Termékvisszahívás: veszélyes rákkeltő anyag oldódik az ételbe, ha ezt a konyhai eszközt használod! - Nébih közlemény

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Termékvisszahívás: veszélyes rákkeltő anyag oldódik az ételbe, ha ezt a konyhai eszközt használod! - Nébih közlemény Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehid-kioldódást mért a szlovák hatóság egy, a KIK áruházakban forgalmazott, Kínából származó, bambuszrost anyagú, műanyag tálból, közölte a Nébih. Miért veszélyes a formaldehid? Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehid-kioldódást mért a szlovák hatóság egy, a KIK áruházakban forgalmazott, Kínából származó, bambuszrost anyagú, műanyag tálból, értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A kifogásolt termék Németországon keresztül érkezett az Európai Unió piacára. A német importőr KIK Textilien & Non-Food GmbH Magyarország mellett további nyolc tagállam KIK üzleteibe juttatott az árucikkből. A NÉBIH a bejelentést követően felvette a kapcsolatot a magyar vállalkozással, a nyomon követési vizsgálat folyamatban van.

A termék adatai
Megnevezése:HOME&DINER bambuszrost tál
Egyéb információ: a termék átmérője 15 cm
Tételszám: 1034033901
RASFF referenciaszám: 2017.1674



Az egészségre veszélyes vegyi anyag oldódik ki belőle
A vonatkozó Bizottsági rendelet alapján a formaldehid specifikus kioldódási határértéke 15 mg/kg, ezzel szemben a vizsgált tálakban - a határértéket sokszorosan meghaladó - 160-170 mg/kg-ot mértek. A toxikológiai értékelés alapján, a termék rendeltetésszerű használata során az emberi egészségre veszélyes mennyiségű formaldehid oldódhat ki.



Aki rendelkezik a fenti azonosítókkal ellátott termékkel, étkezéshez, tálaláshoz  ne használja!

A formaldehid növeli a daganatos megbetegedések kockázatát
A formaldehid olyan vegyület, amelyet főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használnak, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is.

Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be.

Nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

Forrás, fotók: Nébih

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2018.01.04