Dinnyehéj-lekvár, kandírozott dinnyehéj és más finomságok a görögdinnye héjából - 5 szuper receptötlet

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Dinnyehéj-lekvár, kandírozott dinnyehéj és más finomságok a görögdinnye héjából - 5 szuper receptötlet Te sem szereted, ha elpocsékolják az ételt? Az nem pocsékolás, ha kidobjuk a görögdinnye héját, amiből akár finomságokat is lehetne készíteni? Olvasd el, mi mindent lehet készíteni a dinnye héjából és többé biztos nem dobod ki te sem! Hisz, akár azt is megeheted... Amikor az étel elpocsékolásáról bezélünk, általában csak arra gondolunk, hogy megmaradt valami maradék a vasárnapi ebédből vagy túl sokat vásároltunk valamelyik zöldségből és ránkpenészedett a hűtőben. De az nem pocsékolás, ha kidobjuk a görögdinnye héját, amiből akár finomságokat is lehetne készíteni?

Olvasd el, mi mindent lehet készíteni a dinnye fehér héjából és többé biztos nem dobod ki őke te sem. Hisz, akár azt is megeheted! (Dinnyehéj alatt az alábbi recepteknél a dinnye fehér héját értjük, amit általában már nem szoktunk elfogyasztani.)

5 recept dinnyehéjből


Dinnyehéj-lekvár

Ha rákeresel a neten, számtalan variációt találsz a görögdinnyehéj-lekvár elkészítésére, de eláruljuk a legegyszerűbbet.

Hántsd le a zöld részeket, a fehéret pedig kockázd fel apróra, hiszen ebből a fehér húsból még isteni lekvár készíthető, amit aztán akár kenyérre kenhetsz, akár süteménybe tölthetsz! Persze az sem gond, ha a piros dinnyehúsból is kerül bele egy pici!

Dinnyehéj-lekvár hozzávalók:
1 kg apróra kockázott dinnyehéj (fehér része)
30 dkg cukor
1 db citrom
vanília

Dinyehéj-lekvár elkészítése:
Enyhén ecetes vízben párold üvegesre a kockára vágott dinnyehéjdarabokat, ezután csepegtesd le! Tedd fel újra főni és add hozzá először a cukrot, majd a citrom levét és lereszelt héját is. Ízlés szerint vaníliával is gazdagíthatod az ízét. Addig főzd, amíg eléri a megfelelő állagot. Kiadagolod az előkészített befőttesüvegekbe, s mehet is a szárazdunsztba.



Kandírozott dinnyehéj

Természetesen finom édesség is készíthető, azonban érdemes egyből nagyobb mennyiséggel tervezni, hisz biztos hamar elkapkodják a gyerekek.

Kandírozott dinnyehéj hozzávalók:
1 kg dinnyehéj
80 dkg cukor
2 db citrom
Vanília

Kandírozott dinnyehéj elkészítése:
A dinnye sötétzöld héját hámozd le, csak a világos rétegre lesz szükségünk, az nem baj, ha kis piros gyümölcshús is marad. A fehér dinnyehéjat vágd hosszúkás csíkokra, majd főzd üvegesre az enyhén ecetes vízben.

Lecsepegtetjük és megmérjük: 1 kiló héjhoz 80-90 deka cukrot, 1-2 karikára vágott citromot, 1 rúd darabokra vágott vaníliát számítva, egy kevés vízzel szirupot főzünk. A gyümölcs héját és a hozzávalókat addig főzzük, amíg a víz el nem párolódik belőle. Azon forrón csavaros üvegbe rakjuk és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Felbontás után is hosszú ideig eláll.

Savanyúság görögdinnyehéjból

Savanyúságnak történő pácolása egy villámgyors lehetőség a finom falatok elkészítésére, pár órát állni hagyod és már fogyaszthatóak is a savanykás falatkák.

Savanyúság görögdinnyehéjból hozzávalók:
Fél kg dinnyehéj
2 evőkanál só
1 bögre borecet
1 bögre cukor
1 bögre víz
1,5 evőkanál savanyúság fűszerkeverék

Savanyúság görögdinnyehéjból elkészése:
Miután a sötétzöld részeket lehántottad, vágd hosszú, vékony szeletkékre a dinnyehéj fehér részét és forró vízbe téve (amihez 1 kanál sót teszel) 4 percig főzd őket! Akkor jó, ha kezd áttetszővé válni és egy villával már könnyedén bele tudsz szúrni. Vedd le a tűzről és szűrd le! Eközben egy edényben tedd fel melegedni az ecetet, a cukrot, a vizet és a fűszereket. Forrald addig, amíg a cukor fel nem oldódik!

A kihűlt dinnyedarabkákat helyezd befőttesüvegbe és öntsd rá a felforralt, ecetes-fűszeres szirupot úgy, hogy teljesen ellepje a dinnyehéjakat! Zárd le az edényt, hagyd érni minimum 2 hétig! Hűtve fogyasztandó.


Korianderes dinnyehéjsaláta

Igazán nyárias, friss saláta készíthető dinnyehéj és koriander használatával, akár húsételek kísérőjeként, de ha csupán egy könnyed esti vacsorát szeretnél, önmagában is megállja a helyét ez az étel.

Korianderes dinnyehéjsaláta hozzávalók:
2 bögre, apróra kockázott dinnyehéj (sötétzöld héjtól már megfosztva)
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1/4 bögre, apróra zúzott vagy darabolt kesudió
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1/2 evőkanál chilipor
1/4 evőkanál só

Korianderes dinnyehéjsaláta elkészítése:
Először is, készíts elő egy nagy, lezárható keverőedényt, amiben majd jól össze tudod forgatni a saláta összetevőit! Ezután a dinnyehéjat, koriandert, sót, olívaolajat, kesudiót , chilit és a frissen facsart citromlevet mind tedd a tálba, jól keverd össze és miutána tálat lefedted, tedd a hűtőbe hűlni, legalább fél órára! Amikor az ízek összeértek, már tálalható is a friss saláta.


Dinnye-mártogatós

Ha csupán valami könnyed nassolnivalóra vágysz, akkor készítsd el a szokásos mártogatósod egy kis extra csavarral, használj hozzá görögdinnye-héjat! Vágj hosszú, vékony rudacskákat répából, zellerből, készítsd elő a kenyérrudacskákat, nachost, vagy bármit, amit szeretsz mártogatni. És itt a szószhoz a recept!

Dinnye-mártogatós hozzávalók:
2 csésze savanyított dinnyehéj apróra vágva
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál extraszűz olivaolaj
3 evőkanál apróra darabolt vöröshagyma
1 közepes méretű Jalapeno paprika, apróra darabolva, kimagozva (ízlés szerint, akár el is hagyható, ha nem szereted csípősen)
2 evőkanál balzsamecet
1/4 teáskanál só
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
Cukor, méz ízlés szerint

Dinnye-mártogatós elkészítése:
Egy nagy keverőtálba tedd bele a feldarabolt dinnyehéjat, a hagymát, jalapeno paprikát, majd locsod meg az egészet a citromlével, olívaolajjal. Sózd-cukrozd meg és persze a fokhagyma se maradjon ki belőle! Az egészet jól keverd össze, majd fedd le az edényt és az egészet rakd a hűtőbe, tálalás előtt legalább egy órára! Így szépen összeérnek az ízek.
Tipp: Az igazán jó mártogatós szószban fontos, hogy minden apróra legyen vágva!

Ezért hasznos a dinnye héja
Ha valaki a görögdinnye héját is elfogyasztja, nem csupán az élelmiszer-hulladékok mennyiségét csökkenti, hanem kiváló táplálékot is fogyaszt, hisz a dinnye héja vértermelő klorofillt és citrullin aminosavat is tartalmaz, ami a vérnyomásnak és az immunrendszernek is jót tesz.
Olvasd el, miért jó a görögdinnye a szervezetnek! »

Forrás: Mother Nature Network
Fotó: Pxhere

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2018.08.27