Mesejátszóterek Budapesten - 5 hely, ahova menjetek el a gyerekekkel!

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Mesejátszóterek Budapesten - 5 hely, ahova menjetek el a gyerekekkel! Mesejátszóterek képekkel: 5 nagyon különleges játszóteret ajánlunk, amely a mesék világába kalauzolja a gyerekeket: Pom Pom játszótér, Vuk játszótér, Budavári Mátyás király játszótér, Bóbita Irodalmi Játszótér.

Képzeld el, ahogy esténként felolvasod unokádnak Pom Pom meséit, diafilmen levetíted neki az álruhás Mátyás király történeteit, vagy ahogy halkan összebújva elismételgeted neki Weöres Sándor „Bóbitáját”. Majd másnap kézen fogod, és kilátogatsz vele arra a játszótérre, ahol megelevenednek ezek a mesékben-versben szereplő kedves, a szívünkhöz tartozó mesefigurák… Szerencsére ma már mindez megvalósítható!

Budapesten cikkünk írásának pillanatában 5 olyan különleges játszótér is ismert a családosok körében, ami a közkedvelt mesék történeteire épül. Az egészen kicsi gyerekek imádni fogják és szeretgetni kezdik majd azokat a mesefigurákat, amelyeket nem csak messziről lehet szemügyre venni, hanem a tetejükre fel is lehet kapaszkodni. Nagyobb gyerek számára garantáltan élmény lesz a mesejátszótéri látogatás, mert ezáltal egyenesen a mesék kellős közepébe csöppennek. Fejlődésben lemaradt gyerekek számára pedig a vizuális megsegítés, a mesefigurák kézzelfogható látványa fog terápiaként hatni. Legyen szó kisgyerekről vagy nagyról, egy biztos: a lenti játszóterek bármelyikével felejthetetlen élményt okozhatsz számára.


Fotó: Szülők Lapja


1. Bóbita Irodalmi Játszótér (RaM)

A Bóbita Irodalmi Játszótér a RaM (Radnóti Miklós Művelődési Központ) kertjében nyitotta meg kapuit 2015 szeptemberében. Weöres Sándor Bóbitája, azaz "A tündér" című verse ihlette a művelődési központ udvarán újonnan nyílt játszótér megálmodóit. Az izgalmas játszótér egy művész íróasztalát eleveníti meg és nagyítja a sokszorosára. Az óriás ecsetek, óriás töltőtollak és festékpaletta láttán a gyerekek valóban úgy érzik magukat, mintha egy mesevilágba csöppentek volna. Csak úgy, mint a versben, itt is béka-hadak és sáska-hadak szórakoztatják a nagyérdeműt; Bóbita valóban szárnyat igézett a malacra, hiszen a szárnyas malacos hintát azonnal birtokba lehet venni.

Hol van a Bóbita Irodalmi Játszótér?
RAM Radnóti Miklós Művelődési Központ
1133 Budapest, Kárpát utca 23.


Háttérben egy hatalmas tintatartó látható (Forrás: Facebook/RAM)

2. Budavári Mátyás király játszótér

Szintén 2015-ben avatták fel a Halászbástya tőszomszédságában megtalálható vadonatúj Mátyás király játszóteret. A játszótéren található játékelemeket az álruhás királyhoz kapcsolódó mesék ihlették. A hatalmas 40 méteres középkori vár,  függőhíd és bástyák elengedhetetlen tartozékai a meseszép játszótérnek.

Hol van a Budavári Mátyás király játszótér?
Budai Várnegyed
Budapest I.


A játszótér a legendás Mátyás királyról szóló meséket eleveníti fel (Forrás: Egyker blog)

3. Vuk játszótér

A 2009-ben elhunyt Dargay Attila animációs filmrendező tiszteletének állít méltó emléket a Vuk játszótér. A játszótéren helyet kaptak a Vuk- mesében megismert mesefigurák - a gyerekek felmászhatnak Vuk, Karak és még jó néhány mesefigura hátára. Meghitt hangulatú, kicsiny, családias játszótér a Gellért-hegy tetején.

Hol van a Vuk játszótér?
Gellért-hegy
Budapest I.


A gyerekek felmászhatnak a kedves mesefigurák hátára (Forrás: eletszepitok.hu - Mészáros Balázs)


4. Pom Pom játszótér

2014-ben adták át a Pom Pom kedves történeteit megelevenítő játszóteret, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend. A játszótéri játékokon sorra elevenednek meg a méltán népszerű mese szereplői. A központi részen találjuk Gombóc Artúr, Festéktüsszentő Hapci Benő és Madárvédő Golyókapkodó házát. Annak, aki nem ismerné jól a mesék egyes epizódjait, színes tablók kommentálják az adott játékhoz kapcsolódó történeteket. Így jelenik meg Gombóc Artúr ismert sztorija is, akit először hajóról, majd vonatról is letessékeltek a túlsúlya miatt. (Ezt a hajót lehet jól megmászniuk a gyerekeknek).

Hol található a Pom Pom játszótér?
Naphegy tér,
Budapest I.


A gyerekek szívesen fényképeszkednek Pom Pommal és Picurral (Forrás: Egyker blog)


5. Zöld Péter játszótér

A Zöld Péter játszóteret lenti felhívásunk után egyik kedves olvasónk ajánlotta mindannyiunk figyelmébe, ezért álljon itt mintegy ráadásként.

A Millenárison található Zöld Péter játszótér a sokak által ismeretlen Zöld Péter népmesét eleveníti fel. A mesehős Zöld Péter kalandjai a szobrok és játékok által lesznek valóságosak - az egyes játékok összefüggnek egymással és folyamatos interakció alakul ki a gyerekek és a játékok, azaz a mese egyes elemei között. Egy cseppet sem kell aggódni amiatt, hogy nem ismerjük a mesét. A szülőket és nagyszülőket ebben segíti a játszótér bejáratánál kifüggesztett népmese teljes szövege. Bár lehet, hogy a gyerekeket inkább a több mint 20 szobor és a sok-sok játékeszköz köti le, melyek közül az egyik legkedveltebb:a mostoha háza.

Hol található a Zöld Péter játszótér?
Millenáris
Budapest II.



Zöld Péter játszótér a Millenárison (Forrás:szegenylenyekdev.blog.hu)



Olvasónk kisunokájával látogatott ki a Zöld Péter játszótérre - Köszönjük a képet Ferenczy Katának!

Ismersz olyan mesejátszóteret, amely a cikkben nem szerepelt, de a Nagyszülők Lapja olvasóinak mégis szívesen ajánlanád? Ne habozz, írj nekünk a szuloklapja@szuloklapja.hu email címre, és mi azt örömmel közreadjuk.

Kezdő fotó: Szülők Lapja


Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2015.11.06