2018. január 21 |Ágnes...

Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > 10 különleges játszótér Magyarországon, ahova feltétlenül vidd el a gyerekeket, ha a közelben jártok

10 különleges játszótér Magyarországon, ahova feltétlenül vidd el a gyerekeket, ha a közelben jártok

Szülőklapja képÖsszeválogattuk Magyarország legjobb vidéki játszótereit! 10 érdekes, különleges, hangulatos, közkedvelt gyerekparadicsom, ami megér egy külön kitérőt! Mentsd el magadnak arra az alkalomra, hogy ha a környéken kirándulsz a családdal, akkor majd magatok is kipróbáljátok ezeket a kalandos játszótereket!

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-03-24
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A játszótéri szezon tavasztól-őszig tart, nem mintha ősztől-tavaszig nem vágynának a gyerekek ugyanúgy csúszdára, mászókára, libikókára, egy kis önfeledt szaladgálásra. A tavaszi jóidő, a még-még bátortalan napsütés, a levegőben lengedező friss illat kétségtelenül meghozza a szülők, nagyszülők kedvét ahhoz, hogy a közeli, jól ismert játszóterekről kimozduljanak, és újabb érdekes helyszíneket és élményeket fedezzenek fel a gyerekkel, kisunokával közösen.

Budapest legkülönlegesebb játszótereiről korábbi cikkünkben már szóltunk, sőt felhívtuk a figyelmet a főváros legizgalmasabb "mesejátszótereire" is, amelyek közös jellemzője, hogy mindegyiket egy-egy népszerű (Vuk, Mátyás király) mese ihletett.

Az előző játszótérajánlóink folytatásaként ezúttal a legkedveltebb, legizgalmasabb vidéki játszótereket foglaltuk egy csokorba. Az alábbi játszóterek egytől-egyig mind olyan kedves családi és közösségi helyszínek, amit mi a "megér egy külön kitérőt" kategóriába soroltunk - feltéve, ha a családdal éppen arra a környékre visz az utunk, illetve a közelben kirándulunk. A lenti játszóterek közül a legtöbb nemrégiben átadott, a legújabb ízlésnek és igénynek megfelelő, modern EU-konform játszótér, de találsz olyat is köztük, amely közel sem a ráfordított óriási pénzösszegek miatt egyedi, hanem valódi értékét valami egészen más adja.

1.
Székesfehérvár
Koronás Park
8000 Székesfehérvár, Liget sor


Magyarország egyik csúcsjátszótere rengeteg különböző szintű nagymozgásos játékkal felszerelt, zárt, biztonságos térben található, hangulatos és barátságos környezetben fekszik. Történelmi játszópark, ahol "ősi" és vadonatúj játékokat lehet kipróbálni. A Rózsaliget és a csodálatos Csónakázó tó szomszédságában található játszótér időről-időre garantált programokkal és tematikus napokkal várja a kis királylányokat és királyfiakat.
A játszótér minden korosztálynak szól ugyan, de elsősorban az élménygyűjtő fiatal családosokat, és a kisiskolás gyermekeket szólítja meg.
A központi épületben ingyenes mosdó, pelenkázó, italautomata működik, ugyanitt születésnapi zsúr is rendezhető.
Képek forrása: koronaspark.hu

2.
Debrecen
Ötholdas Pagony
4028 Debrecen, Nagyerdei krt. 19.


Leánynevén Jubileumi játszótér - egy csodálatos, ősfás, árnyas park biztonságosan körbekerítve, amit a gyerekek nagy élvezettel vesznek birtokba. Az idilli és meseszép játszótér mindig tele van, de sohasem zsúfolt. A különböző korosztályok játékai térben is el vannak különítve egymástól. Egy mini kreszpálya is helyet kapott a sok nagymozgásos játék között, ezért kismotort mindenképpen érdemes magunkkal vinni. Ha a központi romos épületet is felújítanák, és annak új funkciót adnának, akkor a játszótér valóban ötcsillagos lehetne.
Az Ötholdas Pagony meglátogatást össze lehet kapcsolni a közeli retrohangulatú vidámpark és a szerényebb, de nagyon barátságos állatkert meglátogatásával. Közvetlenül a játszótér bejárata mellett legtöbbször pónilovaglásra islehetőség nyílik. Egy pár perces sétával elérhető Debrecen csodálatosan felújított legújabb szökőkutas közösségi tere, ahol kánikulában fagyival a kezünkben mezitláb besétálhatunk a hűsítő vízbe.


Kép forrása: napielet.hu

3.
Pécs

Zsolnay negyed játszótere
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 37.


Az öt hektáron elterülő csodálatosan felújított Zsolnay Negyedben számos kreatív lehetőség kínálkozik a szabadidő színvonalas eltöltésére.
A kulturálisan pezsgő Zsolnay Kulturális Negyed zárt területén három korszerű játszótér várja a gyerekeket: mászóka, csúszda, libikóka, homokozó, hinta és játékházikó biztosítja a kellemes időtöltést.
Minden korosztály számára külön tereket hoztak létre, gyönyörű, modern eszközök, a nagyoknak ügyességi társasjátékok, óriás sakk, hatalmas mászókák, kosárlabdapálya, a kicsiknek kuckós, homokozós kis csúszda, egyensúlyozó gerenda teszi az itt eltöltött időt igazi élménnyé.
A gyerekeknek a játszótereken túl is sok-sok érdekességet kínál a negyed: a Labor - Interaktív Varázstér, a Planetárium, a Varázsóra (látványos fizikai kísérletek), a Bóbita Bábszínház, a Kerámia Festöde és a Herkules Műhely foglalkozásai várják a kicsiket és nagyokat.


Kép forrása: pecsma.hu

4.
Szeged

Máltai Játszótér és Játszóház
6723 Szeged, Retek u. 2-4.


Ez a korszerű játszótér egyben családi és gyermekbarát közösségi tér is, amely változatos lehetőségeket kínálni az önfeledt játékra és a közösségi kapcsolatok építésére. A játszótér felügyelettel ellátott, tiszta, higiénikus és sok-sok kreatív, készségfejlesztő játékeszközzel lett kialakítva. A játszóteret eredetileg azzal a céllal hozták létre, hogy elsősorban a hátrányos helyzetű óvodás és kisiskolás gyerekeknek észrevétlenül, a játékon keresztül közvetítsen normákat, fejlesszen készségeket. Szeged egyik legfelkapottabb játszóterének számít, nem véletlenül.
A heti és havi rendszerességű programokat mindig feltüntetik a játszóház honlapján: ölbéli játékok, korrepetálás, baba-mama klub, szoptatási tanácsadás, és hasonló más programok várják az érdeklődöket.


Kép forrása: játszótér honlapja

5.
Eger
Érsekkerti játszótér
3300 Eger, Belváros (Hadnagy utca)


Eger legnagyobb és legnépszerűbb, ám de nem legújabb játszótere az Érsekkertben található, a város szívében. (A legújabb játszótér jóval kisebb, ami a Gólya utcán található, ugyancsak a belvárosban).
Az Érsekkerti játszótér viszonylag nagy területen terül el, sokfajta játékeszköz található benne, és a környezete is kimondottan hangulatos.
A francia parképítészet hagyományait őrző Érsekkert ligetes-fás zöld területével kiváló pihenőhely a családok számára. A kert területén, annak keleti oldalán található a strandfürdő, ami kellemes felfrissülést jelent a nyári hónapokban.


Kép forrása: utikalauz.hu

6.
Buba Éneke Játszótér
8380 Hévíz, Zrínyi utca


Fa játékelemekből épült, természetességet tükröző bájos játékpark egyszerre szórakoztató és biztonságos. A meseszerű játszótér megálmodóit Weöres Sándor Buba éneke című verse ihlette. Mászóka, mászófal, mérleghinta, kosárhinta, lengőhinta, rugós játékok, ivókutak, pihenőpadok teszik meseszerűvé az amúgy is szép teret.


Kép forrása: Sebestyén Blanka, we love Balaton


Kép forrása: Sebestyén Blanka, we love Balaton

7.
Kaposvár
Gyermekmosoly játszótér
7400 Kaposvár, Berzsenyi park


2014-ben adták át a Gyermekmosoly játszóteret, melyet csöppet sem szokványos módon az itt élő anyukák és apukák javaslatai alapján terveztek. A szülők úgy álmodták meg gyermekeik számára a helyszínt, hogy ott az egészen kis totyogóktól a kisiskolás gyerekekig bárki megtalálja a kedvenc szórakozását. Szintén a szülők kérése volt, hogy meghagyják a  majdnem 60 éves "pörgő"-játékeszközt, amely a park szimbólumává vált az évtizedek során. (Lenti kép).
A szülők a városvezetéssel meg lehetnek elégedve, hiszen az elmúlt 50 év legnagyobb játszótér felújítási programja zajlott itt az elmúlt években: a Gyermekmosoly játszótéren túl még másik három új játszóteret is avatták, tehát jelen pillanatban Kaposvárt "A játszóterek fővárosának" is nyugodtan kikiállthatjuk.


Kép forrása: kaposvarmost.hu


Kép forrása: kaposvarmost.hu

8.
Győr
Adyvárosi várjátszótér
9025 Győr, Adyváros, Országút u. 4.


2015-ben adták Győr legújabb játszóterét, ahol a gyerekek modern és biztonságos környezetben játszhatnak nagyokat sötétedésig. A gyermeki fantáziát igencsak megmozgató játszótér messziről egy több bástyából álló várdombon álló modernkori várra emlékeztet.
Egy régi, elhanyagolt ligetből varázsoltak tágas és jól átlátható, szaladgálásra, fogócskázásra, kúszásra-mászásra, gyerekek lemerítésére alkalmas közösségi helyszínt, ahol minőségi játékeszközök, több zárt és nyitott csúszda, különböző nehézségű mászófalak, mászókötelek, átbújók, függőhíd teszi próbára a kisebb és nagyobb gyerekek ügyességét. A játszóteret ma már rendezett, parkosított környezet veszi körül, és egy kedves tavacska szegélyezi az idelátogató családok legnagyobb örömére.


Kép forrása: gyorplussz.hu

9.
Nyíregyháza
Sóstói játszótér
4400 Nyíregyháza, Blaha Lujza sétány


Magyarország egyik legnagyobb játszóvára Nyíregyházán található, ami leginkább az európai színvonaló állatkertje miatt került a kisgyerekes családok fókuszába.
2014-ben Sóstógyógyfürdőn új játszóteret avattak. A játszóváron 6 torony és 5 csúszda lett kialakítva - ezek közül a leghosszabb egy hat méter hosszú spirálcsúszda. A várat mászókötélen, mászóköveken és létrán keresztül lehet meghódítani, mindezt úgy, hogy a vár tágas méretei miatt rengeteg gyerek biztonságosan elfér rajta. Két alagút és két láncos híd teszi még izgalmasabbá a vár elfoglalását.
A játszóteret, hasonlóan a többi játszóvárhoz inkább a nagyobb (6-14 éves) gyerekek élvezik, de aggodalomra semmi ok, a kis totyogók sem fognak tudni unatkozni.
Kép forrása: nyiregyhaza.hu

10.
Zalaegerszeg

Bóbita játszótér
8900 Zalaegerszeg, Apáczai Csere János tér


"Játékban együtt - korlátok nélkül" - ez a szlogenje a játszótérnek, ami a mozgáskorlátozott gyerekek és egészséges társaik közös játékára utal. A játszóteret szándékosan úgy alakították ki, hogy a mozgásukban akadályozott gyerekekre is gondoltak - ezzel a Bóbita lett az ország első integrált játszótere. Jó lenne, ha ez a kezdeményezés más városokban is folytatódni tudna! 2013-ban felújították, korszerűsítették a játszóteret, az eszközpark akkor újabb elemekkel ezúttal nem bővült.


Kép forrása: zalababa.hu


Kép forrása: zalamedia.hu

Kapcsolódó cikkeink:
» 5 különleges játszótér Budapesten - kattints ide »

» Mesejátszóterek Budapesten - Itt várnak Vuk és társai, nézd meg! »

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: vidéki játszótér, legjobb játszótér

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Mi mindenre jó a tökmag? 15 szuper kreatív ötlet gyerekeknek, amit próbáljatok ki idén ősszel
Mi mindenre jó a tökmag? 15 szuper kreatív ötlet gyerekeknek, amit próbáljatok ki idén ősszel

Az őszi termésekből némi képzelőerővel és kézügyességgel csodás dolgok készülhetnek. Ha készítetek valami finom tökös süteményt, a magvakat el ne dobjátok! A gyerekekkel kézműveskedhettek, nekünk 15 tippünk is van a felhasználásukra! Kiválóan fejleszti motorikus képességeket is!

tovább a cikkre
Tárolók a gyerekszobába házilag! 20 egyszerű, de ötletes tároló, amit magad is elkészíthetsz a gyereknek
Tárolók a gyerekszobába házilag! 20 egyszerű, de ötletes tároló, amit magad is elkészíthetsz a gyereknek

Melyik gyerekszobában van tökéletes rend? Elárulom: ahol anya, apa, nagymama vagy nagypapa rendet rak... Talán a gyerkőcök is nagyobb kedvvel pakolnak el maguk után, ha jópofa tároló segíti őket ebben. Válogass az ötletekből!

tovább a cikkre
Mezítlábas ösvény készítése házilag! 13 zseniális ötlet, amihez nagy kert sem kell - Imádni fogja a gyerek
Mezítlábas ösvény készítése házilag! 13 zseniális ötlet, amihez nagy kert sem kell - Imádni fogja a gyerek

Szép, nyári napokon a legnagyobb élvezet lerúgni a cipőt és csak szaladgálni a kertben, érezni a selymes fűszálakat a lábujjaink között, vagy a homokban tapicskolni, kaviccsal masszírozni a talpat. Aki teheti, elmegy egy mezítlábas parkba vagy ösvényre, de mindezt otthon is meg lehet tenni!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Utazás

Jégpályák Éjszakája 2018 - 21 jégpálya Budapesten és vidéken, ahol akár ingyen is korcsolyázhatsz január 20-án

vissza vissza