Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Adategyeztetési eljárás nyugdíj megállapításához - Mi a menete? Mit tehetsz, ha kiderül, hogy egy korábbi munkáltatód nem fizetett nyugdíjjárulékot?

Adategyeztetési eljárás nyugdíj megállapításához - Mi a menete? Mit tehetsz, ha kiderül, hogy egy korábbi munkáltatód nem fizetett nyugdíjjárulékot?

Szülőklapja képÉletkortól függetlenül mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy tisztában legyen saját, nyilvántartott béradataival és szolgálati idejével, hogy ha majd egyszer nyugdíjba vonul, ne érje kellemetlen meglepetés. Nyugdíjspecialistánk elmagyarázza, hogy hogyan érdemes úgynevezett adategyeztetési eljárást kérelmezni egyénileg.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2016-09-12
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 528 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Életkortól függetlenül mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy tisztába kerüljön saját, nyilvántartott béradataival és szolgálati idejével, hogy ha majd egyszer nyugdíjba vonul, ne érje kellemetlen meglepetés. Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjspecialista szakértőnk közérthetően magyarázza el, hogyan érdemes úgynevezett adategyeztetési eljárást kérelmezni egyénileg, illetve miért fontos, hogy részletesen egyeztessük szolgálati időnket és béradatainkat a hivatallal.

1955-1959 között születettek hivatalból kapnak értesítést
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) hivatalból az 1955-1959-ig született korosztálynak küldött (értesítő) felszólító levelet, illetve kimutatást arra vonatkozóan, hogy személyre szabottan milyen szolgálati idő és milyen nyugdíjjárulék köteles béradatok szerepelnek a nyilvántartásban.

Kortól függetlenül bárki lekérheti az ONYF-nél nyilvántartott szolgálati idejét és korábbi béradatait
Fontos tudni, hogy kérelemre kortól függetlenül bárki kezdeményezhet adategyeztetési eljárást, aki kíváncsi arra, hogy mennyi elismert szolgálati idővel rendelkezik, mennyi volt (a kezdetektől) a nyugdíjjárulék köteles jövedelme és a munkáltatója teljesítette-e az adatszolgáltatási, valamint fizetési kötelezettségét?
A hivatal célja, hogy nyugdíjba vonuláskor az igénylőnek a jogerős határozatban elismert szolgálati idő- és béradatok alapján kerüljön megállapításra a nyugdíja.

Az adategyeztetés kiderítheti, ha egy korábbi munkáltató nem fizetett nyugdíjjárulékot
Sok érintett az adategyeztetés során szembesül azzal a ténnyel, hogy munkáltatója nem teljesített adatszolgáltatást, nem jelentette be a munkavállalót, és vélelmezhetően nem fizette be utána a jogszabályban előírt nyugdíjjárulékot.
Ilyenkor az igénylőt terheli a bizonyítás terhe, amely történhet munkaszerződéssel, bérjegyzékkel vagy egykoron kiállított munkáltatói igazolással, esetleg két tanúval történő bizonyítási eljárás keretében.

Szeretném felhívni a kedves olvasók figyelmét, hogy azért fontos az adategyeztetési eljárás, mert az eljárás során elismert szolgálati idő és jövedelmi adatok minden típusú nyugellátás alapjait képezik: saját jogú nyugdíj, hozzátartozói nyugellátások (özvegyi nyugdíj és árva ellátás, stb.).


Mi az adategyeztetési eljárás menete? - Kortól függetlenül bárki kezdeményezheti


1. Az igénylő lakhelye szerint illetékes hivatala, személyre szabottan tájékoztatót küld az eljárás indításáról.

2. A hivatal részletes kimutatást küld a biztosított béradatairól, munkában töltött idejéről és egykori munkáltatójáról (ha a munkáltató eleget tett bejelentési kötelezettségének).

3. A kimutatásban kizárólag 1988-tól szerepelnek a béradatok, mivel innentől kerül kiszámításra a „majdani” nyugdíj összege, a nyugdíjba vonulás előtti napig szerzett jövedelemmel.

4. A részletes kimutatás kézhezvételétől számítva 60 nap áll rendelkezésre észrevételt tenni, illetve hitelt érdemlően bizonyítani a hiányosságokat.
A hivatal kizárólag eredeti vagy közjegyző által hitelesített igazolásokat fogad el!

Amikor a kimutatást kézhez veszi az igénylő, részletes áttanulmányozás válik szükségessé, sok esetben az átlagos érdeklődő nem is tud kiigazodni a kimutatáson. Éppen ezért nyugdíjszakértőként javasolom, hogy forduljon szakemberhez, hiszen minden esetben jogerős határozattal zárul az eljárás, ezért kiemelt jelenősége van az elismert bér- és szolgálati idős adatoknak!  Fontos hogy, minden igénylőnek annyi szolgálati idő és béradat kerüljön elismerésre a határozatban, amelyet valóban megszerzett.


Milyen iratok lehetnek szükségesek az adategyeztetési eljáráshoz?


Munkakönyv, katonakönyv, leckekönyv diploma, munkaszerződések, igazolások, stb..
Fontos, hogy a hivatal kizárólag eredeti, illetve közjegyző által hitelesített másolatot fogad el, fénymásolatot nem!

Az adategyezetési eljárás után hozott határozat tartalmazza az öregségi nyugdíjhoz szükséges és elismert szolgálati időt, a nők kedvezményes nyugdíjához (40 évéhez) figyelembe vett szolgálati időt, 1988-tól 2015-ig terjedő időszakra, éves bontásban a béradatokat.

A határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül jogorvoslatra van lehetőség.
A fellebbezésnek megalapozottnak és jogszerűnek kell lennie.

Nem egyezik a nyilvántartott béradat a valós adatokkal?
Amennyiben nem biztos abban, hogy az Ön által kapott határozat tartalmazza a ténylegesen ledolgozott évek számát, illetve béradat eltérést tapasztal, kérje nyugdíj szakértő segítségét! A határozat kiemelt jelentőséggel bír, mivel az abban elismert szolgálati idő, illetve a béradatok alapján kerül megállapításra az igényelt nyugellátás.
           
Kortól függetlenül mindenkinek saját érdeke, hogy a tudomására jusson, a hivatal milyen bér és szolgálati idő adatokat tart nyilván, ezért javasolt adategyeztetési eljárást egyénileg kérelmezni.

Az adategyeztetési eljárás egy hosszú hónapokig eltartó ügyintézési folyamat, amely egyaránt leterheli a hivatali apparátust, valamint nagy türelmet, és együttműködést kíván a nyugdíj igénylőjétől is.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó:Pixabay

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Pihenésre, lazításra vágysz?
Olyan helyet keresel, ahol akár az egész család ki tud kapcsolódni? Ahol minden korosztályra gondolnak?
Kattints ide, és nézd meg az akciós ajánlatokat! >>


vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Címkék: nyugdíj, ONYF, adategyeztetési eljárás ügyintézése, adategyeztetési eljárás menete, szolgálati idő, béradat, egyéni kérelem, munkáltató

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Öregségi nyugdíj igénylése 2016 - Hogyan add be a kérelmet úgy, hogy azt gyorsan elbírálják? Hasznos tanácsok nyugdíj szakértőtől
Öregségi nyugdíj igénylése 2016 - Hogyan add be a kérelmet úgy, hogy azt gyorsan elbírálják? Hasznos tanácsok nyugdíj szakértőtől

Mennyi idővel korábban adható be a nyugdíjigény? Milyen igazolásokat kér a hivatal az öregségi nyugdíjigény benyújtásakor? Miért fontos a munkakönyvet, katonakönyvet megőrizni a nyugdíj megállapításáig? Mi a teendő, ha az öregségi nyugdíjat megállapító határozattal nem értünk egyet?

tovább a cikkre
Korkedvezményes nyugdíj 2016: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés
Korkedvezményes nyugdíj 2016: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés

Tudtad, hogy aki egészségére ártalmas vagy szervezetének fokozott igénybevételével járó munkakörben dolgozott, az korkedvezményre jogosult? A korkedvezményes nyugdíj feltételeit, a veszélyesnek vagy ártalmasnak számító munkaköröket, illetve a korkedvezmény előterjesztésének módját nyugdíjspecialista ismerteti.

tovább a cikkre
Méltányossági nyugdíjemelés 2016, egyszeri nyugdíjsegély: Kinek jár? Milyen összegben? Nyugdíjszakértő válaszol
Méltányossági nyugdíjemelés 2016, egyszeri nyugdíjsegély: Kinek jár? Milyen összegben? Nyugdíjszakértő válaszol

Mit tehetsz, ha alacsony a nyugdíjad? Kinek engedélyezhető a kivételes nyugellátás? Ki részesülhet 2016-ban méltányossági alapú nyugdíjemelésben? Mi a feltétele az egyszeri nyugdíjsegélynek? Aktuális szabályok és összegek - nyugdíjszakértői kommentárral.

tovább a cikkre
Öregségi nyugdíj 2016 - A 3 leggyakoribb kérdésre nyugdíjszakértő válaszol
Öregségi nyugdíj 2016 - A 3 leggyakoribb kérdésre nyugdíjszakértő válaszol

Mennyi idővel korábban lehet az öregségi nyugdíjigényt előterjeszteni a korhatár elérése előtt? Milyen lehetőségei vannak az igénylőnek, ha nem ért egyet az öregségi nyugdíj megállapító határozattal? Hogyan kapja meg a nyugdíjösszeg különbözetet az, akinek 2016. januárjától nyugdíj előleg került folyósításra?

tovább a cikkre
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?

Ki jogosult öregségi nyugdíjra? Mi a teendő, ha nincs meg a nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő? Melyek a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának legfőbb tudnivalói? Mi alapján állapítják meg a nyugdíj összegét? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre
Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol
Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol

Jogviszony igazolásra mindenkinek szüksége van, ha nyugdíjba szeretne menni! Miért hasznos időben beszerezni az úgynevezett jogviszony igazolást? Milyen előnyei származhatnak ebből a nyugdíjügyintézés során? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Fültisztító pálcika: havonta közel 1000 gyerek kerül kórházba fültisztító pálcika okozta sérülés miatt! - Miért veszélyes a használata?

vissza vissza