Stroke: okai, tünetei, hajlamosító tényezők - Minden 5. beteg bele is hal, figyelmeztet a szakorvos

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Stroke: okai, tünetei, hajlamosító tényezők - Minden 5. beteg bele is hal, figyelmeztet a szakorvos A stroke ma népbetegségnek számít Magyarországon. A betegek 20 százaléka bele is halhat a stroke-ba, mintegy 25 százalékuk gyógyul maradványtünet nélkül, ugyanakkor 50 százalékuk valamilyen segítségre szorul a későbbiekben. A magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint és a szívritmuszavar is növelheti az agyi érkatasztrófa kockázatát. A stroke népbetegség Magyarországon, amelybe a betegek akár 20 százaléka belehalhat a legmodernebb terápia mellett is - mondta dr. Folyovich András neurológus főorvos az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Stroke - hirtelen jelentkező, nagyon gyakori betegség
A hirtelen jelentkező stroke (agyi érkatasztrófa) nagyon gyakori betegség, évente 45-50 ezer kórházi felvétel történik Magyarországon emiatt - számolt be a főorvos. A betegek mintegy 25 százaléka gyógyul maradványtünet nélkül, de mintegy 50 százalékuk valamilyen segítségre szorul a későbbiekben - mondta.

Kinek van nagyobb esélye a stroke-ra?
Kiemelte: a stroke legnagyobb rizikófaktora a magas vérnyomás, de a cukorbetegség, a magas koleszterinszint vagy a szívritmuszavar is növeli a kockázatot. Egyes faktorok az életmódon múlnak, ilyen az inaktív, mozgás nélküli élet, a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Emellett fontos a rendszeres háziorvosi vizsgálat és a szűréseken való részvétel is - tette hozzá.

Hogyan kell megállapítani, hogy valakinek stroke-ja van, mik a tünetei és mit kell tenni azonnal?
Stroke-ra 3 egyértelmű jel utal, ha
- a száj félrehúzódik,
- a beszéd elakad,
- az egyik oldali végtagok megbénulnak.

Ilyenkor arra kell kérni azt, aki rosszul van, hogy próbáljon
- beszélni
- vagy mosolyogni
- és emelje fel mindkét kezét.

Ha ezekre nem képes, feltehetően stroke-ja van. Fontos, hogy nem körzeti orvost vagy egy családtagot kell hívni, hanem azonnal a mentőket, hiszen minden perc számít! A mentő ugyanis speciális strokecentrumba viszi a beteget, ahol azonnal megtörténnek a szükséges beavatkozások. Az országban 37 ilyen trombolízis (vérrögoldás) központ van.

Még többet olvashatsz a stroke okairól, megelőzéséről korábbi cikkünkben »

Forrás: MTI
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.03.22