Ezért fontos, hogy a gyerek minél többet játsszon! Mi mindent fejleszt az önfeledt játék? Hogyan vehet részt benne a szülő, nagyszülő?

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Ezért fontos, hogy a gyerek minél többet játsszon! Mi mindent fejleszt az önfeledt játék? Hogyan vehet részt benne a szülő, nagyszülő? Bár a játék sokak számára haszontalannak tűnik, jó tudni, hogy játszás közben rengeteg fejlődési folyamat zajlik le a gyerekben, amire óriási szüksége van! Hogy mi minden, és hogy miként vehet ebben részt a nagyszülő - cikkünkből kiderül. Ha megkérdeznek egy óvodás gyereket, hogy: "Mi történt ma veled az oviban?", akkor rövid időn belül a lehető legtermészetesebben érkezik a válasz: "Játszottam". Amit sok felnőtt nem tud, hogy e mögött az egyszerűnek tűnő "játszás" mögött egy jó nagy adag természetes tanulási és fejlődési folyamat rejtőzik, ami a kisgyerek számára elengedhetetlen.

Miért kell a gyereknek a játék?


Amikor a kisgyerekek játszanak, pontosan azt teszik, ami az egészséges fejlődésükhöz szükséges, illetve ami számukra a legnagyobb örömet okozza. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az óvoda és iskola után a gyerekeknek elegendő játékidőt biztosítsunk.

A játék a gyermek természetes igénye
A játék épp olyan fontos a gyermek számára, mint maga az alvás, evés és ivás. Játék közben gyűlnek össze fontos és alapvető megtapasztalások, a gyerek ilyenkor olyan érzéseket él meg, mint például a büszkeség - amikor egy nagy fajáték tornyot nagy nehézségek árán megépít; a csalódás - ha ez a torony összedől; a boldogság; a düh, és folytathatnánk a felsorolást hosszasan.

A gyermek játéka azt a célt is szolgálja, hogy a bizonyos helyzetekkel megismerkedjen, számára kevésbé érthető szituációkat megéljen és megértsen, azokban kellő rutint szerezzen, és a saját elképzelése szerint alakíthassa szabadon.

A játszás nem más, mint a gyermek hozzáállása a hétköznapokhoz, azaz hogyan tud megbirkózni a mindennapok kihívásaival.

A játszás testi-lelki felüdülés a gyerek számára
A játék nem csak a lelket ápolja, hanem fizikai értelemben véve is egészséges. Játék közben fejlődnek a gyerekek fontos testi adottságai: mozgása, koordinációja, egyensúlya, kézügyessége.  A megfelelő fizikai leterhelésre, illetve az egészséges testmozgása a gyermek szervezetének szükség van - ezáltal lesznek a gyerekek kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak.

Ilyenkor a szív- és érrendszer, a légzőszervek, az izomzat - mind fejlődnek, a csontok és ízületek erősödnek. Ha a gyerek folyamatosan mozog, és a teste fizikailag igénybe van véve, akkor még a számos népbetegséget okozó elhízás is elkerülhető.

A játék és a mozgás az egészséges étvágyról is gondoskodik, illetve ha a gyerek egészségesen lemerül estére, akkor még az éjszakát is nyugodtabban át fogja aludni.

Egyre kell különösen ügyelni, hogy a mozgás lehetőleg a szabadban és a jó levegőn történjen! A legtöbbet azzal tehet a felnőtt, ha a gyereket hagyja eleget futkározni, ugrálni, hemperegni, kúszni-mászni és egyensúlyozni.

Hogyan vegyen ebben részt a nagymama és a nagypapa?
A legegyszerűbb válasz erre: játsszon együtt a gyerekkel. Ennyi. Teljesen mindegy, hogy a kisunoka milyen idős, venni kell a fáradtságot, hogy az unokával együtt játsszunk, illetve belemenjünk azokba játékokba, amiket ő kezdeményez. Ebből mind a két fél profitálhat, a nagyszülő ugyanúgy, mint az unoka.

A rendíthetetlen unoka-nagyszülő páros ilyenkor szerez közös élményeket, szórakoztató perceket-órákat tölt el egymással - boldogságot nyújt mind két fél számára a közös játék. Egy unoka számára amúgy sincs nagyobb ajándék annál, mint amikor a nagyszülővel együtt töltöthet minőségi időt.

Forrás: Külföld / grosseltern.de
Kép: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2016.08.30