Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Mibe szólhat bele a nagyszülő a gyermeknevelés során? Jó-e, ha a generációk összeköltöznek?

Mibe szólhat bele a nagyszülő a gyermeknevelés során? Jó-e, ha a generációk összeköltöznek?

Szülőklapja képAmikor több generáció egy nagy családi házba költözik össze, a helyzetből számos félreértés és konfliktus adódhat. Mibe szólhat bele a nagyszülő és mibe nem? Melyek az együttélésre vonatkozó praktikus szabályok? Pszichológus válaszol.

Szerző: Bojti Andrea
2015-02-05
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Bojti Andrea
Gyermekpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Rita kamasz gyermeke lázadásai miatt keresett meg. A beszélgetés során körvonalazódott, hogy Ricsi fiuk születése óta együtt élnek férje szüleivel, akik minden lehetséges helyzetben szeretnének „besegíteni”, de mindig konfliktus a vége. Nem akar veszekedni, ezért a férjén keresztül próbál velük kommunikálni. Így a házastársak között is egyre több a nézeteltérés. A vita tárgya: a kamasz fiú lázadása.
Ebben a cikkemben az együttélés szabályairól és a határokról lesz szó.

Fiatal házaspár egy családi házban a nagyszülőkkel – Ritáék esete
Ritáék fiatal házasként anyagi okokból kifolyólag férje szüleihez költöztek. A nagy családi házban a második szinten önálló lakrészt tudtak kialakítani maguknak. Később itt született gyermekük, Ricsi is. A kisbaba körüli teendőkben rengeteg segítséget kaptak az apa szüleitől. Akkoriban kiegyensúlyozott viszony volt köztük, ezért úgy döntöttek, hogy félretett pénzükből inkább a nagy házat újítják fel. 3 évesen Ricsi óvodás lett, és Rita is visszament dolgozni. Jól jött a nagyszülői segítség, ha beteg volt a gyermek, ha túlóra miatt érte kellett menni vagy a szülőknek más dolga volt.

Konfliktusok az együttélés során – eltérő gyermeknevelési szabályok
Ricsike szeretett a nagyszülőkkel lenni, mert egyetlen unokaként mindent megkapott tőlük. A probléma ekkor kezdte igazán felütni a fejét, hiszen ami otthon szabály volt, azt a nagyszülők nem mindig tartották be. Náluk lehetett csokit enni vacsora előtt vagy a televízió előtt ebédelni. Rita sokszor beszélgetett anyósával gyermeknevelési elveiről. Próbálta őket meggyőzni, miért nem tartja helyesnek pl. az édességevést, és ideig-óráig ez működött is. Egészen addig, amíg ki nem derült, hogy titokban kap csokit a kisfiú, csak a lelkére kötik, hogy ezt nem mondhatja el a szüleinek. Ez már komoly feszültség forrása lett, és Rita úgy döntött, megmondja a férjének, hogy beszéljen a szüleivel.

A gyerek a szülő és a nagyszülő között próbál lavírozni
János ugyan nem tartotta olyan fontosnak a kérdést, de próbált hatni édesanyjára, a béke kedvéért. Sajnos mire Ricsi iskolába került a problémák olyan mértékben fokozódtak, hogy már csak a kisfiú volt az, aki mindenkivel jóban volt. Mint egyfajta közvetítő próbált lavírozni szülei és nagyszülei között. A kamaszkorba érve azonban komoly lázadásba kezdett, és a hirtelen észbekapó családtagok egyszerre próbálták megoldani a helyzetet, amikor először lógott az iskolából.

Nagyszülők túlzott szerepe a gyermeknevelésben
A példából jól látható, milyen kommunikációs problémákhoz vezethet a határok összemosódása, hiánya vagy túlzott merevsége. Anélkül, hogy a példa esetet tovább boncolgatnánk, gondoljunk bele, hogy ezek a nehézségek mindenki életében előfordulhatnak. Nemcsak a generációk között, hanem házastársi vagy baráti kapcsolatokban is.

Ha több generáció együttéléséről van szó, még inkább fontos a nukleáris vagy más néven magcsaládok pozícióját, határait definiálni. Ez nemcsak a nagyszülőkre, hanem a gyerekekre is vonatkozik, hiszen abból is fakadhat konfliktus, ha akaratuk ellenére túlzott szerepet kapnak a nagyszülők a gyereknevelésben.

Praktikus szabályok együttélés esetén – Hol húzódik a határ?
Minden családra érvényes biztos megoldás nincs a problémára, de néhány alapelvet érdemes átgondolni.

1.    Lefektetni a közös szabályokat – lényegtelennek tűnő dolgok is számítanak
Amikor (bármilyen okból kifolyólag) úgy dönt egy család, hogy több generáció él majd együtt, már a kezdetekben szerencsés végiggondolni, milyen szabályokat alakítsanak ki. Anyagi és más jellegű feladatokban is egyezséget kell kötni, mert sokszor az apróságnak tűnő dolgokon tör ki a konfliktus. Pl. ki vigye ki a szemetet, kinek a feladata a kert rendben tartása vagy hogyan osztozzanak a közös költségen. Ezeket már a legelején jó tisztázni.

2.    A nagymama sem ér rá mindig
Ugyanígy fontos, hogy a másik segítségének igénybe vétele ne egy automatizmus legyen a családban. Az unokákra való vigyázás vagy a hétvégi főzés is megbeszélés tárgya. A nagymama sem érhet rá mindig.

3.    A privát szférát tiszteletben kell tartani
Az élettér felosztása már az első lépésben szükséges feladat. Ha egy közös háztartásban több generáció él, akkor is érvényes az a megállapítás, hogy mindenkinek megvan a saját területe. A közös ház még nem jogosít fel a hívatlan átjárásra.

4.    Tisztázni kell a pénzügyi kiadásokat
Érthető módon kritikus pont lehet az anyagiak tisztázása. Többen mesélték már, hogy eleinte a nagyszülők nem hagyták, hogy a fiatalok belefizessenek a rezsibe, azonban az idő múlásával kiderült, mégis sok vitának ez az alapja. A háztartásban használatos közös tárgyak és költségek fizetését érdemes tételesen vezetni. Ez elsőre ugyan bizalmatlanságnak tűnhet, de a hosszú távú együttélés céljából nagy segítség.

Ezek a praktikus szabályok segítenek kézzelfoghatóbb határokat teremteni, melyek az érzelmi kérdések tisztázását is segítik. Mindezeken túl ugyanis a legtöbben az együttélést abból a szempontból látják problémásnak, hogy a családtagok indokolatlanul vagy jogosan, de beleszólnak egymás életébe.

A példaként bemutatott családi történet szereplői és a cselekmény kitaláltak. Az eset a lélektani folyamatokat kívánja szemléltetni.

Szerző: Bojti Andrea gyermekpszichológus
Fotó: Freepik/bearfotos

hirdetés

[x] hirdetés

Címkék: gyerek, szülő, nagyszülő, unoka, gyermeknevelés, generációk

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

4 szuper módszer a kisunoka elaltatásához
4 szuper módszer a kisunoka elaltatásához

Bizonyára sok nagyszülő tudna mesélni arról, hogy unokája este milyen nehezen kerül ágyba, és alszik el. Pedig tudjuk, hogy milyen fontos lenne, hogy unokáink esti elalvási rutinja már egész kicsi korban kialakuljon, ezzel biztosítva a pihentető alvást számukra. Az alábbi cikkben egy játékos, mesés, meditációs módszert mutatunk be.

tovább a cikkre
A nevelés buktatói III. rész - A túlzott szigor
A nevelés buktatói III. rész - A túlzott szigor

Néha átesünk a ló túloldalára, és mi felnőttek átvesszük a teljes irányítást az unoka felett. Kényeztetéssel ellentétben, mindig mi próbáljuk megszabni a kereteket az unokának, amelyek elég szűk mozgásteret biztosítanak számára.

tovább a cikkre
A nagyobb hisztik kezelésének titka
A nagyobb hisztik kezelésének titka

Vannak olyan esetek, amikor unokánk indulatai már olyan mértékben elszabadultak, hogy képtelen uralkodni az érzésein. Ilyenkor komoly hisztériás roham tör rá, nem hallgat a jó szóra, nem hagyja, hogy eltérítsük szándékától, és észrevehetően maga is megijed az indulataitól.

tovább a cikkre
A nevelés buktatói I. rész - A túlóvás
A nevelés buktatói I. rész - A túlóvás

Az sem tanácsos, hogy unokánkkal túl szigorúak bánjunk, és az sem, hogy túlságosan engedékenyek legyünk. Az unoka ugyanis mind a kettőt nehézségnek éli meg. A túl szigorúan fogott, vagy túl engedékenyen nevelt gyerekeknek kevés lesz az önbizalmuk, önállótlan vagy harcos gyerekekké válhatnak.

tovább a cikkre
A nevelés buktatói II. rész - A túlzott engedékenység
A nevelés buktatói II. rész - A túlzott engedékenység

Vannak unokák, akik követelőzők, irányítók, esetleg zsarnokok próbálnak lenni. Ezek azok a gyerekek, akik megpróbálják elérni, hogy a nagymama vagy a nagypapa az ő kiszolgálójuk legyen. Ezek az unokák meghatározzák, hogy mit vegyen fel a nagyi, kivel találkozhat a nagypapa, vagy mikor feküdjön le a család.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Bojti Andrea - Gyermekpszichológus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők! tovább

Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort? tovább

A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint tovább

Nyugdíjat, illetve nyugdíj melletti munkavállalást érintő változások 2019-ben - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Öregségi nyugdíj igénylés 2019: Mire készüljenek azok, akik 1955-ben születtek és 2019-ben mennek nyugdíjba? tovább

Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása, Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda? tovább

Életmód

Életmód

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Rozália!
Természetesen kérheti a megállapított saját jogú nyugdíj "újraszámolását". Javaslom , hogy felülvizsgálati kérelemet terjesszen elő a határozaton szereplő úgyszámra hivatozva a határozatot hozó szerv felé.
Üdvözlettel:Szatmáry Tünde Katalin www.ugyintezesazonnal.hu

Ezt olvastad már? [x]
Utazás

Varázslények - Mesebeli küldetés: Új kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban, kalandvágyó gyerekeknek!

vissza vissza