Étcsoki, tejcsoki, fehércsoki, nugát - Melyik a legjobb a gyereknek? Dietetikus válaszol

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Étcsoki, tejcsoki, fehércsoki, nugát - Melyik a legjobb a gyereknek? Dietetikus válaszol Milyen csokoládét adjunk a gyereknek, ha mindenképpen csokival szeretnénk őt kényeztetni? Melyik csoki számít silánynak? Milyen jó tulajdonsággal bír a 70%-os kakaótartalmú étcsoki, és miért ne a fehércsokit válasszuk, ha már egyszer csokievésre biztatjuk a gyereket? Dietetikus szakértőnk írása. Szülinap, névnap, gyereknap, vagy húsvét és karácsony közeledtével természetesnek és kézenfekvőnek tűnik, ha a gyerekeknek csokoládét ajándékozunk. Különösen húsvétkor és karácsonykor az üzletek csokoládékínálata annyira kiszélesesedik, hogy már-már azt sem tudjuk, hogy a ránk zúduló csokiáradatból melyiket válasszuk.

Mert azt mindannyian tudjuk, hogy a túlzásba vitt csokoládéevés nem egészséges, de tegyük szívünkre a kezünket, és valljuk meg - biztosan előfordult már velünk, hogy csokit adtunk a gyerek kezébe. A kérdés mindössze annyi, hogy ha már egyszer csokit adunk, akkor milyet adjunk. Kérdésünket Kovács Judit dietetikus szakembernek is feltettük.

- Egy csoki ára nagyjából már előre jelzi, hogy az adott édesség minőségi-e vagy sem, ugyanakkor érdemes kicsit közelebbről is megnézni az áru címkéjét, illetve az azon szereplő termékösszetevőket – tanácsolja Kovács Judit.

Csokoládé kedvező és kedvezőtlen hatásai
- A csokoládé amellett, hogy rendkívül finom, polifenolokban is gazdag. Ezek olyan vegyületek, amelyek jótékony hatással vannak a keringési rendszerre, gyulladáscsökkentő és daganatmegelőző hatással rendelkeznek. Nem hangzik rosszul, igaz? Azért csak óvatosan, hiszen a csokoládék mindemellett magas kalóriatartalommal bírnak, ráadásul a tejcsokoládékban sok cukor is található, ami sem a cukorháztartásnak, sem az alakunknak nem tesz jót nagyobb mennyiségben, úgyhogy próbáljunk mértéktartóak maradni, ha tudunk – mondja a szakember.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen csokoládét kínálunk a gyerekeknek, ha már egyszer adunk nekik csokit

Kakaó és fekete csokoládé - antioxidáns hatása miatt jótékony


A kakaóban és a fekete csokoládéban nagy mennyiségben találhatók meg az antioxidáns hatású flavonoidok, amelyek rendszeres fogyasztás mellett csökkentik a vérnyomást, javítják az érbelhártya működését, így csökkentik az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

A fekete (ét) csokoládé egészségesebbnek számít a többi csokoládéhoz képest, hiszen alacsonyabb a cukortartalma, a zsírtartalma, ráadásul több egészséges kakaót tartalmaz. Érdemes olyat választani, aminek legalább 70%-os a kakaótartalma - bár ezt a kisgyermek lehet, hogy túl keserűnek érzi.


Tejcsokoládé - a tej gátolja az értékes flavonoidok felszívódását


A tejcsokoládéban található tej gátolja a flavonoidok felszívódását, ezért inkább az étcsokoládé fogyasztása javasolt, ha a jótékony hatásokat is szeretnénk kihasználni. A tejcsokoládé a tejtartalom miatt állati zsiradékot és koleszterint is tartalmaz.


Fehércsokoládé - nélkülözi a kakaó minden előnyös tulajdonságát


A fehércsokoládé csak nevében csokoládé, hiszen kakaót nem, csak kakaóvajat, tejet és cukrot tartalmaz, éppen ezért nem is rendelkezik az előbbiekben felsorolt csodálatos, jótékony hatásokkal, pusztán finom.



Nugátok - olcsó, kevésbé jó minőségű termékek


A nugátokat gyakran összekeverik a csokoládéval, ám ezek pörkölt olajos magvakból és cukorból készülnek. A nugátokhoz ezen kívül kakaóvajat és kakaóport, míg a nugátszerű termékekhez kakaóvaj helyett egyéb növényi zsiradékokat adnak. Ezek kevésbé jó minőségűek, ezzel együtt olcsóbbak is, mint a valódi csokoládék. Mindig olvassuk el a címkét, mielőtt vásárolunk!


Cukormentes csokoládék - az édesítőszereknek kellemetlen hatásai is lehetnek


Találunk cukormentes csokoládékat is, amik mesterséges vagy természetes édesítőszerekkel vannak édesítve. Ezeknél arra figyeljünk, hogy számos természetes édesítőnek lehet kellemetlen mellékhatása, például puffadás, hasmenés formájában. Legyünk óvatosak, ha nem ismerjük.

Szerző: Kovács Judit dietetikus
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2017.03.27