Szuper házi nyomda radírból és szivacsból - Mutatjuk, hogyan készítsd el!

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Szuper házi nyomda radírból és szivacsból - Mutatjuk, hogyan készítsd el! Mutatjuk a radírnyomda elkészítését lépésről-lépésre, fotókkal. Válasszátok ki a megalkotni kívánt formát, a színt, és már kezdődhet is a kreatív nyomdázás! Jó móka, ráadásul fillérekből megvan. Hitted volna, hogy a radír nem csak radírozásra jó? Most megmutatjuk, hogy milyen egyszerűen lehet radírból pár perc alatt nyomdát készíteni.

A formát válasszátok ki ti magatok, sőt akár többet is készíthettek egyszerre. A radír időtálló, ezért a nyomda sokáig működni fog - felhasználásának lehetősége pedig igazán végtelen.

Szükséges eszközök:
Radír
Vágóeszköz (tapétavágó, penge)
Festék (vízfesték, tempera)


Radírnyomda készítése lépésről-lépésre


1. Fogj egy tetszés szerinti radírt és vágd le a megfelelő méretre, amiből majd a nyomda készülhet. Érdemes új, fehér radírt venni a célra, mert az még nem használódott el, kevésbé törik.



2. Rajzold rá a kiválasztott formát, például egy tetszetős szív alakot.



3. Egy tapétavágó vagy egyéb célszerszám segítségével vágd ki precízen a kívánt formát. Figyelem! A radír vastagságának csak a feléig vágd ki a formát, hogy abból majd egy valódi pozitív nyomat legyen - vagyis úgy vágjuk körbe a szívet, hogy a felesleges részt levágjuk az eredeti radír tetejéről.






4. Igazgasd meg a vágóeszközzel a nem odaillő, kiálló, csücskös részeket, hogy a szív félköríve valóban formás legyen.



5. Mártsd bele a festékbe és már kezdődhet is a nyomtatás!



Tipp: Formatervezésben járatosabb, szöszölősebb nagyik, illetve unokák még akár a ceruzavégi radírt is befoghatják nyomdai funkcióra.



Szivacsnyomda készítése házilag

Ha a radírnyomdára már ráuntatok, akkor indulhat a házi szivacsnyomda-ipar! Elkészítése pont annyira egyszerű, mint a radírnyomdáé (ha nem egyszerűbb). Csak egy nagy mosogatószivacs vagy fürdőszivacs kell hozzá, és készen is van.




Máris kedvet kaptál? Küldj be fotót a szuloklapja@szuloklapja.hu emailcímre az általatok készített radír- vagy szivacsnyomdáról, és mi örömmel közzétesszük a cikkünkben.

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2015.10.08