Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Öregségi nyugdíj igénylése 2016 - Hogyan add be a kérelmet úgy, hogy azt gyorsan elbírálják? Hasznos tanácsok nyugdíj szakértőtől

Öregségi nyugdíj igénylése 2016 - Hogyan add be a kérelmet úgy, hogy azt gyorsan elbírálják? Hasznos tanácsok nyugdíj szakértőtől

Szülőklapja képMennyi idővel korábban adható be a nyugdíjigény? Milyen igazolásokat kér a hivatal az öregségi nyugdíjigény benyújtásakor? Miért fontos a munkakönyvet, katonakönyvet megőrizni a nyugdíj megállapításáig? Mi a teendő, ha az öregségi nyugdíjat megállapító határozattal nem értünk egyet?

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2016-07-12
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 560 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Nagyon sok olvasói, illetve telefonos érdeklődés érkezik hozzám folyamatosan, hogy miként kell előterjeszteni az öregségi nyugdíjigényt úgy, hogy az elbírálási folyamat ne húzódjon el túlságosan - Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő tanácsai.

Az első és legfontosabb tanácsom, hogy ha ön nem szeretne több órás hivatali várakozásban és bonyolult nyomtatvány kitöltésben részt venni, akkor kérje szakember segítségét, aki a teljes nyugdíj ügyintézéssel kapcsolatos terheket leveszi az ön válláról, legyen szó hazai vagy nemzetközi, illetve saját vagy hozzátartozói nyugellátások igényléséről. De mit a teendő, ha valaki mégis maga szeretné intézni a nyugdíjkérelem beadását?

Hogyan kell megfelelően előterjeszteni az öregségi nyugdíjigényt?

2016-ban az 1953-ban született nők és férfiak igényelhetnek öregségi nyugdíjat, mivel ők:
  • betöltik a 63. életévüket,
  • rendelkeznek a teljes nyugdíjhoz 20 év szolgálati idővel,
  • vagy a rész nyugdíjhoz szükséges határozatban elismert szolgálati idővel.

2017-ben pedig az 1954-ben született korosztály válik nyugdíjjogosulttá.

AKTUÁLIS NYUGDÍJKORHATÁR TÁBLÁZAT NŐK ÉS FÉRFIAK RÉSZÉRE - ERRE A LINKRE KATTINTVA TALÁLJA »»

Mennyi idővel korábban lehet az öregségi nyugdíj kérelmet előterjeszteni?
A korbetöltés vagy is a születésnap betöltése előtt 30 nappal.

Milyen módon lehet előterjeszteni a nyugdíj iránti kérelmet?
Egyrészt a hivatal által létrehozott úgynevezett rendszeresített formanyomtatványon, vagy ügyfélkapun keresztül lehetséges. Fontos, hogy a nyomtatványt szakszerűen és pontosan töltsük ki. Ha a kérelmező bizonytalan bármiben, vagy nem világos a feltett kérdés, akkor érdemesebb szakember segítségét kérni. A nem szakszerűen kitöltött igénybejelentő lap ugyanis meghosszabbíthatja a nyugellátás összegszerű megállapításának folyamatát, és adatpótláshoz vezethet.
Amennyiben szakember segítségét kéri, úgy meg tudhatja, hogy az igény elbírálás befejezéséig ön jogosult-e nyugdíj előlegre, és minden igényléssel kapcsolatos kérdésre választ kaphat.

Természetesen a hivatal ügyfélszolgálatán előterjesztett nyugdíjigény több órás várakozást igényel. Fontos, hogy minden esetben informálódjon, hogy az igénylő mikor, mire jogosult, milyen előírt feltételeknek kell megfelelni. Szerencsés az, aki első ízben elő tudja terjeszteni igényét, és nem kell több alkalommal visszatérnie a hivatalba különböző pótlásokat, egyéb igazolásokkal benyújtania - akár nyugdíjigény akár adategyeztetési eljárásról legyen szó.

Ki terjeszthet elő a hivatal ügyfélszolgálatán az öregségi nyugdíjigényt?
Aki a reá irányadó öregségi nyugdíj korhatárt elérte, és a jogszabályban előírt szolgálati időt megszerezte.
Az igényt előterjesztheti az igénylő személyesen, amennyiben személyi irataival igazolja magát, vagy az ügyben eljáró rendelkezik érvényes meghatalmazással.

Milyen igazolásokat kér a hivatal az öregségi nyugdíjigény benyújtásakor?
Amennyiben munkaviszonyban vagy egy biztosítási jogviszonyban állt, akkor:
  • a munkáltató által kiállított igazolás a munkaviszony megszűnéséről,
  • bérigazolás,
  • lezárt Társadalombiztosítási Igazolvány.

Ha társas vállalkozás (Bt., Kft.) tagja vagy egyéni vállalkozó akkor azt nem kell megszüntetni, mivel az öregségi nyugdíjigényléssel kiegészítő tevékenységgé alakul át.Miért fontos megőrizni a munkakönyvet, katonakönyvet?
A munkakönyv 1992.07.01-től került megszüntetésre.
Nagyon fontos, hogy - akár a saját jogú nyugdíj igényléskor, úgynevezett Adategyeztetési eljárás lefolytatásakor, esetleg özvegyi nyugdíj, illetve árva ellátás megállapításánál is - szükség van a munkakönyvre, az abban szereplő bér és szolgálati időkre.
Sok igénylő költözés során vagy selejtezés alkalmával elveszíti a munkakönyvét ebből a nyugdíj igényléskor, illetve az adategyeztetéskor hátránya származhat, hiszen a munkakönyv olyan adatokat tartalmaz, amely sok esetben nem pótolható.

A katonakönyvben feltüntetett sorkatonai szolgálat minden esetben szolgálati időként kerül beszámításra. Abban az esetben, ha az igénylő nem rendelkezik katonakönyvvel, úgy a hivatal hosszas idővel tudja beszerezni az erre vonatkozó adatokat, amely szintén hosszabbíthatja az igény elbírálás folyamatát.

Mi a teendő, ha a kézhez vett öregségi nyugdíj megállapító határozatban feltüntetett kieső szolgálati idővel, béradat hiánnyal nem értünk egyet?
Jogorvoslatra van lehetőség a határozat kézhezvételétől számított 15 naptári napon belül.
Amennyiben jogerőssé vált a nyugdíjmegállapító határozat, úgy bármely olyan esetben kérhető az ügy felülvizsgálata, amely tényszerűen befolyásolja a határozatban foglaltakat.

Természetesen a felülvizsgálathoz minden esetben szükséges, hiteles igazolások, iratok vagy tanúk nyilatkozat. Amennyiben a nyugdíj megállapító határozatát kézhez kapta, és nem ért egyet a tartalmával, javasoljuk, kérje szakember segítségét, mivel a fellebbezésnek megalapozottnak és jogszerűnek kell lennie - arról nem beszélve, hogy hitelt érdemlő tények igazolása minden esetben az igénylőt terhelik.

Szakértő: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Pixabay

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: nyugdíj, igénylés, nyugdíj kérelem, nyugdíj megállapítása, nyugdíj 2016, korhatár, nők, férfiak, öregségi nyugdíj

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Korkedvezményes nyugdíj 2016: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés
Korkedvezményes nyugdíj 2016: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés

Tudtad, hogy aki egészségére ártalmas vagy szervezetének fokozott igénybevételével járó munkakörben dolgozott, az korkedvezményre jogosult? A korkedvezményes nyugdíj feltételeit, a veszélyesnek vagy ártalmasnak számító munkaköröket, illetve a korkedvezmény előterjesztésének módját nyugdíjspecialista ismerteti.

tovább a cikkre
Öregségi nyugdíj 2016 - A 3 leggyakoribb kérdésre nyugdíjszakértő válaszol
Öregségi nyugdíj 2016 - A 3 leggyakoribb kérdésre nyugdíjszakértő válaszol

Mennyi idővel korábban lehet az öregségi nyugdíjigényt előterjeszteni a korhatár elérése előtt? Milyen lehetőségei vannak az igénylőnek, ha nem ért egyet az öregségi nyugdíj megállapító határozattal? Hogyan kapja meg a nyugdíjösszeg különbözetet az, akinek 2016. januárjától nyugdíj előleg került folyósításra?

tovább a cikkre
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?
Nyugdíj, nyugdíjigénylés 2016 - Kik jogosultak 2016-ban saját jogú nyugdíjra? Mi határozza meg a nyugdíj összegét?

Ki jogosult öregségi nyugdíjra? Mi a teendő, ha nincs meg a nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő? Melyek a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának legfőbb tudnivalói? Mi alapján állapítják meg a nyugdíj összegét? Nyugdíjszakértő válaszol.

tovább a cikkre
Nyugdíj 2016: ekkora összeggel emelkednek a nyugdíjak éves szinten
Nyugdíj 2016: ekkora összeggel emelkednek a nyugdíjak éves szinten

A 2016. január 1-jei nyugdíjemelésről és annak hatásáról Rétvári Bence az Emmi államtitkára beszélt a múlt vasárnapi sajtótájékoztatóján. Az emelés több mint 20 járandóságot érint.

tovább a cikkre
Kedvezményes nyugdíj - Nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető kedvezményes nyugdíja
Kedvezményes nyugdíj - Nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető kedvezményes nyugdíja

Ki jogosult a 40 éves kedvezményes nyugdíj igénybevételére? Mi minősül jogosultsági időnek? Hogyan számítják ki a 40 éves kedvezményes nyugdíj összegét? Lehet a 40 éves kedvezményes nyugdíj mellett dolgozni?

tovább a cikkre
Özvegyi nyugdíj, özvegyi nyugellátás
Özvegyi nyugdíj, özvegyi nyugellátás

Mikor jogosult az élettárs özvegyi nyugdíjra? Mi a teendő, ha több jogosult is van? Hogyan történik az özvegyi nyugdíj ügyintézése?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Felnőtt betegségek

Influenza–Hogyan fertőz az influenza vírus? Eddig rosszul tudtuk!

vissza vissza