, ugyanis a fenti iratok eredeti vagy közjegyző által hitelesített másolatainak bemutatása szükséges mindehhez.


Nők kedvezményes öregségi nyugdíja 2017


2017-ben is igényelhető a nők kedvezményes öregségi nyugdíja változatlan feltételekkel: 40 év elismert szolgálati időn belül 32 év kereső tevékenységet kell leigazolni.

- Minden esetben javaslom a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának igénylése előtt, hogy tájékozódjanak arra vonatkozóan (akár adategyeztetési eljárás keretében), valóban rendelkeznek-e a kedvezményes nyugdíjigényléshez előírt feltételekkel. Erre azért van szükség, mert ha megszüntetik az igénylők a munkaviszonyukat, és elutasításra kerül nyugdíjigényük, akkor a visszafoglalkoztatásuk (a munkáltató részéről) már nem biztos, hogy lehetséges.

- A hivatal továbbra is küldi az 1955–1959-ig terjedő időszakban született korosztálynak a végzést, illetve tájékoztatást, az adategyeztetési eljárás keretében.
Javaslom, hogy aki kézhez vesz ilyen adattartalmú kimutatást, az részletesen tanulmányozza át, és ha nem ért egyet a kimutatásban foglalt adatokkal, mielőbb tegyen észrevételt.

- A végzés kézhezvételétől számítva 60 napon belül írásban kiegészítéseket, észrevételeket tehetnek az igénylők. Amennyiben ezt a címzett elmulasztja, úgy nagy valószínűséggel hiányosan kerülnek elfogadásra a ledolgozott évei és 1988-tól a bruttó keresetei. Ha az igénylők úgy vélik, hogy a kimutatásban szereplő adatokon nem tudnak eligazodni, akkor javaslom, hogy kérjék szakember segítségét.

- Óriási jelentőséggel bír ugyanis a jogerős adategyeztető határozat tartalma, mivel a benne szereplő elismert szolgálati idő, és a bruttó bérek lesznek a leendő megállapított nyugdíj összegének az alapjai 1988-tól a nyugdíjba vonulás napjáig.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
Fotó: Pixabay

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Pihenésre, lazításra vágysz?
Olyan helyet keresel, ahol akár az egész család ki tud kapcsolódni? Ahol minden korosztályra gondolnak?
Kattints ide, és nézd meg az akciós ajánlatokat! >>


vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Címkék: nyugdíj 2017, öregségi nyugdíj 2017, nyugdíjigénylés, nyugdíj minimum összege, nők kedvezményes öregségi nyugdíja

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Megvásárolható szolgálati idő nyugdíjhoz? - Mit tehetsz, ha tudod, hogy nem lesz meg a nyugdíjhoz szükséges ledolgozott szolgálati évek száma?
Megvásárolható szolgálati idő nyugdíjhoz? - Mit tehetsz, ha tudod, hogy nem lesz meg a nyugdíjhoz szükséges ledolgozott szolgálati évek száma?

Mit kell tudni a nyugdíjhoz opcionálisan "megvásárolható" szolgálati időről? Mekkora összegre köthet megállapodást az, aki már biztosan tudja, hogy nem lesz meg a ledolgozott szolgálati évek száma? Van-e lehetőség szolgálati időt vásárolni a nők kedvezményes (40 év után járó) nyugdíjához, ha éppen nincs meg a nyugdíjbamenetelhez szükséges szolgálati idő?

tovább a cikkre
Adategyeztetési eljárás nyugdíj megállapításához - Mi a menete? Mit tehetsz, ha kiderül, hogy egy korábbi munkáltatód nem fizetett nyugdíjjárulékot?
Adategyeztetési eljárás nyugdíj megállapításához - Mi a menete? Mit tehetsz, ha kiderül, hogy egy korábbi munkáltatód nem fizetett nyugdíjjárulékot?

Életkortól függetlenül mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy tisztában legyen saját, nyilvántartott béradataival és szolgálati idejével, hogy ha majd egyszer nyugdíjba vonul, ne érje kellemetlen meglepetés. Nyugdíjspecialistánk elmagyarázza, hogy hogyan érdemes úgynevezett adategyeztetési eljárást kérelmezni egyénileg.

tovább a cikkre
Méltányossági nyugdíjemelés 2016, egyszeri nyugdíjsegély: Kinek jár? Milyen összegben? Nyugdíjszakértő válaszol
Méltányossági nyugdíjemelés 2016, egyszeri nyugdíjsegély: Kinek jár? Milyen összegben? Nyugdíjszakértő válaszol

Mit tehetsz, ha alacsony a nyugdíjad? Kinek engedélyezhető a kivételes nyugellátás? Ki részesülhet 2016-ban méltányossági alapú nyugdíjemelésben? Mi a feltétele az egyszeri nyugdíjsegélynek? Aktuális szabályok és összegek - nyugdíjszakértői kommentárral.

tovább a cikkre
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?

Ki jogosult öregségi nyugdíjra? Mi a teendő, ha nincs meg a nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő? Melyek a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának legfőbb tudnivalói? Mi alapján állapítják meg a nyugdíj összegét? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre
Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol
Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol

Jogviszony igazolásra mindenkinek szüksége van, ha nyugdíjba szeretne menni! Miért hasznos időben beszerezni az úgynevezett jogviszony igazolást? Milyen előnyei származhatnak ebből a nyugdíjügyintézés során? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Fültisztító pálcika: havonta közel 1000 gyerek kerül kórházba fültisztító pálcika okozta sérülés miatt! - Miért veszélyes a használata?

vissza vissza