Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz?

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz?

A glutén bevezetése ne háztartási keksszel, ne babakeksszel és lehetőleg ne többgabonás péppel történjen. Miért fontos bevezetni a baba étrendjébe a glutént? Hogyan és melyik életkorban érdemes elkezdeni a glutén bevezetését?

A hozzátáplálásról sokszor, sok helyen olvashatunk. A glutén bevezetése a kisbabák étkezésében minig sarkallatos pontként jelentkezik a szülők életében. A július 1-én megrendezésre került "Előke" konferencián Tibay Rózsa dietetikus és egészségtan tanár "Amit eddig nem mondtak a glutén bevezetéséről" című előadásában útmutatót adott a gluténkérdésről, az ő szavai következnek.

A csecsemő táplálása kezdetben igen egyszerűnek tűnik, hiszen az anyatejes táplálással, a kizárólagos szoptatással sok mindent kipipálhatunk. Kényelmes, mindig kéznél van és annyi, amennyire a babáknak szüksége van. Aztán elérkezünk ahhoz az időszakhoz, amikor megkezdhetjük a hozzátáplálást és számtalan új kérdés vetődik fel bennünk. Az egyik legkardinálisabb kérdéskör a glutén bevezetése, mellyel kapcsolatos ajánlások az elmúlt 5-10 évben nagyon sokat változtak.


Glutén bevezetése - ezt kell róla tudni


A jelenleg a hazai érvényben lévő ajánlások (melyek a WHO javaslatait követik), azaz a védőnői és gyermekorvosi protokoll, valamint az ESPGHAN glutén bevetetéséről szóló ajánlás is elmaradnak a legújabb kutatásokhoz képest.

Ez nem jelenti azt, hogy a hazai szakemberek ne ismernék, vagy ne követnék az éppen aktuális kutatási eredményeket. Azonban amíg nincs új hivatalos ajánlás, mely magába foglalja ezeket az újabb kutatási eredményeket addig a témával foglakozó szakemberek – védőnők, gyerekorvosok, dietetikusok, szakorvosok stb. - saját és a gyermekek érdekében nem mondhatnak mást, mint a hivatalos ajánlás. (Az újabb ESPGHAN állásfoglalás nem hivatalos ajánlás (nem érvényben lévő friss protokoll), ezért szakmailag nem helyes másképp tálalni azt anyukáknak, mint ami valójában.) Ismerve az eredményeket, kötelesek tájékoztatni ezekről a szülőket és rájuk bízzák a döntést.  

Mik a jelenleg érvényben lévő ajánlások a glutén bevezetéséről?
A jelenleg érvényben levő hazai ajánlások szerint a glutén tartalmú élelmiszerek adása 4-12 hónapos kor között történjen 200 mg glutént tartalmazó gabonaféle adásával folyamatosan 6-8 hétig, terhelve ezzel a mennyiséggel a csecsemő szervezetét. A glutén bevezetésének megkezdése a csecsemők étrendjébe a hozzátáplálás megkezdését követően 2-3 héten belül történhet. Pontos időpontot mondani nagyon nehéz, mert a hozzátáplálás megkezdésének dátuma függ a baba életkorától és a hozzátáplálásra való érettségtől.

Anyatejes babák esetén, mivel a  WHO 6 hónapos korig javasolja a kizárólagos anyatejes táplálást, a glutén bevezetése a szoptatás fenntartása mellett fog valószínűleg történni. Az ESPGHAN által végzett újabb, úgynevezett utánkövetéses kutatások (melyeknél az utánkövetés idejéről nincs információnk) azt mutatták ki, hogy nincs jelentős védő szerepe a szoptatásnak sem a cöliákia, sem a diabétesz kialakulása tekintetében.


A 200 mg-os kezdő mennyiséggel való terhelés jó, ha megtörténik még 12 hónapos kor előtt. Ha ez megtörtént, akkor tekinthetjük az étrendbe bevezetettnek a glutént.  Ezután már adható nagyobb mennyiség is, amit nem definiál az újabb ESPGHAN állásfoglalás. Az állásfoglalás azt is tartalmazza, hogy az első 2 évben adott nagyobb mennyiségű glutén növeli a cöliákia kockázatát (de nem definiálja, mit ért ez alatt). Ha a csecsemő elsőfokú rokona cöliákiás, akkor genetikai vizsgálat javasolt a valódi kockázat megítélésére.

Mivel NE történjen a glutén bevezetése?
A glutén bevezetése NE történjen:
- háztartási keksszel,
- babakeksszel,
- többgabonás péppel!

Miért?
Kekszek esetében - A glutén-tartalmú élelmiszer nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely adott életkorban a baba számára még nem kínálható.  A kiválasztás fontos szempontja legyen, hogy a gluténtartalmú élelmiszer ne tartalmazzon tojást, tejet, cukrot, sót, ill. egyéb allergén anyagokat (pl. mogyoró-, diószármazékok), mert ezek adása nem javasolt még ebben az életkorban.

A sokszor ajánlott többgabonás pépek esetében pedig, ha valamilyen nemkívánatos tünet jelentkezik, nehéz kideríteni, hogy pontosan melyik gabona is volt a ludas.

Akkor mégis hogyan csináljuk? Mennyi is ez a 200mg/nap glutén, miben is van annyi?
Tudni kell, hogy egy gabonaféle és az abból készült malomipari termékek (pl. liszt, dara, pehely) glutén tartalma számos tényezőtől függ. Ezért a lenti számításoknál szükséges egy +/- tévedési határral számolni, és a felsoroltakat átlag értéknek tekinteni. Ugyanakkor tájékoztató jelleggel pontosan megfelelőek és igazolt számok.

200mg glutént tartalmaz például:
- 3g liszt (körülbelül 1 csapott mokkáskanál) VAGY
- 3,2g búzadara (körülbelül 1 csapott mokkáskanál) VAGY
- 2,8g teljes kiőrlésű liszt VAGY
- 2g árpa liszt
- 3 darab buláta - amennyiben inkább a baba kezébe adnál valami glutén tartalmút.

Ez az érték változhat 0,1-0,2%-os pontossággal az adott malom feldolgozási technológiájának függvényében, de általánosságban érvényesek ezek az adatok.

Ezt a kis mennyiségű lisztet vagy darát főzelékbe keverve érdemes a kisbabának adni.

Olvasd el ezt is!
A gluténérzékenységről, lisztérzékenységről olvashatsz bővebben itt - Mit mond a szakorvos? »

Forrás: Arterego
Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2017.07.10