Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? Mivel gyermekkorban a lázas, hurutos megbetegedések mindennaposak és szerencsére nagy részük otthon is kezelhető, ezért a gyógyszerelés általános szabályainak otthoni betartása alapvető fontosságú. Nézzük a legfontosabb szabályokat, és néhány mindennapos gyakorlati kérdést

Az orvos tájékoztat a gyógyszer adagolásáról
Ha az orvos gyermekének gyógyszert ír fel, pontosan tájékoztatja, hogy azt naponta hányszor, milyen dózisban kell beadnia. Természetesen fontos megbeszélniük azt is, hogy a felírt gyógyszer hogyan hat, esetleg milyen mellékhatások várhatók (lazább széklet, hányinger, étvágytalanság, stb.). A gyógyszereket a beteg gyermeknek az orvos által meghatározott ideig kell szedni, még akkor is, ha néhány nap után a gyermek már láztalan, jobban érzi magát, panaszmentes. Ugyanis a betegségtünetek olykor már a betegségből való teljes gyógyulás előtt is megszűnhetnek.

Beszéljünk a gyerekkel is a gyógyszerszedésről!
Ha a gyógyszereket - antibiotikumokat - rendszertelenül, vagy nem megfelelő mennyiségben veszik be, nem hatnak megfelelően, és fennáll annak a veszélye, hogy a betegség nem teljesen gyógyul meg, illetve kiújul. Kb.2-3 éves korú gyermekkel beszéljük meg, hogy a mielőbbi gyógyulás érdekében az orvosságot - amely leggyakrabban szirup, vagy oldat - szépen be kell venni, vagy a kúpot a popsiba be kell nyomni. Az ilyen korú kisdedek már megértik, hogy miről van szó, és értékelik, hogy bevonjuk őket is a kezelésbe.

Nyugtassuk meg a gyermeket!
Csecsemő-, kisdedkorban a fájdalomcsillapító, lázcsillapító gyógyszerek kúp formájában is rendelkezésre állnak. Különösen hányással járó megbetegedések kapcsán lázcsillapításra a kúp formájában is rendelkezésre álló készítményeket érdemes alkalmazni. Természetesen a nagyobb gyermek már tiltakozhat a kúp beadása ellen, de szép szóval, a gyermek által feltett „miértekre” türelmesen válaszolva a gyermek megnyugszik, elfogadja a kúpot. Általában a kis csecsemők, kisdedek számára felírt szirupok gyümölcsízesítésűek, kellemes ízűek.

A hatóanyag felszívódása
Iskoláskor környékén már gyakran írunk fel tablettákat, drazsékat, amelyet ebben a korban már sikerül bevenni. Amennyiben a gyógyszer (szirup, vagy tabletta) bevétele után a gyermek hány, de a bevétel óta kb. 1 óra eltelt, a gyógyszerhatóanyaga már felszívódott. Ha a gyógyszer beadása után közvetlenül jelentkezik hányás, ismételten próbáljuk meg beadni a gyógyszert, vagy beszéljük meg orvosunkkal milyen más gyógyszerelési lehetőséget tud ajánlani.

Hogyan adjuk be a gyógyszert?
A csecsemőknek, kisdedeknek a szirupokat adagolókanállal, vagy kiskanállal adjuk be. A gyermek félülő, vagy ülő helyzetet foglaljon el. A szirup beadása után adjunk néhány korty teát, vagy gyümölcspépet. A tápszerbe, a gyermek ételébe lehetőleg ne keverjük bele a szirupot, mivel a gyógyszerrel kapcsolatos averzióját a tápszerrel azonosíthatja. A gyógyszert ne tegyük nagyobb mennyiségű teába se, mivel a felhígulás következtében hatása csökkenhet.

Dr. Szabolcs Andrea
Forrás: Bethesda.hu


Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2014.08.15