Medvehagymás receptek: medvehagyma krémleves, spagetti medvehagymás pestóval, medvehagymás tócsni

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Medvehagymás receptek: medvehagyma krémleves, spagetti medvehagymás pestóval, medvehagymás tócsni 3 kipróbált, gyorsan elkészíthető medvehagymás receptet mutatunk, amit talán még az unokák is imádni fognak. A medvehagyma természetes antibiotikumként is ismert, ezért a rövid, mindössze 2 hónapos szezonja alatt fogyasztását semmiképpen nem szabad kihagyni! A medvehagyma esetén mindössze egyre kell ügyelni, hogy amíg tart a két hónapos szezonja, lehetőleg minél többet fogyasszunk belőle! Köztudott, hogy kiváló élettani hatása a fokhagymáéval vetekszik, azaz segíti az emésztést, gyomor- és bélpanaszok esetén kiválóan hat, étvágynövelő, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, pusztítja a parazitákat a bélben, fertőtlenít, vizet hajt és még sok jótékony hatása mellett lázcsillapító tulajdonsága is ismert.

3 kipróbált, gyorsan elkészíthető receptet mutatunk, amit talán még azok az unokák is imádni fognak, akik az erősebb ízű, karakteres vöröshagymát nem szeretik az ételekben.


Medvehagyma krémleves




Hozzávalók

15 levél medvehagyma
3-4 szál vastagabb újhagyma (ami póréhagymával helyettesíthető)
ételízesítő vagy húsleveskocka
1 evőkanál vaj
2 deci tejszín
1 tojás sárgája
2-3 kanál liszt
szerecsendió

őrölt fehérbors (lehetőleg frissen őrölve)
1 csokor petrezselyem
Ízlés szerint reszelt sajt

Elkészítés

1. A vajon megpároljuk az újhagymakarikákat.

2. Hozzáadjuk az alaposan átmosott, felaprított medvehagymát, amit már nem hevítünk/dinsztelünk sokáig, csak éppen annyira, hogy a medvehagyma levél elveszítse a nyersességét.

3. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

4. Felöntjük 1-1,5 liter vízzel, majd beletessük a húsleves kockát. (Legjobb lenne húslével felönteni, csak az nincs mindig kéznél - habár rutinos háziasszonyoknál mindig van ilyen a célból a mélyhűtőben lefagyasztva).

5. Amíg felforr a medvehagymás lé, elkészítjük a tojássárgás habarást. A tojássárgát és a lisztet elkeverjük a tejszínnel.

6. Amikor felforrt a leves (egyáltalán nem kell sokáig forralni), a tartalmát botturmix-szal elturmiszoljuk. (Sokan szeretnek benne egész darabokat hagyni - ilyenkor éppen csak bele-bele turmixolunk a levesbe).

7. Végül óvatos és folyamatos keverés mellett a levesbe öntjük a habarást. Itt fontos, hogy folyamatosan kevergessük a levest, amíg ki nem forrja magát, mert a tojássárga könnyen kicsapódhat.

8. Amikor a tüzet lekapcsoltuk, beleszórjuk az apróra vágott friss petrezselymet.

9. Reszelt sajttal, sajtos pirítóssal vagy akár sült baconnel tálalhatjuk.

Spagetti medvehagymás-spenótos pestóval




Hozzávalók

10 levél medvehagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
15 deka friss spenótlevél
1 evőkanál parmezán sajt
2 evőkanál mandula(szirom) vagy frissen darált dió
2 evőkanál olivaolaj
1 teáskanál só
2 evőkanál frissen facsart citrom leve

Spagetti tészta (vagy bármilyen tészta, amit a család szeret)
Szórához parmezán sajt

Elkészítés

1. Az összetevőket alaposan megmosva, felaprítva a turmixgépbe tesszük és jól összeturmixoljuk.

2. Befőttes üvegbe töltjük, majd a tetejére olivaolajat öntünk, hogy ne érintkezzen a beltartalom a levegővel. Hetekig fogyasztható lesz a légmentesítés által.

3. A kifőtt tésztát összekeverjük a pestóval (figyelem a tészta gyorsan beszívja magába a nedvességet, ezért mindig csak frissen tegyük rá). Ha mégis túl száraz lenne a tészta, akkor étkezés előtt egy kis olajjal meglocsolhatjuk.

Medvehagymás tócsni




Hozzávalók

2 darab édesburgonya
1 szál sárgarépa
10-12 levél medvehagyma
2 gerezd fokhagyma
1 darab tojás
fél zsemle beáztatva
5 deka aprított gomba
petrezselyem
zsemlemorzsa

bors
őrölt szerecsendió
gyömbér

Elkészítés

1. Az édesburgonyát és a sárgarépát egy nagylukú sajtreszelőn lereszeljük.

2. Medvehagymát, petrezselyem zöldet egészen apróra vágjuk.

3. Végül az összes hozzátevőt jó alaposan összekeverjük.

4. Kicsit pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.

5. Forró zsíradékba kanállal gombócokat szaggatunk, és amikor már a serpenyőbe került a tészta, ott jól ellapogatjuk a kanál segítségével. A tócsni mindkét oldalát megsütjük. Nem kell sokáig sütni, hiszen nincs benne olyan tartalom, ami hosszú sülési időt igényelne - ezért forró lángon, hirtelen is süthetjük. Arra vigázzunk, hogy ne szívja tele magát olajjal a tócsni (ezért is van szükség a forró zsiradékra és végül az alapos lecsepegtetésre).

Uzsonnára önálló ételként, sült húsok mellé köretnek vagy vegetáriánusoknak főfogásként sajtszószzal ajánljuk.


Fotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2016.03.31