5 szuper antioxidáns, mely védi a szervezetet, késlelteti az öregedést és még halláscsökkenés ellen is hatásos

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


5 szuper antioxidáns, mely védi a szervezetet, késlelteti az öregedést és még halláscsökkenés ellen is hatásos Sokan azt gondolják, hogy a hallásra csak a nagyon erős zajok ártalmasak, ám a mérsékelt zajhatás is ugyanilyen veszélyes lehet. A zaj okozta halláscsökkenés egyik fő oka az oxidatív stressz, mely a belső fülben lévő csiga és a hallószőr-sejtek károsodását, illetve elhalását okozhatja. A zaj okozta halláscsökkenés egyik fő oka az oxidatív stressz, mely a belső fülben lévő csiga és a hallószőr-sejtek károsodását, illetve elhalását okozhatja.

Sokan azt gondolják, hogy a hallásra csak a nagyon erős zajok ártalmasak, ám a mérsékelt zajhatás is ugyanilyen veszélyes lehet, csak más módon. Míg egy nagyon erős, 130 dB-es hanghatás közvetlenül, mechanikai úton károsítja a szőrsejteket és a Corti-szerv egyes sejtjeit, a mérsékelt intenzitású zaj olyan biokémiai folyamatokat indít el, melynek során káros szabad gyökök, pontosabban reaktív oxigéngyökök keletkeznek.

Ipari munkásoknál - akik különböző intenzitású zajnak voltak kitéve - a csigában nagy mennyiségben találtak káros szabad gyököket. Ha ezeknek a mennyisége túlzottan megnő a sejtekben, akkor oxidatív stresszt váltanak ki.

5 antioxidáns, mely védhet a zaj okozta halláscsökkenéstől


Kutatások rámutattak, hogy a káros gyökök felelősek a daganatos megbetegedésekért, érelmeszesedésért, a kardiovaszkuláris problémákért, az öregedésért vagy éppen a hallásproblémákért és egyéb betegségekért is.

Az antioxidánsok ellenben hatástalanítják a szabad gyököket, ezáltal kivédik az oxidatív stresszt, és megelőzik az ebből eredő károsodásokat és betegségeket.

Bár antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása mindenképpen javasolt, halláskárosodás ellen különösen a következő 5 antioxidáns lehet hatásos, mert ezek fontos szerepet töltenek be a belső fül sejtjeinek védelmében. Az eddigi kutatások szerint mérséklik a zaj károsító hatását, különösen, ha közvetlenül a zajhatás, vagy nem sokkal az után fogyasztjuk őket.


1. NAC
Az N-acetil-cisztein, röviden NAC, a cisztein nevű aminosav származéka, mely elsősorban nyákoldó, köhögés elleni hatásáról ismert. Emellett nagy népszerűségnek örvend a sportolók körében, mivel segít megelőzni az edzés közbeni ízületi sérüléseket, és elősegíti az izmok regenerálódását. De alkalmazzák a máj méregtelenítésére is, illetve paracetamol túladagolás esetén. Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a NAC képes csökkenteni a zaj sejtkárosító hatását, és ezáltal megelőzni a belső fül sérüléseit. NAC-hoz étrendkiegészítő formájában juthatunk, de ciszteintartalmú élelmiszerek fogyasztását is érdemes rendszeresen beiktatni az étkezésbe: ilyenek például a tojássárgája, búzacsíra, zab, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, brokkoli, baromfihús, joghurt.

Olvasd el ezt is!
3 népszerű fájdalomcsillapító, amely halláskárásodást okozhat »

2. Glutation
A glutation egy fontos növényi és állati antioxidáns, mely gombákban és baktériumokban is megtalálható. Az emberi test legfőbb antioxidánsának is tartják. Képes megelőzni a sejtalkotók károsodását, melyet a szabad gyökök és a nehézfémek okoznak. A szervezet többek között a cisztein nevű aminosavból állítja elő, melynek legfőbb természetes forrásai a tojás, a tejtermékek, a szárnyas húsok, a sertéshús, a vöröshagyma, a zab, a búzacsíra és a brokkoli.



3. E-vitamin
Egyik legerősebb, zsírban oldódó antioxidáns vitaminunk az E-vitamin, melynek leghatásosabb formája az alfa-tokoferol. Több vizsgálatban is bebizonyosodott, hogy az alfa-tokoferol jelentősen képes mérsékelni a zaj által kiváltott hallószőrsejt pusztulást. Hasonló hatást egyébként a C-vitamin esetében is kimutattak, továbbá, hogy az A, C, és E vitamin, valamint a magnézium egymás hatását erősítve védik füleinket. A leggazdagabb E-vitamin források a növényi olajok és az olajos magvak. Kimagaslóan magas a búzacsíra olaj E-vitamin tartalma, de a napraforgóolajban is bőségesen megtalálható.

4. Ginzenoidok
Az évezredek óta használt ázsiai ginzenget igazi csodaszerként tartják számon Kínában és Koreában, ahol a tradicionális orvoslás fontos része. Számtalan egészségjavító tulajdonsága mellett a hallásra gyakorolt jótékony hatásait is felfedezték az elmúlt években. Fő gyógyító hatóanyagai az antioxidáns hatású ginzenoidok. A koreai vörös ginzenggel végzett kutatások kimutatták, hogy jelentős segítséget jelenthet a zaj okozta halláscsökkenés és a szőrsejtek károsodásának gátlásában.

5. Rezveratrol
A vörös szőlő és a vörösbor rejti ezt az értékes immunerősítő és gyulladáscsökkentő vegyületet. Daganatellenes, valamint szív- és érrendszert védő hatása régóta ismert, a zaj elleni védelemben betöltött szerepét az elmúlt években kezdték behatóbban vizsgálni. Felfedezték, hogy gátolja a szabad gyökök keletkezését, illetve a COX-2 enzim működését, melynek a szervezetben a gyulladásos folyamatok kialakulásában van szerepe.



Érdemes tehát minél több zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani, mivel az antioxidánsokban gazdag táplálkozás egyértelműen óvja hallásunkat. Továbbá gondoskodnunk kell a B12 vitamin kellő beviteléről is, ugyanis zajos környezetben csökken a szervezetben ennek a vitaminnak a mennyisége.

Ezt olvastad már? Így hat a zaj az egészségedre »

Forrás: mindenamihallas.hu / Jáksó Nóra
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2018.11.29