Főoldal > Cikkek > Hagyaték, örökség > Közös végrendelet házastársak esetén: szabályai, feltételei, érvényessége - Ezekre ügyelj a jogász szerint!

Közös végrendelet házastársak esetén: szabályai, feltételei, érvényessége - Ezekre ügyelj a jogász szerint!

Szülőklapja képEgy régi jogszabály újragondolása miatt a házastársak újabban akár közös végrendeletet is tehetnek. Kizárólag házastársak vagy élettársak is végrendelkezhetnek közösen? Melyek a házastársi közös végrendelet feltételei? Mikor lesz érvényes az okirat? Jogász válaszol.

Szerző: Dr. Illés Fanni
2016-06-28
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 574 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Dr. Illés Fanni
Családjogi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Régi-új szabály a polgári törvénykönyvben, hogy a házas felek közösen is tehetnek végrendeletet. Ez annyiban "új", hogy jóval korábban erre már volt lehetőség. A jelenlegi szabályozás leporolta a régi rendeletet, pontosabban az aktuális szabály kizárólag házasok esetében teszi lehetővé azt, hogy közösen végrendelkezzenek. A közös végrendelkezés félreértéseit egy olvasói kérdés kapcsán dr. Illés Fanni családjogi szakértőnk tisztázza.

Házastársak közös végrendelete


"Feleségemmel közös végrendeletet szeretnénk írni. Írhatjuk a végakaratunkat közös végrendeletbe, vagy csak ez akkor érvényes, ha külön-külön okiratba foglaljuk? Írhatunk-e közös végrendeletet akkor, ha papíron még házasok vagyunk, de valójában már nem élünk együtt? Megírhatjuk magunk vagy ügyvédhez kell fordulnunk?" - tette fel a kérdéseket nyár elején olvasónk.

A házastársak az életközösségük fennállása alatt készíthetnek ugyanazon okiratba foglalt végrendeletet. Ezt a szabályt az új Polgári Törvénykönyv vezette be - pontosabban vezette vissza- a szabályozásba.

A közös végrendelet kizárólag házastársak esetén érvényes
Ma is élő szabály egyébként, hogy két vagy több személy ugyanabba az okiratba foglalt végrendelete érvénytelen. A jelenlegi szabályozás értelmében, tehát csak az életközösségük fennállása alatt tehetnek a házastársak közös írásbeli végrendeletet. Érdemes tudni, hogy a szóbeli közös végrendelet házastársak esetén kizárt. Szóbeli végrendelet esetén az arra vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni és megvizsgálni, miszerint szóbeli végrendeletet azon (egy személy) tehet, aki életét fenyegető olyan rendkívüli helyzetben van, amely írásbeli végrendelet megtételét nem teszi lehetővé.

Melyek a házastársi közös végrendelet feltételei?
A közös írásbeli végrendelet feltétele tehát, hogy:
  • egy férfi és egy nő között házasság álljon fenn, és
  • az életközösségük alatt készítsék a végrendeletet.
A felek között akkor áll fenn életközösség, ha vagyoni, érzelmi és nemi életközösségben élnek, továbbá közösen gondoskodnak/gondoskodtak a gyermekek felnevelésről.

A házastársak a végrendeletünket maguk is megírhatják, nem kell ezért ügyvédhez vagy közjegyzőhöz fordulni. Azonban figyelembe kell venni, hogy ki készíti, mert más és más szabályok vonatkoznak rá.

Saját kezűleg írt közös végrendelet - melyek az alaki követelményei?
Saját kezűleg írt végrendelet esetén a közös végrendeletet készítő házas felek közül az egyik saját kezűleg leírja a házas felek végakaratát. Szabályos, ha mindkét házas fél végakaratát csak az egyik fél írja le. A leíró házas fél az okiratot a végén saját aláírásával kell, hogy ellássa. A másik házas fél kötelezettsége, hogy saját kezűleg írjon egy nyilatkozatot a végrendeletre. Ebből kétséget kizáróan ki kell tűnnie, hogy a végrendelet azon része, amely egészben vagy részben az ő vagyonáról rendelkezik, az az ő halál esetére vonatkozó végakaratot is tartalmazza. A nyilatkozat rávezetésén túl a végrendeletet külön alá is kell írnia. Az aláírás tekintetében fontos odafigyelni tehát arra, hogy mindkét házas fél írja alá a végrendeletet. Ha az ilyen formán megírt végrendelet több lapból áll, akkor a házas felek aláírása szabályos, ha a közös végrendeletet az elejétől a végéig saját kezűleg írt végrendelkező fél csak az utolsó oldalon írja alá. A másik, nyilatkozatot tevő házastársnak azonban a végrendelet minden oldalát alá kell írnia. A több lapból álló végrendeletre itt is érvérvényes, hogy annak lapjait folyamatos sorszámozással kell ellátni (az első oldaltól kezdve).

Ügyvéd, közjegyző, más által írt közös végrendelet - mikor érvényes?
Más által írt végrendeletnek minősül például az ügyvéd vagy a közjegyző által (közreműködésével) írt végrendelet. Más által írt végrendeletnek minősül azonban az is, ha az okirat keletkezésének feltételei nem felelnek meg a fenti leírt eseteknek. Például ha a másik házas fél a nyilatkozatát nem saját kezűleg vezette rá a közös végrendeletre (mert megkért rá valaki mást). Ebben az esetben a közös végrendelet akkor érvényes, ha - a folyamatos sorszámozáson túl - mindkét végrendelkező és még két tanú a közös végrendelet összes oldalát az aláírásával látja el.

Tanúk a házastársi közös végrendelet megírásakor
A tanúknak az okiratot tanúkénti minőségük feltüntetésével kell aláírni. A házas feleknek a tanúk előtt kell aláírniuk a végrendeletet, vagy a már aláírt végrendeleteket a tanúk előtt a maguk aláírásának kell elismerni. A végrendelet tanújának az okiratot a rá jellemző, szokásos módon kell aláírnia (ám aláírását olvashatatlan írásjel nem pótolhatja). A tanúk személye megállapítható kell, hogy legyen.
 
Szerző: dr. Illés Fanni családjogi szakértő
Fotó: Pixabay

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: végrendelet, közös végrendelet, házastársak, házastársi közös végrendelet, feltétele, érvényessége, öröklés, Dr. Illés Fanni

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Végrendelet és örökség - Kinek és hogyan jár a köteles rész? Ki lehet-e tagadni a szülőt, házastársat, gyereket az örökségből?
Végrendelet és örökség - Kinek és hogyan jár a köteles rész? Ki lehet-e tagadni a szülőt, házastársat, gyereket az örökségből?

Előfordulhat, hogy a szülő halála után két gyermeke közül csak az egyiket szeretné örökségben részesíteni, vajon lehetséges ez? Kinek és milyen esetekben jár az úgynevezett kötelesrész? Ki lehet-e zárni teljesen a kötelesrészre jogosult szülőt, gyereket, házastársat az örökségből?

tovább a cikkre
Végrendelet és kitagadás: milyen okokkal lehet valakit kitagadni az örökségből?
Végrendelet és kitagadás: milyen okokkal lehet valakit kitagadni az örökségből?

Miért járhat a kötelesrész még akkor is, ha a végrendeletben az örökhagyó kifejezetten kérte a jogosult kizárását? Hogyan alakul az öröklés úgynevezett kitagadás esetén? Milyen kitagadási okokat ismer el a bírói gyakorlat? Ki lehet-e valaki tagadni az örökségből azért, mert alkoholista vagy mert félrelépett időnként? Jogász válaszol.

tovább a cikkre
Végrendelet és örökség: mi a szabályos módja a rendelkezésnek?
Végrendelet és örökség: mi a szabályos módja a rendelkezésnek?

Hogyan kell megírni az írásbeli magánvégrendeletet úgy, hogy az érvényes és hibátlan legyen? A szóbeli végrendelet kiválthatja-e az írásbeli formát? Lehet-e tanúra végrendelkezni? Kizárhatók-e a köteles részből a törvényes örökösök? Meddig támadható meg egy végrendelet? Hatályát veszti-e a végrendelet, ha azt nem találják? Hogyan lehet visszavonni a végrendeletet?

tovább a cikkre
Végrendelet: közvégrendelet, írásbeli magánvégrendelet, szóbeli végrendelet – Hogyan kell érvényes végrendeletet írni?
Végrendelet: közvégrendelet, írásbeli magánvégrendelet, szóbeli végrendelet – Hogyan kell érvényes végrendeletet írni?

Melyek a végrendelet minimum követelményei? Mikor érvénytelen egy közvégrendelet? Hogyan kell szabályosan megírni a magánvégrendeletet? Bárki lehet tanú? Kik tehetnek szóban végrendeletet? Kit lehet kizárni az öröklésből a jog szerint?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Fanni - Családjogi szakértő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Felnőtt betegségek

Influenza–Hogyan fertőz az influenza vírus? Eddig rosszul tudtuk!

vissza vissza