Veszélyes is lehet, ha az unokák fotóit kitesszük a Facebookra! 10 szakértői tanács segít, hogy mire figyelj!

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Veszélyes is lehet, ha az unokák fotóit kitesszük a Facebookra! 10 szakértői tanács segít, hogy mire figyelj! 10 tanács, mielőtt végleg kiteszel egy fotót az unokádról a Facebookra vagy más közösségi oldalra. Hasznos, praktikus tudnivalók nagyszülőknek, akik járatlanok az internet világában. Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogász, a wmn.hu szerzője tíz konkrét tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy mit gondoljunk át, mielőtt kiposztoljuk unokánk fotóit a Facebookon, illetve hogyan tegyük ezt. Hasznos, praktikus tanácsok - főleg interneten járatlan nagymamáknak és nagypapáknak.

10 tanács, mielőtt fotót posztolnál az unokáról

1.    A saját gyerekedről, unokádról ne posztolj meztelen, a gyereket bántó, megalázó, őt kiszolgáltatott, sérülékeny helyzetben ábrázoló fotót!

2.    Mielőtt kiteszel egy fotót a gyerekedről a Facebookra, gondold végig: pár év múlva, ha majd nagyobb lesz, és meglátja ezt a képet, vajon mit fog szólni hozzá?

3.    Kérdezd meg a gyereket, hogy hozzájárul-e a róla készült fotó (és a hozzá írt szöveg) kiposztolásához. A gyereknek joga van véleményt nyilvánítani a rá vonatkozó ügyekben – és ez bizony ilyen ügynek számít. (Azt nem is kell külön hozzátenni, hogy a gyerek véleményét aztán tiszteletben is kell tartani!)

4.    Mindig tedd föl magadnak posztolás előtt a kérdést: Kiről is fog szólni ez a kép? Rólam vagy a gyerekről? Azt mutatja meg, hogy én milyen szülő vagyok, vagy a gyereket? Azt akarom, hogy minél több lájkot kapjon a bejegyzésem? Ha az egész inkább rólam szól, akkor nekem kellene rajta lenni, nem a gyereknek.

5.    Lehet, hogy elég egy vicces, kedves történetet leírni. Nem is kell hozzá a kép.

6.    Minden posztolási és egyéb facebookos szokásod mintaként fog szolgálni a saját gyerekednek. Nem leszel hiteles akkor, amikor megtiltod a gyereknek, hogy bulikon készült képeket töltsön föl, ha előtte te magad is ezt tetted (teszed).

7.    Minden posztolást gondolj végig! Ha bizonytalan vagy abban, hogy valamit kitegyél-e, inkább aludj rá egyet, vagy kérdezz meg egy barátot (és persze a gyereket), szerinte rendben van-e a kép.

8.    Sok gyerekfotó lakásban készül, és olyan részletek is lehetnek rajta, amelyek a rossz szándékú felhasználókat segíthetik abban, hogy többet megtudjanak például a lakásotok biztonságáról vagy szokásaitokról. (Elég csak olyan posztokra gondolni: „Minden délután kimegyünk a játszótérre. Csak a cica vigyáz a házra. Ugye milyen helyes Pistike és Mici cica együtt?”)

9.    Gondold végig, hogy kivel szeretnéd megosztani a képet: a családdal, legjobb barátokkal, ismerősökkel? A gyerekről készült intim képek, portrék csak a családra tartoznak, alakíts ki számukra titkos csoportot és a személyes felvételeket csak ott oszd meg. Állítsd be gondosan a fiókodat – akár a posztokat is egyenként -, és légy mindig naprakész az adatvédelmi lehetőségekről!

Szerző: Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogász, wmn.hu
A cikkek eredetileg a D.Tóth Kriszta által alapított és főszerkesztett www.wmn.hu online magazinban jelentek meg.

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2015.04.20