Főoldal > Cikkek > Mondókák, Versek > Ezért mondókázz minden nap a babával, kisgyermekkel! Hogyan fejlesztik a versek a gyerekeket?

Ezért mondókázz minden nap a babával, kisgyermekkel! Hogyan fejlesztik a versek a gyerekeket?

Szülőklapja képA gyermekkori verselés nem csupán nyelvi fejlesztés, hanem annál jóval több. Miért kell minél több mondókát és versikét mondogatni a babáknak? Mi mindent tanulnak a kisgyerekek a versekből? A gyermekkori verselés fontosságáról költő és logopédus szakértőnket kérdeztük.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2015-09-28
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Azt már régóta tudjuk, hogy milyen rendkívüli szerepe van a ritmusos mondókáknak és kedves gyerekversikéknek a kicsik életében. Ezúttal Kákonyi Tímea logopédus szakértőnket kértük meg, hogy foglalja össze a gyermekkori verselés fontosságát, és Aranyosi Ervin költőt, hogy mondja el, miért ajánlja a mindennapos versolvasást a kisgyerekes családoknak.

Kákonyi Tímea logopédus - A gyermekkori verselés fontosságáról


A kisbabák a magyar nyelv sajátosságait tanulják meg a versikékkel
A legkisebbek a vers hangsúlyára, lüktetésére, ritmusára, hanglejtésére figyelnek fel. Az anyukák azzal, hogy már a pár hónapos babával mondókáznak, verselnek, a magyar nyelv sajátosságait adják át. Ahogy az anya verset mond, a gyermek figyeli a szájmozgását is, ezzel tanulva a beszédhangok képzését.
A hangsúly, a lüktetés, a ritmus a beszédhangok hosszúságának és zöngéinek észlelését fejleszti.

A vershallgatás előkészíti a későbbi jó helyesírást
A fonématudatosság  - a későbbiekben erre épül a helyesírás - alapja a beszédhanghallás, a beszédészlelés. A fonémák (a hangok elemi, elvont egysége) kihallása, azok milyenségének észlelése (zöngés vagy zöngétlen a mássalhangzó, hosszú vagy rövid a magánhangzó, stb.) segít abban, mit hogyan kell leírni. A helyesírás kialakulását segíti az is, ha látja a gyermek az olvasott szöveget (akár már egy óvodás is, aki még nem tud olvasni). A vizuális észlelés elraktározza a szóalakot az emlékezetbe, és adott helyzetben könnyebben aktivizálódik a szóalak leíráskor (biztos mindenkinek van ilyen típusú AHA !-élménye).

Az óvódásoknak szóló versikék megmozgatják a nyelvi fantáziát
A rímek megmozgatják a nyelvi fantáziát, alkalmasak a szavak aktivizálásának gyorsítására, ezért megkésett beszédfejlődés vagy afázia esetén is jól alkalmazhatók. Sokszor előfordul, hogy egy ovis a jól ismert mondókával, verssel úgy játszik, hogy szinte tudattalanul improvizál, „átkölti” néhány szavát. Erről azt gondolom, hogy az a jó vers, amit egy gyerek átkölt, hisz a parodisták is csak a karakteres, híres emberek figuráit tudják jól utánozni.

Versikékkel-mondókákkal gyarapodik a szókincs
A verselés hatására folyamatosan bővül a szókincse is.  Nem kell a verset megmagyarázni, de az ismeretlen szavakat mindig mondjuk el előtte, beszéljünk róluk. A verbális emlékezet nagyon jó fejleszthető memoriterekkel, akárcsak a verbális sorrendiség is.

A verbális kreativitás színesíti a későbbi személyiséget
A vers az egész személyiséget gazdagítja. A verbális kreativitás a hasonlatokból, a képi sugallatokból, metaforákból, szinesztéziákból is építkezik.

Mondókák, versek gyerekeknek »


Aranyosi Ervin költő - A gyermekkori verselés jelentőségéről


A gyermekversekben megfogalmazott gondolatok világképet adnak át
A vers és a mondóka a gyermekek értelmét képesek fejleszteni - az ő még tiszta lelki szintjükhöz igazodva. Nagy felelősség éppen ezért gyermekeknek verset írni. Életük első néhány évében az utánzásos tanulás az, amit a világ felfedezése mellett a szellemi fejlődésük érdekében tesznek. Ez az a korszak, melynek hitrendszere egyszersmind meghatározó lesz egész életükre. A gyermekversírás komoly felelősséggel jár, hiszen a versben közvetített gondolatok mérhetetlenül tisztán adnak át világképet, világlátást a gyermekeknek, akiknek szelleme, mint egy szivacs issza be a felnőttektől kapott tudást. (Ha ez a tudás nem támogató, sajnos akkor is). A gyermekeknek ebben a korban kell megismerkedniük a körülöttük létező világgal. Ilyenkor még könnyű a többi élőlény szeretetére, elfogadására megtanítani őket.

A mondókák komoly tanításokat tartalmaznak
A versnek különleges és varázslatos szerepe is van. Őseink hitvilágához is hozzá tartozott a vers, a mondóka, a sámáni varázsszavak ritmikus, dallamos mondogatása, kántálása. A vers varázsa megmaradt azóta is. Fennmaradt mondókáink is komoly tanításokat tartalmaztak. A vers ruhájába öltöztetve, játékosan, könnyen elsajátíthatóan és a legfogékonyabb korban adták át az ősi tudást az utódoknak. Sajnos a valós jelentés, értelmezés sok helyen megkopott, így látszatra néha értelmetlennek, esetenként erőszakosnak tűnnek, pedig az eredeti szöveg és a gondolat nagyon is komoly élettapasztalatokat adott át a tudásra éhes új nemzedéknek.

A gyerekek szellemi tápláléka a vers és a mese
A mese és a vers egyaránt fontos szellemi táplálék, amely segíti az egyébként megmagyarázó, szép magyar nyelvünk megtanulását, a szókincs bővítését és támogatja a magyar nyelvnek, különösen a képalkotást segítő módját. A nyelv egyúttal fejleszti a kreativitást, az önállóságot, a saját ötletek teremtését. A versek ezt varázserejükkel még fokozni is tudják.

A versek az életre tanítás fontos eszközei lehetnek
Sokat segíthetnek az önismeret kialakításában. Érzelmi gazdagodást jelentenek. Az életre tanítás fontos eszközei, komoly mentális támogatói egy lelkileg egészséges eljövendő nemzedék erkölcsi, hit és tudásbeli felemelkedésének, emberi értékeink megmaradásának. megtartásának.

Aranyosi Ervin állandó szakértőnket megkértük arra, hogy fogalmazza meg fenti gondolatait versben is a Nagyszülők Lapja olvasóinak. Így született meg ’A vers egy jó barát’ című költeménye.

Aranyosi Ervin: A vers egy jó barát

A vers varázslat! Ha olvasod,
lelked szép táncba kezd.
Ha átveszed a ritmusát,
hagyja, hogy felfedezd!
Sorok végén a rím ragyog,
egymással összecseng.
Versszakok közt üres sorok,
így lesz ott közte csend.

A vers, ha kell, elandalít,
érzések érnek el.
A verssel teleírt papír
máris életre kel.
Játékos, vagy incselkedő,
mosolyra hangoló,
lágyan gurul a cél felé,
akár egy nagy golyó!

Tudod a vers, ha kell tanít,
hogy éld az életed,
s ha szomorú vagy átsegít,
ott marad még veled.
Ötletet ad, hogyan tovább,
és lendületbe hoz.
Páncél, ha szíved védtelen,
s nem ér el a gonosz!

Jobb kedved lesz, ha olvasod,
s támad száz ötleted.
Edzésben tartja szellemed,
a jó úton vezet.
Megismerheted önmagad,
tükröt tart, s láthatod,
mely gondolat jár tévúton,
s mi okoz bánatot?

Bizony a vers mindentudó,
mert szívünkből fakad,
tudós ösvényre csalogat,
hogy leld meg önmagad!
Hát tudd, a vers varázslatos,
engedd csak hatni rád!
Olvasd, s figyelj, ha olvasod,
megszépül a világ!


Aranyosi Ervintől Te is rendelhetsz verset Szeretteidnek a költő oldalán: http://versek.aranyosiervin.com/
Aranyosi Ervin © 2015-09-16. A vers és a kép megosztása, másolása, csak a szerző nevével és a vers címével együtt engedélyezett. Minden jog fenntartva.


Aranyosi Ervin: Mindennapi versek

A vers bűvös eszköz,
hiszem, elvarázsol!
Fájó szívet gyógyít,
elesettet ápol.

Arcodra mosolyt csal,
megtanít szeretni,
megmutatja hogy kell
jó embernek lenni.

Olvass hát mindennap
verset gyermekednek,
használd ki az időt,
hogy veled lehetnek!

Élvezd minden percét,
élvezd a figyelmét,
s figyeld, hogy köti le
a csapongó elmét!

A vers bűvös eszköz,
hiszem, elvarázsol!
Ahol a szív ébred,
az öröm sincs távol!


Aranyosi Ervintől Te is rendelhetsz verset Szeretteidnek a költő oldalán: http://versek.aranyosiervin.com/
Aranyosi Ervin © 2014-12-19. A vers és a kép megosztása, másolása, csak a szerző nevével és a vers címével együtt engedélyezett. Minden jog fenntartva.


Mondókák, versek gyerekeknek »

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: versek, mondókák gyerekeknek, versike, logopédus, költő, gyerek, unoka, nagyszülő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

 Aranyosi Ervin: A nagyszülők szeretete (vers)
Aranyosi Ervin: A nagyszülők szeretete (vers)

Aranyosi Ervin költő verse a nagyszülői szeretetéről szól, arról, hogy amit a nagymamák és nagypapák nyújtani képesek, azt „felülmúlni nem lehet”.

tovább a cikkre
A nagyinál nyaralni - Aranyosi Ervin verse
A nagyinál nyaralni - Aranyosi Ervin verse

Aranyosi Ervin költő verséből kiderül, hogy miért is jó a gyerekeknek "A nagyinál nyaralni".
Örökké hálásak leszünk nektek, és köszönjük, hogy vagytok nekünk Drága Nagyszüleink!

tovább a cikkre
Raccsolás okai és kezelése
Raccsolás okai és kezelése

Raccsol az unokám – fordulnak hozzám a nagyszülők tanácsot kérve. Mi is a raccsolás?
Az r hang hibás ejtését nevezik így a köznyelvben. Szakmailag ezt a beszédhibát is pöszeségnek vagy artikulációs hibának hívjuk.

tovább a cikkre
Dadogás, vagy nem folyamatos beszéd?
Dadogás, vagy nem folyamatos beszéd?

A nagyszülő néha megijed, hogy unokája dadogni kezdett. De vajon tényleg erről van szó? Logopédus szakértőnk összeállítása a beszédfejlődés korántsem szokatlan jelenségéről.

tovább a cikkre
Ezért van szükségük a babáknak mondókákra és versikékre!
Ezért van szükségük a babáknak mondókákra és versikékre!

A mondókák, versikék sokkal többet adnak a babáknak, mint azt elsőre gondolnánk! De hogyan hatnak és mit fejlesztenek a mondókák és versikék a kisbabáknál? Gyógypedagógus, nyelvtanár szakértőnk írása a mondókázás kihagyhatatlan szerepéről.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nők korkedvezményes nyugdíja 2018: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés tovább

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Életmód

Életmód

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Unoka

Így segítheted unokádat, hogy könnyebb dolga legyen felnőtt korában - Akár saját lakást is vehet

vissza vissza