Főoldal > Cikkek > Felnőtt betegségek > Több mint félmillió magyar szenved ebben a súlyos betegségben, de a többség nem is tud róla! - A COPD okai, tünetei, vizsgálata, kezelése, megelőzése

Több mint félmillió magyar szenved ebben a súlyos betegségben, de a többség nem is tud róla! - A COPD okai, tünetei, vizsgálata, kezelése, megelőzése

Szülőklapja képTavaly a tüdőgondozó hálózatok 184 ezer krónikus obstruktív légzőszervi betegségben (COPD) szenvedőt tartottak gondozásban, de a becslések szerint ennél jóval több, 500-600 ezer a betegek száma, csak nincs minden érintett tisztában a betegségével.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-11-22
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Tavaly a tüdőgondozó hálózatok 184 ezer krónikus obstruktív légzőszervi betegségben (COPD) szenvedőt tartottak gondozásban, de a becslések szerint ennél jóval több, 500-600 ezer a betegek száma, csak nincs minden érintett tisztában a betegségével - mondta a Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) elnökségi tagja pénteken, egy szakmai szimpóziumon, Budapesten.

Mi az a COPD betegség?
A COPD egy nem fertőző betegség, amely egyre romló légszomjat okoz a beteg számára. A COPD (krónikus obstruktív légzőszervi megbetegedés) a tüdőbetegségek nagy csoportja, amelyekben a kilégzés nehezítetté válik a légúti szűkület miatt.  A COPD-s betegek számára a mindennapi tevékenységek komoly kihívássá válnak.

Sokan nem is tudják, hogy COPD betegségük van
Hazánkban százezrek élnek COPD-vel és sokan közülük nem tudják, hogy ez a betegségük. Szenvednek a tünetektől és életminőségük csökkenésétől. Mivel nem kapnak megfelelő kezelést, az állapotuk gyorsan romlik.

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet adatai alapján 2015-ben a tüdőgondozó hálózatban 183 800 COPD-s beteget tartottak gondozásban. A hazai dohányzási mutatók és a nemzetközi adatok alapján becsült számnak ez csak az egyharmada, óriási azon betegek száma, akik akár súlyos COPD-vel élnek, de ez nem került felismerésre.

Kiket érint a betegség?
Lehet, hogy COPD-je van,

 • ha : a rizikó tényezők valamelyike érinti:
 1. dohányos vagy dohányos volt
 2. poros, gázos/gőzős munkahelyen dolgozik
 3. otthonában füstnek van kitéve
 • b.     40 évesnél idősebb és
 • c.     COPD-re utaló tünetei vannak:

Mik a COPD betegség tünetei?
 1. tartós köhögés
 2. rendszeres köpetürítés
 3. légszomj, nehézlégzés jelentkezik, ha fizikai aktivitást végez pl:
 • lépcsőn megy
 • kutyát sétáltat
 • vásárol
 • mosdik, öltözködik.

Hogyan lehet kiszűrni a COPD betegséget?
A korai felismeréshez a rizikócsoportba soroló kérdőív és egy szűrő légzésfunkció elégséges, akár a háziorvosi praxisban elvégezhető és COPD gyanú esetén a beteg szakellátásba, tüdőgondozóba irányítható a diagnózis felállítására, stádium besorolásra és a gyógyszerelés megkezdésére.

A COPD diagnózisának felállításához légzésfunkciós vizsgálatra van szükség. A vizsgálat fájdalommentes, néhány percet vesz csak igénybe. A vizsgálat során azt mérik, hogy a beteg mennyi levegőt képes kifújni a tüdejéből és ebből mennyit fúj ki az első másodpercben maximális erőkifejtés mellett. A kutatók azért dolgoznak, hogy a COPD-t már korai állapotban felismerhetővé tegyék, ne csak akkor, amikor a légzésfunkció már beszűkült.

Hogyan lehet megelőzni a COPD betegséget?
A betegek lelassíthatják és akár meg is állíthatják a betegség előrehaladását, ha csökkentik a rizikótényezőket. A dohányosok számára a leghatékonyabb módszer a COPD megelőzésére és az előrehaladásának, romlásának lassítására a dohányzás abbahagyása”, mondja Claus Vogelmeier, a GOLD Tudományos Bizottságának elnöke. „Sohasem túl késő abbahagyni a dohányzást”.
 
A GOLD vezetői hozzáteszik, hogy nem csak a cigaretta, hanem a dohányzás egyéb formái, így a vízipipázás is veszélyesek a tüdők számára. Sőt, mivel az elektronikus cigaretta tüdőre gyakorolt potenciális káros hatása nem ismert, további információkig ezeket a hagyományos cigarettákkal azonos módon ajánlják besorolni. Hasonlóan, az elektronikus cigaretták leszokás támogatásban való szerepét még nem határozták meg.

Dohányzás leszokás támogatás
A hazai leszokás támogatási vonal, a 06/80/44-20-44 ingyenesen hívható zöld szám (de ugyanitt csörög a cigarettás dobozokon található szám is), amin üzenetrögzítőn megadott név és telefonszám alapján kapcsolatfelvétel történik és egy 4-6 alkalomból álló, a WHO evidenciákkal működtetett leszokás támogató motivációs programot vehetnek ingyenesen igénybe a leszokni vágyók és a tüdőgondozókban elérhetőek az egyéni leszokás támogató programok.

Hogyan lehet kezelni a COPD betegséget?
A COPD kezelése akkor a leghatékonyabb, ha a betegség korai stádiumában kezdődik. De a betegség minden stádiumában van elérhető kezelés, amellyel a légszomjat s egyéb tüneteket csökkenteni lehet és segíteni a betegeket, hogy teljesebben éljék mindennapi életüket.

Kezelés nélkül a COPD általában progresszív betegség, és ahogy a betegség előrehalad, a betegnél légszomj lép fel a mindennapi tevékenységei végzése során, pl. lépcsőn járáskor, kutyasétáltatáskor, de akár a reggeli mosdás, öltözködés során.

A COPD vezető halálok lesz
Horváth Ildikó a COPD világnapja (november 16.) alkalmából tartott rendezvényen előadásában felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2020-ra ez a betegség a harmadik vezető halálok lesz.

COPD regiszter - Miért fontos a betegségre vonatkozó adatok összegyűjtése?
A Magyar Tüdőgyógyász Társaság COPD regisztert indított idén annak érdekében, hogy a betegség fő jellemzői, a súlyosság a diagnózis felállításakor, gyógyszerelési igény részletesen látható, elemezhető legyen.

A Regiszterbe bekerült adatok alapján a betegek kétharmada légszomjjal küzdve, panaszosan kerül már felismerésre, kb. egy harmaduknál már a légzésfunkciójuk több mint fele elveszett. Közel egyforma a férfiak és nők aránya az új betegek között, átlagéletkoruk 62 év és a diagnózis felállításakor a betegek közel kétharmada dohányos volt.

A szakember hozzátette, ez a részletes, szervezett adatgyűjtés olyan kutatható adatbázist eredményez, amely a későbbi egészségpolitikai döntéshozatalt, a dohányzásról leszoktatással kapcsolatos fejlesztéseket, gyógyszerár-támogatási politikát, a prevenciós-rehabilitációs erőfeszítéseket, valamint a végstádiumú COPD-s betegek ellátásának fejlesztését támogathatja.

Hárommillióra nőhet a krónikus betegségben szenvedők száma
Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár arról a Magyarországra jellemző demográfiai helyzetről beszélt, amelynek alapján néhány évtizeden belül hárommillióra tehető majd a krónikus betegségben szenvedők száma.
Emlékeztetett arra, hogy a kormány célul tűzte ki az egészségben eltöltött évek számának két évvel történő emelését, és ezzel összefüggésben szerinte nem lehet elégszer hangsúlyozni a népegészségügyi programok fontosságát.

Fotó: pixabay.com
Forrás: MTI, Daylight Média

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: COPD betegség, krónikus obstruktív légzőszervi megbetegedés, tüdőbetegség, dohányzás, COPD betegség tünetei, COPD betegség kezelése

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Délutáni alvás: erre a betegségre utalhat, ha 1 óránál többet alszol - Japán kutatási eredmény
Délutáni alvás: erre a betegségre utalhat, ha 1 óránál többet alszol - Japán kutatási eredmény

Meg szoktál engedni magadnak délután egy kis szunyókát? Ha igen, akkor mennyit alszol, 1 óránál többet vagy kevesebbet? Mert nem mindegy - legalábbis egy japán kutatás szerint! A kutatók az alvászavart a 2-es típusú cukorbetegség lehetséges előrejelzésének tartják.

tovább a cikkre
Milyen életkilátásai vannak ma a daganatos betegeknek? Hozhat-e végső gyógyulást a célzott terápia? Klinikai onkológus véleménye
Milyen életkilátásai vannak ma a daganatos betegeknek? Hozhat-e végső gyógyulást a célzott terápia? Klinikai onkológus véleménye

Milyen gyógyulási esélyei vannak ma a daganatos betegnek? Van-e mellékhatása a célzott terápiának, illetve hoz-e végérvényes gyógyulást? Klinikai onkológus szakértőnk véleménye, aki 40 éven át végezte daganatos megbetegedésekben szenvedő betegek gyógyszeres terápiáját.

tovább a cikkre
A dió hatása az egészségre: már néhány szem dió csökkentheti több halálos betegség kialakulásának kockázatát
A dió hatása az egészségre: már néhány szem dió csökkentheti több halálos betegség kialakulásának kockázatát

Naponta fél maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti a legsúlyosabb, életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát és egyúttal enyhíti ezek lefolyását - írta az International Journal of Epidemology című folyóirat, a hollandiai Maastrichti Egyetem munkatársainak kutatási eredményeit idézve.

tovább a cikkre
A hidegfront hatása az egészségre - Mik a tünetek és hogyan segíthetünk?
A hidegfront hatása az egészségre - Mik a tünetek és hogyan segíthetünk?

Az erős hidegfront hatásaira különösen a magas vérnyomásban szenvedőknek és a szívbetegeknek kell odafigyelniük – tanácsolja Dr. Terebessy András, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet munkatársa. Milyen tüneteket okozhat a hidegfront? Hogyan enyhíthetők a kellemetlen tünetek?

tovább a cikkre
Horkolás - A horkolás nemcsak zavaró, de veszélyes is - Hogyan lehet megszűntetni?
Horkolás - A horkolás nemcsak zavaró, de veszélyes is - Hogyan lehet megszűntetni?

A horkolás szövődményei komoly veszélyt jelentenek az egészségére – extrém esetben akár szívritmuszavart vagy szívrohamot is okozhat. Egy új eljárással a horkolás 20-30 perces kezeléssel fájdalommentesen végleg megszüntethető! Az eljárás Nyugat-Európában már jól ismert, a hazai betegek csak mostanában kezdték el felkapni.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája tovább

Csokis-banános kevert süti receptje - Könnyű, omlós sütemény, ami fél óra alatt megvan! tovább

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíj-igényléshez? tovább

Nők korkedvezményes nyugdíja 2018: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés tovább

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Életmód

Életmód

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Sándor!
Ha valaki a korhatár betöltéséve nem vonul nyugdíjba, ha nem dolgozik akkor 30 naponta 0,5% al növeli ellátást.
43 év elismert szolgálati idő után az átlagkereset 86%.-át veszik figyelembe a nyugdíj megállapításnál.
Természetesen nyugdíj előszámítás igénybe vehető.
Üdvözlettel:Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Felnőtt betegségek

Vizelettartási problémák nőknél: Ez a 2 dolog is okozhatja a hólyaghuruton kívül! - Mit tehetsz ellene?

vissza vissza