Főoldal > Cikkek > Hagyaték, örökség > Hagyatéki tartozás - Milyen elmaradt tartozásokat köteles az örökös kifizetni az örökhagyó halála után?

Hagyatéki tartozás - Milyen elmaradt tartozásokat köteles az örökös kifizetni az örökhagyó halála után?

Szülőklapja képMi számít hagyatéki tartozásnak a jog szerint? Köteles-e az örökös az elmaradt közmű, telefon számlákat, adótartozást, albérleti díjat kifizetni az elhunyt hozzátartozó után? Vissza kell-e fizesse az örökös azt a kölcsöntartozást, amivel az örökhagyó személy még életében eladósította magát? Jogász válaszol.

Szerző: Dr. Illés Fanni
2016-08-02
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Illés Fanni
Családjogi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
"Nem sokkal ezelőtt hunyt el az édesapám. Szeretném megkérdezni, hogy a temettetése költségei engem terhelnek-e? Ha igen, akkor mi számít a szokásos temetés költségeinek? Továbbá - tudomásom szerint - voltak édesapámnak tartozásai. A tartozást kinek kell visszafizetnie és mennyiben?" - érkezett dr. Illés Fanni családjogi szakértőnkhöz olvasónk levele.

Jogász szakértőnk tisztázza, hogy mi számít a törvény szerint úgynevezett „hagyatéki tartozásnak”, illetve milyen elmaradt tartozásokat köteles az örökös kifizetni az örökhagyó halála után.

Hagyatéki tartozás - mi tartozik ide?


A hagyatéki tartozások körét a Polgári Törvénykönyv öröklési jog című könyve részletesen felsorolja. Oly annyira, hogy csak az vehető figyelembe hagyatéki tartozásként, ha azt e törvény nevesíti, és a tartozás –annak jogcíme alapján- valamely csoportba besorolható. A hagyatéki tartozásokért az örökös felel. Az örökös elsősorban a hagyaték meglevő tárgyaival tartozik felelősséget vállalni. Ha több örökös van, az örököstársak egyetemesen felelősek.

Összességében tehát elmondható kérdése alapján, hogy a temetés költségei és az örökhagyó tartozásai hagyatéki tartozások, és ez Önt, mint örököst fogja terhelni. Lássuk, mi számít hagyatéki tartozásnak, ahogyan a törvénykönyv fogalmaz:

•    az örökhagyó illő eltemetésének költségei
•    a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költséget, valamint a hagyatéki eljárás költségei
•    az örökhagyó tartozásai
•    a köteles részen alapuló kötelezettségek
•    a hagyományon és meghagyáson alapuló kötelezettségek

Temetés - kit terhelnek a gyászszertartás költségei?
Az örökhagyó eltemetésének költségei legtöbb esetben a hagyatékot terhelik. Azonban előfordulhat olyan eset, hogy az örökhagyó mondjuk öröklési szerződést köt, ekkor az eltemettetés költségei ezt a szerződést kötő felet terhelik. Abban az esetben, ha az örökhagyó eltemetésére sem szerződés alapján sem végrendelet alapján nincs kit kötelezni, akkor az elhunyt halála előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa kötelezhető.

Kérdésként szokott felmerülni, hogy mi számít illő eltemetésnek. Az elhunyt eltemetésének szűk értelemben vett, kegyeleti szempontból szokásos költségeket kell érteni - például koporsó, síremlék - és a temetkezési vállalkozónak fizetett költségeket kell megfizetni. Azonban az ezen felüli extra, nem feltétlenül indokolt vagy szokásos mértékű kiadásokat már nem tarthatja elfogadhatónak a bíróság, amennyiben azt vizsgálódás tárgyává kell tenni.

Felhalmozott adósságok az elhunyt hozzátartozó után


Az örökhagyó által felhalmozott adósságok köre igencsak széles lehet. Ezért minden esetben át kell gondolni, hogy a pozitívum meghaladja-e a negatívumot. Azaz az örökös igényt tart-e az örökségre vagy visszautasítja azt.

Átszáll-e automatikusan az örkösre az örökhagyó tartozása?
Az örökhagyó tartozása mindaz, amelyet az örökhagyó még életében halmozott fel, és az át tud szállni az örökösre. Minden esetben külön-külön vizsgálni kell, hogy az adott tartozás alapjául szolgáló jogviszony tartozásnak minősül-e, és ha igen, akkor az terheli-e az örököst.

Hitel és kölcsöntartozások - mindenképpen átszáll az örökösre
A jól ismert hitel és kölcsöntartozások biztosan terhelni fogják az örököst.

Elmaradt közös költség, albérleti díj, közüzemi díj, gépjárműadó - az örököst terhelik
Az örököst terhelik továbbá az örökhagyó ingatlanát terhelő tartozások, úgy mint: elmaradt közös költség, albérleti díj, közüzemi díj, gépjármű fenntartásával kapcsolatos kiadások.

Az örökhagyó tartozása lehet még, ha a házastársával éppen válnak vagy már elváltak, de a vagyoni viszonyokat még nem rendezték. A házastársi közös vagyon megosztása során a volt feleségnek bizony lehetnek igényei, így a meghatározott vagyon kiadása az örökösöket terheli.

Hagyaték kezelésével kapcsolatos költségek, közjegyző díja - az örökös fizeti
Végül ne feledkezzünk meg arról, hogy a hagyaték tárgyától függően a hagyaték biztosításával és kezelésével kapcsolatos költségek is felmerülhetnek. Többnyire ide tartoznak a hagyaték tulajdonba kerüléséhez kapcsolódó költségek. Csakúgy, mint a törvény alapján a közjegyzőt megillető munkadíj és költségtérítés. Ez utóbbiért az örökös saját vagyonával is felelősséggel tartozik.

Szerző: dr. Illés Fanni családjogi szakértő
Fotó: Pixabay

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: hagyaték, hagyatéki tartozás, öröklés, örökség, tartozás, számlatartozás, hagyatéki eljárás, közjegyző, haláleset, elhunyt, hozzátartozó

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Végrendelet és örökség - Kinek és hogyan jár a köteles rész? Ki lehet-e tagadni a szülőt, házastársat, gyereket az örökségből?
Végrendelet és örökség - Kinek és hogyan jár a köteles rész? Ki lehet-e tagadni a szülőt, házastársat, gyereket az örökségből?

Előfordulhat, hogy a szülő halála után két gyermeke közül csak az egyiket szeretné örökségben részesíteni, vajon lehetséges ez? Kinek és milyen esetekben jár az úgynevezett kötelesrész? Ki lehet-e zárni teljesen a kötelesrészre jogosult szülőt, gyereket, házastársat az örökségből?

tovább a cikkre
Lemondás az örökségről - Mi a hivatalos módja? Más személy javára le lehet-e mondani az örökségről? Jogász válaszol
Lemondás az örökségről - Mi a hivatalos módja? Más személy javára le lehet-e mondani az örökségről? Jogász válaszol

Az öröklésről való lemondást gyakorta keverik az öröklés visszautasításával, holott a kettő nem ugyanaz. Öröklésről lemondani csak akkor lehet, ha az örökhagyó még él. Melyek a lemondás további követelményei? Jogászt kérdeztünk.

tovább a cikkre
Végrendelet és kitagadás: milyen okokkal lehet valakit kitagadni az örökségből?
Végrendelet és kitagadás: milyen okokkal lehet valakit kitagadni az örökségből?

Miért járhat a kötelesrész még akkor is, ha a végrendeletben az örökhagyó kifejezetten kérte a jogosult kizárását? Hogyan alakul az öröklés úgynevezett kitagadás esetén? Milyen kitagadási okokat ismer el a bírói gyakorlat? Ki lehet-e valaki tagadni az örökségből azért, mert alkoholista vagy mert félrelépett időnként? Jogász válaszol.

tovább a cikkre
Végrendelet és örökség: mi a szabályos módja a rendelkezésnek?
Végrendelet és örökség: mi a szabályos módja a rendelkezésnek?

Hogyan kell megírni az írásbeli magánvégrendeletet úgy, hogy az érvényes és hibátlan legyen? A szóbeli végrendelet kiválthatja-e az írásbeli formát? Lehet-e tanúra végrendelkezni? Kizárhatók-e a köteles részből a törvényes örökösök? Meddig támadható meg egy végrendelet? Hatályát veszti-e a végrendelet, ha azt nem találják? Hogyan lehet visszavonni a végrendeletet?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Fanni - Családjogi szakértő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Felnőtt betegségek

Influenza–Hogyan fertőz az influenza vírus? Eddig rosszul tudtuk!

vissza vissza