Főzhető gyurma

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Főzhető gyurma Melyik gyerek ne szeretne gyurmázni? Minden kisunoka élvezi, ha tapicskolhat, gyúrhat, nyújthat, tekerhet, formázhat. Mi lenne, ha most nem a boltban vennétek gyurmát, hanem az unoka segítségével otthon készítenétek főzhető gyurmát magatoknak? A főzhető gyurma elkészítése igazán könnyű, abszolút olcsó, ráadásul a gyereket is bevonhatod a főzőcskézésbe - megszokhatja, hogy segít a konyhában anyának.

főzhető gyurmafőzhető gyurma


Főzhető gyurma hozzávalók:  főzhető gyurma
 • 3 dl víz
 • 25 dkg liszt
 • 2 evőkanál olaj
 • 2 evőkanál só
 • 1 kávéskanál citromsav vagy borkősav (hogy ne penészedjen meg)
 
A főzhető gyurma elkészítése:
Először kezdd el melegíteni a vizet, majd tedd bele az összes hozzávalót, a színezéket is, ha színes gyurmát készítesz! Folyton kevergetve, közepes lángon főzd kb negyedóráig. Ne ijedj meg, ha darabos, vagy nagyon ragacsos, végül össze fog állni az anyag! Borítsd ki lisztezett deszkára a kész gyurmát, majd hagyd kihűlni. És már gyúrhatja is gyermeked!

Főzhető gyurma színezése:
Tehetsz bele ételfestéket, tojásfestéket (biztosan maradt még húsvétról), kipróbálhatsz különböző konyhai alapanyagokat, fűszereket is. Temperát is használhatsz, csak így pont az a varázsa vész el, hogy nem árt a gyereknek. A temperát kivéve minden összetevője ártalmatlan, akkor sem okoz semmi problémát, ha a csemetéd megkóstolja a főzhető gyurmát.

        főzhető gyurma
A gyurmázás fejleszti a finommotorikát és a fantáziát. Ez a főzhető gyurma gyorsan elkészíthető, fóliában, vagy műanyag dobozban, hűtőben tárolva sokáig használható. (Ha kint hagyjuk, a levegőn kiszárad.) A gyermek ruhájából könnyen ki lehet mosni, a szobát könnyű takarítani gyurmázás után.


Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2014.09.08