Vérző íny, érzékeny fogak, fogágybetegségek - Csak ennyit kellene tenned, hogy a saját fogaid minél tovább megmaradjanak

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Vérző íny, érzékeny fogak, fogágybetegségek - Csak ennyit kellene tenned, hogy a saját fogaid minél tovább megmaradjanak Tízből nyolc felnőtt szenved valamilyen szintű fogágybetegségben Magyarországon. Ez az ínyt és a fogak körüli csontot pusztító baktérium okozta betegség áll a fogvesztések túlnyomó többsége mögött. Hogyan kerülhető el a fogágybetegség kialakulása? Milyen betegségek kialakulásának kockázatát növelhetik a fogágybetegségek? Tízből nyolc felnőtt szenved valamilyen szintű fogágybetegségben Magyarországon. Ez az ínyt és a fogak körüli csontot pusztító baktérium okozta betegség áll a fogvesztések túlnyomó többsége mögött.

Sokan nem tudják, de a fogágybetegségnek az ínyvérzésen kívül vannak általános, az egész szervezetre gyakorolt hatásai is, növelheti például a cukorbetegség vagy akár a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyét, és összefüggésbe hozható a koraszüléssel is - hangzott el a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikáján, az Egészséges Íny Napja kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Hogyan alakul ki a fogágybetegség?
A fogágybetegségek túlnyomó többsége krónikus lefolyású, vagyis hosszú évek alatt alakul ki az elváltozás, döntően a nem megfelelő szájhigiéniai szokások és a rendszeres fogászati kontroll elmulasztása miatt – mondta Dr. Windisch Péter, a  Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának igazgatója, hangsúlyozva, hogy Magyarországon általánosnak mondható, hogy a páciensek többsége már csak akkor keresi fel a rendelőt, amikor elkerülhetetlen a fogvesztés, és többnyire már csak költséges fogpótlásokkal orvosolható a probléma.

fogágybetegség
A fogágybetegségek a nem megfelelő szájhigiéniai szokások és a fogászati kontroll elmulasztása miatt alakulnak ki

A felnőttek nyolcvan százalékának van fogágybetegsége - Hogyan kerülhető el a fogágybetegség kialakulása?
Dr. Gera István, a Parodontológiai Klinika egyetemi tanára arról beszélt, a felnőtt magyar lakosság körülbelül nyolcvan százalékának van fogágybetegsége. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy azért nem ennyire rossz a helyzet, hiszen ebben a számban az enyhébb ínyvérzéses esetek éppúgy benne vannak, mint a súlyos, gyakran fogvesztéshez vezető elváltozások.

Szakszerű fogmosás és rendszeres szűrés a kulcs
Kiemelte, a fogágybetegek nyolcvan százaléka szakszerűen végzett fogmosással és rendszeres szűréssel elkerülhetné, vagy legalábbis olyan mértékben lelassíthatná ezt a folyamatot, hogy még nyolcvan éves korában is lenne saját foga. Elmondta, az érintettek körülbelül húsz százaléka tartozik a rizikócsoportba, akiknél előbb-utóbb jelentkezik a fogágybetegség, nekik mindenképpen parodontológus szakorvoshoz kellene fordulniuk.

Milyen betegségek kialakulásának kockázatát növelhetik a fogágybetegségek?
A fogágybetegség kezelése azért is kiemelten fontos, mert a véráramba kerülő baktériumok akár a koraszülés, a kisebb magzati súly, a cukorbetegség vagy a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát is növelhetik - mondta Dr. Molnár Bálint, a Parodontológiai Klinika adjunktusa. Hangsúlyozta, fontos, hogy a fogorvosok ne csak ilyen esetekben, hanem rendszeres, évente elvégzett szűrővizsgálat keretében is felhívják a figyelmet a már kialakult fogágybetegségre, és elkezdjék a páciens kezelését, szükség esetén pedig utalják parodontológiai szakrendelésre.

egészséges íny napjaMájus 12., Egészséges Íny Napja
Az egészséges íny fontosságának tudatosítására az Európai Parodontológiai Szövetség a tagszervezetek, köztük a Magyar Parodontológiai Társaság közreműködésével lakossági figyelemfelkeltő kampányt szervez, amelynek része a május 12-én tartandó Egészséges Íny Napja. A kezdeményezés célja, hogy  mindenkiben tudatosuljon a helyes szájápolás fontossága az egészségünk megőrzésében.

Fotó: pixabay.com, semmelweis.hu
Forrás: semmelweis.hu

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.05.05