Egyszerű, de zseniális játék babáknak, kisgyermekeknek! Órákra lefoglalja és fillérekbe kerül - Így készíts matatófalat házilag!

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Egyszerű, de zseniális játék babáknak, kisgyermekeknek! Órákra lefoglalja és fillérekbe kerül - Így készíts matatófalat házilag! Készíts matatótáblát, azaz szerelőfalat az unokádnak, gyerekednek te is! Filléres, otthon is könnyen elkészíthető fejlesztőjáték, amivel a babák, kisgyerekek hosszú ideig eljátszanak egyedül. Bütyipapa megmutatja, hogy ő milyen játékkal örvendeztette meg a kétéves Samu unokáját. Bütyipapát a lelkes barkács-nagypapát nem igazán kell a Nagyszülők Lapja olvasóinak bemutatni. Aki mégsem emlékezne rá, ő az a nagypapa, aki Samu unokája megszületését követően kezdett el hobbiból fajátékok készítésével foglalkozni. A lelkes nagyapa autodidakta módon tanulta ki a famegművelés mesterségét, és azóta is csak ontja a szebbnél-szebb fajátékokat, elsősorban Samu unokája számára.

Bütyipapa meseautók után matatófalat gyárt - de mi az a matatófal?!
Bütyipapa amolyan modern nagypapként azóta weboldalt indított, közösséget épített a Facebookon, és megállíthatatlanul készíti az igényes és kreatív gyerekjátékokat. Ha megkérik, akkor nagy ritkán megrendelésre is készít fajátékokat, bár a játékkészítést inkább csak hobbijának tekinti, amivel akkor foglalkozik, amikor kedvet érez hozzá. Emiatt a játékok egyre csak gyűlnek-gyűlnek a műhelyben. Az így összegyűlt fajátékokat egy idő után értékesíti, felajánlja licitre vagy jótékony célokra, illetve elajándékozza.

Bütyipapáék történetét, azt hogy hogyan lett egy nagyvárosi munkamániás villamosmérnökből hobbijának élő, szenvedélyes unokarajongó vidéki nagyszülő, és azt hogy milyen meseszép gyerekjátékokat farag az ügyes barkácsnagypapa - előző cikkünkből megtudhatod.

Bütyipapa azóta sem tudott leállni, sőt! Újabb izgalmas fajátékkészítsébe vágta kreatív fejszéjét. Bütyipapa elészítette élete első szerelőfalát, amit sokan egyszerűen csak matatótáblaként vagy matatófalként emlegetnek. Az új játék létrehozását ezúttal is Samu, a kétéves unoka ihlette. És hogy mire való valójában ez a matatótábla? A válasz nagyon egyszerű: nagyot lehet rajta matatni.



Már mindannyian sokszor megtapasztalhattuk, hogy a kisgyerekek nem feltétlenül a drága, csillogó-villogó játékokkal szeretnek foglalkozni, hanem olyasmivel, ami a környezetükben elérhető távolságra van, és amivel hosszú ideig lehet bíbelődni. Hányszor előfordult már, hogy a kisunoka nem a számára felkínált temérdek játékkal játszott, hanem az annál sokkal izgalmasabb kulccsal, telefonzsírral, kábellel, habverővel.

A kisgyereket nagyban fejleszti a  különböző tárgyak kézbevétele
Amit a babák, kisgyerekek ilyenkor tesznek, ösztönösen teszik, ugyanis minél több inger éri a babát, kisgyerekeket, annál inkább fejlődik a gyerek szenzomotoros képessége. Számukra az a kedvező, ha minél több féle anyagú tárgyat, anyagot megtapogathatnak: a puhát, keményet, hideget, meleget, érdeset, simát, fát, fémet. Játék közben nem is látszik rajtuk, hogy ilyenkor ők a környezet letapogatásából mennyi mindenre felfigyelnek, mennyi mindent elsajátítanak, megértenek, hogy a környezetből érkező információkból rengeteget tanulnak.

Ez a természetes fejlődés, tapasztalati tanulás később sem áll le. Az a kisgyerek, aki már fogni-markolni tud, rázni, kikapcsolni, bekapcsolni, nyomkodni, szorítani, kiakasztani, beakasztani képes - egy sor olyan dolgot gyakorol a kis kezeivel, ami a finommotorikáját készíti elő a későbbi ceruzafogáshoz, szépíráshoz, amire majd az iskolában lesz szükség. Nem beszélve arról, hogy közben nagyon fontos feladatot hajt fejben végre: összerendezi a szemet a kezekkel, stratégiát épít, és megoldást keres.

Éppen ezért egy ilyen filléres matatótábla, amit Bütyipapa is készített az unokájának egy valódi kincs a kisgyerek számára! Nem is tehet jobbat egy nagyszülő, mint hogy egy hasonló játékeszközt fabrikál unokájának az otthoni limlomokból.

- Egy ilyen játszófalat sok nagypapa illetve apuka el tud készíteni az otthon lévő lakatokból, zárból, zsanérból, kapcsolóból - mondja Bütyipapa. - Ezeket egy deszkalapon tetszés szerint elrendezve máris lehet velük játszani. A gyereket hosszú időre képes lekötni egy biztonságos matatótábla, miközben nagy élményt ad számukra, hogy az izgalmas csörgő-zörgő alkatrészekkel foglalatoskodhatnak. Élmény volt az építése, de még nagyobb élmény volt az unokám tekintete, öröme amikor meglátta, és amikor elkezdte felfedezni - teszi hozzá, miközben saját elkészült matatófalát mutatja nekünk büszkén.



Ha kedvet érzel hozzá, hogy te is készíts otthon hasonló matatófalat a gyereknek, unokának, akkor ötletindítónak néhány már megvalósult elgondolást mutatunk, amit hasonlóan lelkes külföldi nagypapák és apukák készítettek el unokáik, gyerekeik számára - igaz, egyik sem olyan igényes, mint Bütyipapáé.

Ötletek matatótáblára - készíts ilyet te is a kisunokádnak!
















Fotók forrása: Bütyi papa; learningandexploringthroughplay.com, funathomewithkids.com, Pinterest

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2016.10.20