Rák megelőzése: csak ezt kell megtenned, hogy könnyebben elkerüld a rákot! Sokan mégsem figyelnek oda

Nagyszülők Lapja

Mozgás

Nagyszülők Lapja


Rák megelőzése: csak ezt kell megtenned, hogy könnyebben elkerüld a rákot! Sokan mégsem figyelnek oda

A daganatos megbetegedések megelőzésében és a gyógyulásban is jelentős szerepe van a mozgásnak, sokkal jobb eredményt lehet elérni a gyógyulásban rendszeres mozgással. A rákellenes liga 2018-ra meghirdette a Mozgás évét, és az Örökmozgó kilométergyűjtő programot.

A daganatos megbetegedések megelőzésében és a gyógyulásban is jelentős szerepe van a mozgásnak - mondta Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap, a rákellenes küzdelem világnapján.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a daganatos megbetegedések különböző fajtáinál különböző mértékben, de sokkal jobb eredményt lehet elérni a gyógyulásban rendszeres mozgással.


A testmozgás fontosságára hívják fel a figyelmet szakértők


A Rákellenes Liga 2018-ra meghirdette a Mozgás évét, az Örökmozgó kilométergyűjtő programhoz várják a csatlakozókat, akik tenni szeretnének egészségükért - mondta Rozványi Balázs, hozzátéve, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is napi fél óra intenzív mozgást javasol.



Akár a nagyszülő dohányzása is jelentkezhet az unoka génjeiben
Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke elmondta: a dohányzás egészségkárosító hatása közismert, a legújabb kutatások azonban azt is igazolták, hogy egy kismama aktív, vagy akár passzív dohányzása olyan genetikai károsodásokat okoz, amelyek tovább öröklődhetnek, és a nagyszülő dohányzása az unokában is megjelenhet.

Ez történhet veled is, ha dohányzol, vagy passzív dohányzásnak vagy kitéve! »

Kásler Miklós: javult a rákos betegek gyógyulásának aránya
Az ezredforduló óta növekvő daganatos megbetegedési szám mellett javult a rákos betegek gyógyulásának aránya, 12 százalékkal csökkent a halálesetek száma - mondta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap, a rákellenes küzdelem világnapján. A főigazgató hangsúlyozta: a rákos megbetegedések egyharmadát meg lehet előzni - ezért rendkívül fontosak a szűrések -, és több mint felét meg lehet gyógyítani.

A rák megelőzése: ha többet mozogsz, kisebb eséllyel leszel rákos »

Magyarországon az elmúlt években egyre emelkedő daganatos megbetegedési szám mellett csökken a halálozás
A legtöbben 1999-ben haltak meg ilyen megbetegedésekben, azt követően viszont egyre több beteg kezelése során egyre kevesebb a haláleset, ez 12 százalékos javulást jelent, ami az onkológiában nagyon jelentős - fogalmazott Kásler Miklós. Azzal kapcsolatban, hogy a nap folyamán átadták az Országos Onkológiai Intézet 1,7 milliárd forintból beszerzett új sugárterápiás eszközét, elmondta: az intézet négy új, kiváló minőségű besugárzókészüléket kapott. Ezek egyike lehetővé teszi, hogy eddig nagyon nehezen besugarazható szerveket bizonyos esetekben ne kelljen megoperálni, a készülék kiváltja a műtétet például egyes tüdő-, a máj- vagy agytumornál.

Olvasd el a legújabb kutatási eredményeket: Megvan a rák ellenszere? Az összes rákos sejtet elpusztította a hatóanyag »
 
Forrás: MTI
Fotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Mozgás

Nagyszülők Lapja


2018.02.08