Macskabölcső: madzag átvevős játék, amivel elképesztően ügyesedik a gyerek keze - Emlékszel még, hogyan kell játszani?

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Macskabölcső: madzag átvevős játék, amivel elképesztően ügyesedik a gyerek keze - Emlékszel még, hogyan kell játszani? A macskabölcső, más néven „madzag átvevős játék” egy igen népszerű gyerekjáték, ami lassan eltűnőben van az iskolaudvarokról. Logopédus szakértőnk elmondja, milyen elképesztően fejleszti a finommotorikát; mi pedig képeken és videón mutatjuk be, hogyan lehet ezt mesteri fokon játszani. Macskabölcső, azaz madzag átvevős játék, egy igen népszerű gyerekjáték, amit annak idején mi is rengeteg játszottunk, főleg az iskolai szünetekben. A játék feltehetően angolszász vidékről került át hozzánk, bár sokan kínai eredetűnek tartják. Néprajzkutatók ezt a kézjátékot az emberiség egyik legősibb játékaként tartják számon.

Macskabölcső, madzag átvevős játék


De mindegy is, hogy honnan származik, a fő az, hogy minél többet játsszák ezt a gyerekeink, unokáink!

Mindenképpen két játékos kell hozzá. A játék úgy indul, hogy a kezdő játékos a két tenyere között kifeszít egy kötelet vagy madzagot, és kialakítja a kezdő keresztet. A szemben ülő játékos kicsit átigazítva átveszi a saját ujjai közé, majd újból az első játékoson a sor. A játékosok egymás után felváltva következnek, miközben újabb és újabb alakzatok fejlődnek az ügyes kezek között. A játék akkor ér véget, ha vissza nem jutunk a kiinduló állapothoz. Egy-egy alakzatnak külön neve is van, példul a "pók" vagy a "bölcső", ami az alakzat formájára utal.

- Nagyon kedvező lenne, ha minél több alsó tagozatos diák játszana macskabölcsőt. A mi generációnk még ismeri, és rengeteget játszotta annak idején, de sajnos egyre inkább eltűnőben van ez a kézügyességet finomító játék, pedig szuper fejlesztő tevékenység! A játék mindig kéznél van, és szinte bármikor elő lehet venni: váróteremben, utazáskor, esős időben benti játéknak is tökéletes. Ügyesíti a csukló, a csippentő ujjacskák mozgását és a jó tónust, ugyanis a kifeszített kötél feszesség-lazaság aránya is nagyon fontos. Sőt, a társas kapcsolatokat is nagyban erősíti - hangsúlyozza Kákonyi Tímea logopédus szakértőnk.

Macskabölcső 15 lépésben -  tipp












Videó: macskabölcső, madzag átvevős játék


A 2 perces videó inspirációt ad, hogy milyen alakzatokat lehet kialakítani. A videó alámondás nélküli, látványos képsorait mindenki érteni fogja, még az is, aki nem érti az angol feliratokat.



Videó: YouTube / Kidspot
Képek: bluecorduroysewing.blogspot.hu

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2017.02.16