Főoldal > Cikkek > Lélekbúvár > 6 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?

6 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?

Szülőklapja képA nagyszülők már csak koruknál fogva is érzékenyebbek, könnyebben megbántódnak, ráadásul sokszor olyan dolgokon, amit a felnőtt gyerekeik egyáltalán nem sértésnek szántak. 6 dolog, amin kár megsértődni, mert csak magadat emészted.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-04-11
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A nagyszülők már csak koruknál fogva is könnyebben megbántódnak, ráadásul olyan dolgokon is, amit a felnőtt gyerekeik egyáltalán nem sértésnek szántak. Sokszor csupán merő figyelmetlenségről van szó. 6 dolog, amin kár megsértődni, mert csak magadat emészted.


6 dolog, amivel felnőtt gyerekek bántják meg a szüleiket véletlenül


1. A felnőtt gyereked nem hív fel "soha" telefonon
Felnőtt gyerekeid élete számodra egy követhetetlen rohanás: sietnek a munkába, futnak a gyerekekért az oviba, a háztartási munkának pedig se vége, de hossza. Csoda, ha ezek után elfelejtkeznek rólad?
Ők nem tudják, de még nem is sejtik, hogy te sokszor tűkön ülve várod, hogy megcsörrenjen a telefon. Te, akinek már több ideje van, másképpen érzékeled az idő múlását, mint a felnőtt gyerekeid.
Mit tehetsz?
Ne haragudj rájuk, ha nem hívnak túl gyakran, tudd be ezt az állandó rohanásnak és a sok kötelezettségnek. Ha sérelmed van, akkor ne a szomszédnődnek mondogasd, mert ő nem fog tudni segíteni, hanem finoman utalj rá a fiataloknál, hogy neked milyen gyakori telefonos vagy személyes érdeklődés esne jól.
Hidd el, attól még, hogy a gyerekeid nem lógnak állandóan a telefonon, még szeretnek, és gondolnak rád minden nap.

2. A pénzedre mint a saját vagyonukra tekintenek
Talán néha úgy érzed, hogy a gyerekeidnek csak a pénzed kell, csak arra vagy jó nekik, hogy az anyagi gondokból kirántsd őket. Ha fel is hívnak, akkor egyből a lényegre térnek...
A spórolt pénzedért sokat dolgoztál és nélkülöztél, ami egyedül csakis téged illet, és arra költöd, amire csak jólesik - ehhez a felnőtt gyerekeidnek elvileg semmi közük. De azért azt vedd figyelembe, hogy egy kisgyerekes szülőnek nincs túl sok lehetősége az anyagi gyarapodásra, nem vállalhat korlátlanul túlórát, mert az hosszú távon csak a család rovására megy. Az "induló" családnak a segítség most kell, nem pedig évek múlva!
Mit tehetsz?
Attól még, hogy anyagi nehézségeik vannak, az nem azt jelenti, hogy ki is akarnak használni. Ha megteheted, akkor segíts nekik anyagilag, ne felejtsd el, hogy a saját jólétedet te is csak a szüleidnek köszönheted! Ők voltak azok, akik segítettek neked, ha máshogy nem, akkor úgy, hogy a legjobb iskolát, lehetőséget nyújtották számodra, amivel ma sikeres emberré válhattál. Ne vedd zokon, ha a gyerekek pénzt kérnek tőled - ugyanakkor határozottan és legfőképpen finoman utasd el, ha - bármilyen okból is, de  - nem szeretnél nekik adni.

3. Nem lehet számítani rájuk, amikor valóban szükséges lenne
Vannak olyan élethelyzetek, amikor igenis szükség van a felnőtt gyerekeink segítségére, okos tanácsaira. Mennyi, de mennyi olyan helyzet van, amikor épp a nagyszülő nem áll a helyzet magaslatán - a felnőtt gyerekek pedig észre sem veszik, hogy segítségnyújtásban most bizony rajtuk lenne a sor.
Mit tehetsz?
Ha úgy érzed, segítségre szorulnál, de nem kapsz, akkor a sérelmeidet ne magadban fojtsd el, óhajaidat ne a szomszédasszonynak ismételgesd a kertkapun keresztül, hanem inkább indulatmentesen és körmönfont körmondatok nélkül jelezd a felnőtt gyerekeid felé, hogy mire lenne igényed, minek örülnél a leginkább az átmeneti nehézségeid kapcsán, a megváltozott élethelyzetedben. Hidd el, gyerekeid is meg fognak érteni, amint elmagyarázod nekik, miért vagy most összetörve, mit élsz át éppen. Tudasd velük, hogy, mi az, amit konkrétan elvárnál  tőlük, és meddig számítanál a segítségükre. A néma gyereknek anyja sem érti a szavát népi bölcselet fordítva is igaz. Csak a beszéd, legfőképpen pedig a világos beszéd teremhet mindenki számára elfogadható döntéseket és békés családi viszonyt.

4. Nem hívnak meg a jeles családi alkalmakra, ahol úgy érzed, ott lenne a helyed
Ha a tőled telhető legjobb módon ápoltad eddig a nagyszülő-család kapcsolatot, akkor egészen biztosan nem fordul veled ilyen elő, hiszen melyik az a családtag, aki véletlenül elfelejti meghívni a nagymamát vagy a nagypapát az imádott unoka szülinapjára. Ha ilyen "véletlenül" mégis előfordulna, akkor annak bizonyára oka van, és aminek nem árt utánajárni.
Mit tehetsz?
A szülinap elmúltával próbáld meg tisztázni a sérelmeket, félreértéseket. Ne vagdalkozz, ne sértegess, hanem mondd el, hogy neked ez miért esett rosszul. Legyél kompromisszumkész.
Néha teljesen banális dolgok okozzák a félreértéseket. Lehet, hogy éppen csak arról van szó, hogy a kisunokád vendégei most kizárólag az óvodás csoporttársai voltak, és a családi ünneplést a szülők egy másik alkalomra tervezték. Lehet, hogy a szülők ezúttal egy kisebb kirándulással akarták meglepni a gyereket, amit már régóta megígértek neki. Annak, hogy nem hívtak meg, számos érthető oka lehet.
Nem szabad megsértődni, hanem inkább annak kell tapintatosan utánajárni, hogy mi okozta ezt a számodra kellemetlen helyzetet. Bátran kérdezz rá, és ne magadban zsörtölődj! Az is előfordulhat, hogy a konfliktusokat nem lehet áthidalni, akkor ne erőlködj, mert vannak olyan dolgok, amiken nem lehet változtatni, egyszerűen csak el kell fogadni.

5. Már nem mondogatják, hogy: "szeretlek"
Gyerekeid felnőttek, amit észre sem vettél. Neked még mindig ugyanazok a kisgyerekek maradnak, mint akik legszebb emlékeidben élnek. A felnőtt gyerekeknek már nincs igényük arra, hogy az anyukájuk ölébe üljenek - lássuk be.
Mit tehetsz?
Ha nem mondják elég gyakran, hogy szeretlek, akkor mondd helyettük te. Öleld meg őket, és mondd ki hangosan miért szereted a fiadat vagy a lányodat, miért vagy rájuk büszke, miért vagy nekik hálás. Attól még, hogy nem mondogatják, hogy "szeretlek", bizony nagyon is szeretnek!

Fotó: Pixabay

Címkék: család, nagyszülő, nagymama, felnőtt gyerek, megbánt, megsért

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

11 ok, amiért nem jó ötlet a nagypapával bevásárlókörútra menni - Vicces történet
11 ok, amiért nem jó ötlet a nagypapával bevásárlókörútra menni - Vicces történet

Csuda aranyos és vicces történet kering az interneten egy nagypapáról, aki miután nyugdíjazták, a bevásárlómániás felesége mellett "unatkozásra" adta a fejét. Nézzük, mi történt vele utána...

tovább a cikkre
5 dolog, ami fiatalosan tart 60 felett is - Ezeket tedd meg minden héten!
5 dolog, ami fiatalosan tart 60 felett is - Ezeket tedd meg minden héten!

Öregszem, félek! - ismerős gondolatok? A kor előrehaladtával egyre ismerősebbek lehetnek... Pedig az öregedéstől nem félni kell, hanem meglátni benne a lehetőségeket, mint ahogyan azt Agatha Christie is tette.

tovább a cikkre
15 fontos tanítás az életről - Egy 93 éves néni elárulta a titkot
15 fontos tanítás az életről - Egy 93 éves néni elárulta a titkot

15 bölcs gondolat egy idős hölgytől, hogy hogyan lehetünk boldogok. 15 életlecke arra, hogy hogyan kellene élniük a mai embereknek. 15 tanács azoknak, akik kiegyensúlyozott és harmonikus életet szeretnének.

tovább a cikkre
12 tündéri, de igaz mondat a nagymamákról
12 tündéri, de igaz mondat a nagymamákról

Végtelenül bájos nagymamás idézetfüzér kering a neten, mely Pam Brown Sydney-ben élő költőnő tollából származik. Kedves, igaz, gyermekien tündéri gondolatok nagymamákról, akik az unokák számára a világot jelentik.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Nyugdíjigénylés menete: milyen dokumentumok szükségesek a nyugdíjigényléshez? Hogyan állapítják meg az összegét? Szakértő válaszol tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Mária!

Kérem írásba jelezze a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, hogy nem kapta meg a visszamenőleges nyugdíj emelést és a nyugdíj prémiumot. Természetesen az Erzsébet utalványt az ön részére is kiküldi a hivatal.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Konyha
Nagyi receptek / Receptek ételallergiára, betegségekreEdd magad egészségesre

Egészség
Gyógynövénykereső / Gyógyfürdőkereső

Unoka
Unokám fejlődése / Baba receptek / Baba alvás kalkulátor / Baba hossz kalkulátor / Baba súly kalkulátor

Horoszkópok
Baba horoszkóp / Szülő horoszkóp

Nyereményjátékok

Fórum
Szakértők
Webáruház
Videótár
Programajánlók

rssRSS hírcsatorna

Ezt olvastad már? [x]
Ünnepek

Karácsonyi dalok gyerekeknek: 20 közkedvelt karácsonyi dal szöveggel és videóval, amit tanítsd meg a gyereknek is!

vissza vissza