Mesejátszótér a Budai várban: Ezért imádjuk a Mátyás király játszóteret - és ezt hiányoljuk! Fotókkal

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Mesejátszótér a Budai várban: Ezért imádjuk a Mátyás király játszóteret - és ezt hiányoljuk! Fotókkal Itt van az ősz, nincs az a tomboló hőség, érdemes újabb játszótereket szemrevételeznünk. Ezúttal a Budai várban levő Mátyás király játszóparkot céloztuk a gyerekekkel, azzal az elszánt céllal, hogy igazak-e a pletykák és tényleg olyan szuper-e ez a játszótér, ahogy mondják. Itt van az ősz újra, már nincs az a tomboló hőség, érdemes újabb és újabb játszótereket szemrevételeznünk. Ezúttal a Budai várban levő Mátyás király játszóparkot céloztuk a gyerekekkel, azzal az elszánt céllal, hogy igazak-e a pletykák és tényleg olyan szuper-e ez a játszótér, ahogy mondják.

2015-ben nyílt meg ez a játszótér a nagyközönség előtt, de rengeteg kritikát kapott, a szülők sorban jelezték, hogy mennyi veszélyes, átgondolatlan megoldás van a játszótéren, így bármennyire is szép volt és új, egy időre be kellett zárni, hogy ezeket a hibákat korrigálják. Négy, 4-5 éves gyereket engedtünk szabadon a játszón, hogy kiderüljön, mit bír el a tér.

Mátyás király játszótér a Budai várban - most minden kiderül


Budavári Mátyás király játszópark (8/10)
Kalandosan érkeztünk a játszótérhez, ami jól el van dugva a fák között, így ha nem lett volna nálunk a segítő GPS, talán még ma is ott kóborolnánk a környéken. Vagy megkérdeztünk volna valakit, aki jobban ismeri a terepet, mint mi... Annyira ügyesen el van rejtve a kíváncsi szemek elől, hogy ha csupán a Mátyás templom, a Halászbástya körül korzózunk, nem is tűnik fel, milyen kincs lapul meg a fák között.

Megközelítés: A legkönnyebben BKV-val a 16-os "várbusszal" lehet megközelíteni, mely a Széll Kálmán tér és a Deák tér között közlekedik. Elég leszállni a Szentháromság térnél és pár perc sétával már ott is vagyunk. A Mátyás-templom melletti téren kell elhaladni, de elég megadni a GPS-nek, hogy Hunyadi János út 24, ez ugyanis a játszótér hivatalos címe.



A gyerekzsivaj persze kihallatszódik, nem csoda, hogy visongás és kacagás vár minket, az egész játszótér lenyűgöző, mind a színeit, mind a formáit, a tér kihasználtságát tekintve. A nyüzsgés jellemzően este 6-ig tart, akkor megcsappan a gyerekszám, ezzel végtelen lehetőséget nyitva meg a később érkezők (igen, ezek mi voltunk) előtt.



A szülők kényelmesen el tudnak helyezkedni a nézelődőknek szánt padokon, van elég ülőhely számukra, az aggódósabbak (nem mi vagyunk azok) pedig felmászhatnak a várba és a játékokra a gyerekekkel, mert stabil, masszív szerekezetek. A korábban hallott veszélyes elemeket mi nem láttuk, ezek szerint vagy sikerült eltávolítani őket vagy tényleg nem vagyunk elég aggódó szülők...



Mindössze egyetlen, aggodalomra okot adó dolgot láttunk, bár ez is inkább a meggondolatlan hozzátartozónak köszönhető - egy nagymama ugyanis ottjártunkkor körbesétáltatta a kis kétév körüli totyogósát a várfalon, a kezét fogva, és persze ezen felbátorodva rögtön volt is olyan kisgyermek, aki ugrott és a padon felmászva fent termett a várfalon, hogy utánozza.

És most nem a játékvárra gondolok, hanem a játszótér külső szegélyét alkotó falra, ahonnan nagyon nagyot lehet esni. Bár van egy kis korlát, nem túl magas. Nem jó példa, mert mi van, ha legközelebb a fiúcska már maga mászik fel és próbál egyedül körbesétálni? Mert megmutatták neki, milyen egyszerű.



De térjünk vissza a játszótér leírására! Maga a játszópark olyan, mintha besétáltunk volna egy középkori várba. Ágyúk, várfalak, tornyok, lőrések, tömlőc, ügyesen összekombinálva a gyerekek mozgásigényével. Mindenhol visszaköszönnek a Mátyás király történeteiből ismerős motívumok, a mesék, a budai kutyavásár, az udvari bolond és hasonlók.



Bőven van hintázási, csúszdázási és mászó lehetőség is, így van miből válogatnia a lurkóknak. Sőt, egy integrált mérleghinta is elhelyezésre került a parkban, így azt mozgássérült gyermek is tudja használni.




Budavári Mátyás király játszótér - Előnyök:
  • Olyan jól el van dugva, hogy illetéktelenek csak véletlenül tévedhetnek erre
  • Van ivókút, ami jól jön, ha már mindent megittak a rohangálásban kitikkadt gyerekek
  • Van elegendő pad, ülőhely, szemeteskuka
  • Minden nagyon jó állapotban van, pár apróságtól eltekintve - látszik, hogy folyamatos a karbantartás
  • A területen található fák árnyékot biztosítanak hőség idején, a homokozó felett pedig árnyékoló ponyva került elhelyezésre




Budavári Mátyás király játszótér - Hátrányok:

  • Nincs illemhelyiség. E hiány láttán alig térek magamhoz. Megkérdeztem egy anyukát, akin látszott, nem először jár ezen a játszótéren, mégis hogyan oldják meg, ha a gyermekre rájön a szükség? (Vagy a szülőre). A válasz: a játszótér bejárata melletti bokrosban a folyóügyeket, a nagyobbat hazaviszi az ember. Mármint ha a környéken lakik. Ha nem, akkor marad a Főváros üzemeltetésében lévő, 250,-FT/alkalmas nyilvános mosdó. Mondjuk legalább az tiszta.
  • A párakapu nagyon jó és hasznos - nyáron. Szeptemberben, ahogy már hűvősödik az este, annyira nem jó ötlet. Persze a gyerekek nem bírták kihagyni, így biztos ami biztos, váltóruhával készüljön mindenki! (Remélhetőleg ezt a hűvösebb idő közeledtével kikapcsolják)
  • Közel van a pad a külső várfalhoz, pillanatok alatt fel tud rá csimpaszkodni egy kisgyerek.



Az említett hiányosságoktól eltekintve azt kell mondanom, szuper kis játszótér, máskor is elmegyünk ide!

Fotók: Szülők Lapja

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2018.09.20