Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Megvásárolható szolgálati idő nyugdíjhoz? - Mit tehetsz, ha tudod, hogy nem lesz meg a nyugdíjhoz szükséges ledolgozott szolgálati évek száma?

Megvásárolható szolgálati idő nyugdíjhoz? - Mit tehetsz, ha tudod, hogy nem lesz meg a nyugdíjhoz szükséges ledolgozott szolgálati évek száma?

Szülőklapja képMit kell tudni a nyugdíjhoz opcionálisan "megvásárolható" szolgálati időről? Mekkora összegre köthet megállapodást az, aki már biztosan tudja, hogy nem lesz meg a ledolgozott szolgálati évek száma? Van-e lehetőség szolgálati időt vásárolni a nők kedvezményes (40 év után járó) nyugdíjához, ha éppen nincs meg a nyugdíjbamenetelhez szükséges szolgálati idő?

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2016-11-30
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Sok olvasói kérdés érkezik az úgynevezett „megvásárolható szolgálati idővel” kapcsolatosan, ami leginkább akkor merül fel, ha valakinek csak alig pár év hiányozna ahhoz, hogy nyugdíjba mehessen - legalábbis a nyugdíj előtt állók körében így terjedt el ez a sokak számára ködös fogalom. Arról, hogy pontosan ki-mikor-mekkora időtartamra köthet megállapodást szolgálati időre vonatkozóan és jövedelemszerzés céljából, Szatmáry Tünde nyugdíjszakértőt kérdeztük.

Szolgálati idő megállapodás alapján - mennyi idő szükséges a rész-, illetve teljes nyugdíjhoz?


Mitől függ, hogy mennyi lesz a nyugdíj?
A nyugellátás összegszerűségének kiszámítása 1988 januárjától a nyugdíjba vonulás napjáig elismert bruttó jövedelem alapján történik, azaz ma már nem a munkában töltött utolsó öt év bruttó átlag keresete számít.

Két csoportba sorolhatjuk a megállapodások körét: szolgálati idő és nyugdíjjárulékot képező jövedelem céljából kötött megállapodás, valamint a társadalom aktív korú rétege.

Szolgálati idő, valamint nyugdíjjárulékot képező jövedelem céljából kötött megállapodás


Elsőként azt a csoportot tárgyalom, akik elérték a jogszabályban előírt rájuk irányuló öregségi nyugdíj korhatárt.

Mi a lehetősége a nyugdíj előtt állónak, ha nincs meg a szükséges szolgálati idő?
Ha a nyugdíjigénylés során derül ki, hogy nem rendelkeznek, a résznyugdíjhoz szükséges 15 év, illetve a teljes nyugdíjhoz szükséges 20 év elismert szolgálati idővel, megállapodást köthetnek nyugdíjalapot képező jövedelem és szolgálati idő szerzés céljából. A megállapodás maximum 5 időtartamra köthető!

Fontos! A „nők kedvezményes” (40 év után járó) öregségi nyugdíj jogosultságához szükséges (előírt) 40 évhez (32 év keresőtevékenység) szolgálati idő nem vásárolható!

A nyugdíjigény előterjesztését követő I. fokú elutasító határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül (a határozat a 16. napon jogerőre emelkedik) kezdeményezhető a helyileg illetékes Igazgatóság ügyfélszolgálatán a megállapodás iránti kérelem. A megállapodás megkötését követően előírt járulékot egy összegben kell megfizetni!

Fontos! A 2000. január 1-je előtt jogerős határozattal lezárt igényekre megállapodás nem köthető!

Társadalom aktív korú rétege - fiatalok, akik előre szeretnének gondoskodni nyugdíjukról


A második csoportot a társadalom aktív korú rétege alkotja:
A Tbj. 34. §-a  (1) bekezdése szerint az a belföldi nagykorú természetes személy, aki nem saját jogú nyugdíjas,

a:) Tbj. szerinti biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem áll, vagy a biztosítása nem terjed ki,
b:) a biztosítási jogviszonya szünetel.Mekkora összegre köthető a szolgálati időre vonatkozó megállapodás?


A megállapodás napján érvényes mindenkori minimálbére (a megállapodás legkisebb összege), és ezen felül, amennyit az igénylő vállalni képes.
A megállapodás a legkorábban annak a hónapnak az első napjától köthető, amely hónapban a megállapodás megkötését kezdeményezték.

A megállapodásban rögzített összegeget 34%-os járulék terheli, amelyet az előírásoknak megfelelően tárgyhót követő 12-ig meg kell fizetni. Az előírt járulék fizetésének elmulasztása a megállapodás megszűnését eredményezi.

Fontos! Aktív korú személyek visszamenőlegesen megállapodást nem köthetnek!

Felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatának hallgatói szintén köthetnek ilyen megállapodást
Az 1998. január 1-jét követően felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok idejének szolgálati időként történő elismerése céljából köthető megállapodás. Ezt a megállapodást az a személy kötheti meg, aki felsőfokú tanulmányait 1998. január 1-jét követően végezte, mivel az ezt megelőző időszakban végzett tanulmányok ideje a törvényi előírás szerint szolgálati időnek minősül.

Miért érdemes a felsőfokú tanulmányok idejére megállapodást kötni?
Azért mert az 1998. január 1. után Magyarországon szerzett nappali tagozatos tanulmányi idő nem számít szolgálati időnek. Kizárólag az 1997.12.31.-ig nappali tagozaton szerzett és hitelt érdemlően igazolt nappali tagozaton végzett főiskola, vagy egyetemi évek vehetők figyelembe szolgálati időként.                     

Gyes, otthoni gondozás idejére is lehet kötni megállapodást
(e) 1998. évre a gyes idejével megegyező, otthoni gondozás idejére köthető megállapodás szolgálati idő szerzése céljából.

Fontos, hogy minden esetben a megállapodás megkötése előtt szíveskedjen a lakóhelyéhez legközelebbi ügyfélszolgálaton érdeklődni, illetve személyesen az erre irányuló igényét jelezni, részletes felvilágosítást kérni. A megállapodás megköthető személyesen vagy eljáró meghatalmazott útján a megfelelő személyi iratok, illetve érvényes meghatalmazás bemutatásával.

Ha az igénylő keresete életpályája során minimálbér vagy ahhoz közeli összeg, akkor érdemes a mindenkor előírt minimálbér alapján megállapodást kötni!   

A megállapodás megkötése megfontolást igényel, mivel minden igénylőnek a leendő öregségi nyugdíjellátás összegének az alapja a ledolgozott szolgálati évek, illetve a nyugdíjjárulék-köteles jövedelem.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Pixabay

Címkék: megvásárolható szolgálati idő, nyugdíj, nyugdíjszakértő, Nők kedvezményes nyugdíja, szolgálati évek száma

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Adategyeztetési eljárás nyugdíj megállapításához - Mi a menete? Mit tehetsz, ha kiderül, hogy egy korábbi munkáltatód nem fizetett nyugdíjjárulékot?
Adategyeztetési eljárás nyugdíj megállapításához - Mi a menete? Mit tehetsz, ha kiderül, hogy egy korábbi munkáltatód nem fizetett nyugdíjjárulékot?

Életkortól függetlenül mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy tisztában legyen saját, nyilvántartott béradataival és szolgálati idejével, hogy ha majd egyszer nyugdíjba vonul, ne érje kellemetlen meglepetés. Nyugdíjspecialistánk elmagyarázza, hogy hogyan érdemes úgynevezett adategyeztetési eljárást kérelmezni egyénileg.

tovább a cikkre
Korkedvezményes nyugdíj 2016: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés
Korkedvezményes nyugdíj 2016: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés

Tudtad, hogy aki egészségére ártalmas vagy szervezetének fokozott igénybevételével járó munkakörben dolgozott, az korkedvezményre jogosult? A korkedvezményes nyugdíj feltételeit, a veszélyesnek vagy ártalmasnak számító munkaköröket, illetve a korkedvezmény előterjesztésének módját nyugdíjspecialista ismerteti.

tovább a cikkre
Méltányossági nyugdíjemelés 2016, egyszeri nyugdíjsegély: Kinek jár? Milyen összegben? Nyugdíjszakértő válaszol
Méltányossági nyugdíjemelés 2016, egyszeri nyugdíjsegély: Kinek jár? Milyen összegben? Nyugdíjszakértő válaszol

Mit tehetsz, ha alacsony a nyugdíjad? Kinek engedélyezhető a kivételes nyugellátás? Ki részesülhet 2016-ban méltányossági alapú nyugdíjemelésben? Mi a feltétele az egyszeri nyugdíjsegélynek? Aktuális szabályok és összegek - nyugdíjszakértői kommentárral.

tovább a cikkre
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?

Ki jogosult öregségi nyugdíjra? Mi a teendő, ha nincs meg a nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő? Melyek a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának legfőbb tudnivalói? Mi alapján állapítják meg a nyugdíj összegét? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre
Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol
Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol

Jogviszony igazolásra mindenkinek szüksége van, ha nyugdíjba szeretne menni! Miért hasznos időben beszerezni az úgynevezett jogviszony igazolást? Milyen előnyei származhatnak ebből a nyugdíjügyintézés során? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Étcsoki, tejcsoki, fehércsoki, nugát - Melyik a legjobb a gyereknek? Dietetikus válaszol tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Nyugdíjigénylés menete: milyen dokumentumok szükségesek a nyugdíjigényléshez? Hogyan állapítják meg az összegét? Szakértő válaszol tovább

Özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj - Milyen ellátások igényelhetők az elhunyt családtagok után? Szakértő válaszol! tovább

Adategyezetési eljárás nyugdíj megállapításához: mire kell figyelned, ha 1960 és 1964 között születtél? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíj 2017 - Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat idén? Mire kell kiemelten figyelni a nyugdíjigény benyújtásakor? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Megvásárolható szolgálati idő nyugdíjhoz? - Mit tehetsz, ha tudod, hogy nem lesz meg a nyugdíjhoz szükséges ledolgozott szolgálati évek száma? tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Mária!

Kérem írásba jelezze a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, hogy nem kapta meg a visszamenőleges nyugdíj emelést és a nyugdíj prémiumot. Természetesen az Erzsébet utalványt az ön részére is kiküldi a hivatal.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Konyha
Nagyi receptek / Receptek ételallergiára, betegségekreEdd magad egészségesre

Egészség
Gyógynövénykereső / Gyógyfürdőkereső

Unoka
Unokám fejlődése / Baba receptek / Baba alvás kalkulátor / Baba hossz kalkulátor / Baba súly kalkulátor

Horoszkópok
Baba horoszkóp / Szülő horoszkóp

Nyereményjátékok

Fórum
Szakértők
Webáruház
Videótár
Programajánlók

rssRSS hírcsatorna

Ezt olvastad már? [x]
Családi élet

Nagyszülő-unoka viszony: ilyen jó hatással van az unokádra, ha szoros köztetek a kapcsolat

vissza vissza