Főoldal > Cikkek > Családi élet > 5 ok, amiért az unokáknak nagyon fontos a nagyszülőkhöz való kötődés

5 ok, amiért az unokáknak nagyon fontos a nagyszülőkhöz való kötődés

Szülőklapja képA legtöbben úgy vélik, a nagyszülők ahhoz értenek igazán, hogy miként kényeztessék el a kisunokáikat - ezt én is tapasztaltam. De ezen túlmutat az a tény, azáltal, hogy a nagyszülők helyet kapnak a gyermekem életében, mindennapjaiban, kölcsönösen hatással vannak egymásra.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-05-19
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Úgy nőttem fel, hogy a szüleimmel mindig erős, bensőséges kapcsolatom volt. De amikor belekezdtem a karrierépítésbe, férjhez mentem és saját családom lett, elég nagy kihívást jelentett számomra, hogy továbbra is minőségi időt töltsek el velük. Ám azzal, hogy gyermekem született és magam is anyává váltam, ismét sikerült közelebb kerülnöm a saját szüleimhez.

Nagyszerű érzés volt látni őket, ahogy a gyermekemet megpillantva hirtelen átalakultak az unokájukat feltétlen szerető nagyszülőkké. És még ennél nagyobb örömmel tölt el az a tudat, hogy tudom, a számomra legfontosabb emberek a gyermekem életében is fontos szerepet töltenek be.

A legtöbben úgy vélik, a nagyszülők ahhoz értenek igazán, hogy miként kényeztessék el a kisunokáikat - ezt én is tapasztaltam. De ezen túlmutat az a tény, azáltal, hogy a nagyszülők helyet kapnak a gyermekem életében, mindennapjaiban, kölcsönösen hatással vannak egymásra.

Dr. Lillian Carson, A nagyszülőség lényege: Így lehetsz hatással az unokáid életére című díjnyertes könyve azt állítja, a hatékony nagyszülők óriási hatással tudnak lenni az unokáikra. A nagyszülők egyebek közt átadják bölcsességüket, megosztják velünk értékrendszerüket, tapasztalataikat, különféle ismeretekre és a kultúra, a hagyományok tiszteletére tanítanak.

5 ok, amiért fontos, hogy gyermekeink a nagyszüleikkel szoros kapcsolatban nőjenek fel


1. A nagyszülők az élet fontos leckéire tanítanak
Tekintettel arra, hogy gazdag tudással és több évtizednyi tapasztalattal rendelkeznek, a nagyszülők általában sok történetet megosztanak a saját életükből. Ez lehet az egyik módja, hogy gyermekeink kapcsolódjanak a család múltjához és értékeljék, milyen más volt az élet régen. Ezáltal a gyerekeinknek is lehetősége nyílik arra, hogy többet megtudjanak a család történelméről és hagyományairól, ami megadja számukra a családi identitás erős érzését.

2. Szeretetteljes kötődés alakulhat ki a nagyszülők, a szülők és az unokák között
A nagyszülők számára az unokákkal való jó kapcsolat egyfajta beteljesülést és célt nyújt. Az, hogy képesek gondoskodni az unokáikról, értelmet ad az életüknek, éppen akkor, amikor azt érzik, hogy a társadalomban már nincs szüksége rájuk.
Azok a szülők, akik támogatják a nagyszülőket, még közelebb kerülnek egymáshoz. Ez megerősíti, sőt megújítja a kapcsolatot a szüleikkel, sőt, az egész rokonsággal is.
Gyermekeinknek pedig javára válik, hogy olyan felnőttek veszik őket körül, akik elhalmozzák őket szeretettel, gondoskodással és figyelemmel. Ez egyfajta biztonságérzetet ad nekik, hogy tudják, vannak emberek a szüleiken kívül is.

3. A családi konfliktusok idején a nagyszülők jelentik a fő vigaszforrást
Menedéket és vigaszt nyújtanak, amikor a szülők házasságukban nehézségek merülnek fel. Ezért fontos, hogy a nagyszülők maradjanak semlegesek, amennyire csak lehetséges és ne foglaljanak állást egyik fél mellett sem.  Az unokákat megnyugtatja az a biztonság, amit nyújtani tudnak, és ilyenkor a nagyszülők mintegy helyettesítőként működnek, mikor a konfliktusok és stressz miatt egyik szülő nem képes a gyermeknevelő szerepben helytállni.

4. A nagyszülők a legmegbízhatóbb és a legjobb támogatói a szülőknek
A szülők számára gyakran jelent kihívást, hogyan osszák be az időt a munkájuk és a családi kötelezettségek között. Ezért a nagyszülők fontos szerepet játszanak abban, hogy a szülők tudjanak priorizálni, hogy megtalálják az egyensúlyt a munka és a magánélet között. A nagyszülők segítségével a szülők kikapcsolódhatnak, hogy élvezzék a ”páridő” és az ”énidő” pillanatait és feltöltődjenek.

Természetesen ideális esetben nem a nagyszülő irányítja a családot - ezért aztán az elvárásokat, kéréseket nyíltan kell kommunikálni a nagyszülőkkel, hiszen fontos, hogy ők is azon irányelvek mentén neveljék az unokákat, amiket a szülők jónak tartanak, különösen akkor, ha rájuk bízzák a gyerekeket.

5. A gyerekeink érzik, hogy különlegesek és kényeztetik a nagyszülők
Valószínűleg sokan azt gondolják, a nagyszülők csak elkényeztetik, elrontják az unokákat - ami féligazság, de ez így van jól. A nagyszülőknek ugyanis, ellentétben a szülőkkel, már nem fő feladata a gyereknevelés, ők egyszerűen már csak élvezik és kiélvezik az unokákkal töltött időt, a felelősség nyomása nélkül. Épp ezért megengedhetik maguknak, hogy kényeztessék őket, osztatlan figyelmet és időt szánjanak rájuk, hogy ők jól érezzék magukat. A gyerekek szerint szórakoztató nagyival és papival lenni, mert kevesebb korlátozás van és enyhébbek a szabályok, ám ezzel semmi baj sincs.

Forrás: smartparenting.com

Címkék: unoka, unoka nagyszülő kapcsolat

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Így lehetsz csodálatos nagyszülő! 10 fontos dolog, amit tarts szem előtt, bármekkora is az unokád
Így lehetsz csodálatos nagyszülő! 10 fontos dolog, amit tarts szem előtt, bármekkora is az unokád

Nagyszülőnek lenni fantasztikus dolog, de ez nem csupán egy állapot, tenni kell érte. Jelen kell lenni az unokánk életében, hogy mi legyünk a bizalmasa, akihez bármikor fordulhat. Adunk néhány tippet, hogyan csináld.

tovább a cikkre
A titok, amit csak a nagyszülők ismernek: 5 ok, amiért sokkal jobb az unokákkal lenni, mint felnőtt társaságban
A titok, amit csak a nagyszülők ismernek: 5 ok, amiért sokkal jobb az unokákkal lenni, mint felnőtt társaságban

Fura dolgot lehet észrevenni a felnőtteken, amint megszületik az unokájuk. Hiába terveznek közös programot a barátaikkal, amint jön egy telefon, hogy látogatóba érkeznek a gyerekek, azonnal módosítják a terveinket, és inkább őket választják.

tovább a cikkre
4 életbölcsesség, amit nagyszülőként átadhatsz az unokádnak - Így lehet belőle jóravaló, megbízható ember
4 életbölcsesség, amit nagyszülőként átadhatsz az unokádnak - Így lehet belőle jóravaló, megbízható ember

A szülők állandóan rohannak, és sokszor elvesznek a mindennapokban, a nagyszülők azonban megtehetik, hogy lecsendesednek unokáikkal, és mesélős, sutyorgós, bölcselkedős délutánokat-estéket tartanak. Ezek azok a pillanatok, amikor átadhatnak egy keveset abból az élettapasztalatból, amit az elmúlt évtizedekben sikerült megszerezniük.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Étcsoki, tejcsoki, fehércsoki, nugát - Melyik a legjobb a gyereknek? Dietetikus válaszol tovább

5 egészséges és hűsítő turmix az unokáknak a kánikulában tovább

Mikortól ihat a baba tehéntejet? - A tehéntej bevezetése tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjigénylés menete: milyen dokumentumok szükségesek a nyugdíjigényléshez? Hogyan állapítják meg az összegét? Szakértő válaszol tovább

Özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj - Milyen ellátások igényelhetők az elhunyt családtagok után? Szakértő válaszol! tovább

Adategyezetési eljárás nyugdíj megállapításához: mire kell figyelned, ha 1960 és 1964 között születtél? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíj 2017 - Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat idén? Mire kell kiemelten figyelni a nyugdíjigény benyújtásakor? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Megvásárolható szolgálati idő nyugdíjhoz? - Mit tehetsz, ha tudod, hogy nem lesz meg a nyugdíjhoz szükséges ledolgozott szolgálati évek száma? tovább

Adategyeztetési eljárás nyugdíj megállapításához - Mi a menete? Mit tehetsz, ha kiderül, hogy egy korábbi munkáltatód nem fizetett nyugdíjjárulékot? tovább

Öregségi nyugdíj igénylése 2016 - Hogyan add be a kérelmet úgy, hogy azt gyorsan elbírálják? Hasznos tanácsok nyugdíj szakértőtől tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Mátéfi Ilona!!!

A tartósan beteg gyermek részére kiállított igazolását szíveskedjen a nyugdíj igényéhez csatolni mivel az igény- elbírálás egy összetett folyamat ezért a részletek alapos ismerete szükséges az állásfoglaláshoz.Amennyiben pontos választ szeretne kérem emailben szíveskedjen megkeresni.Köszönöm.

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Konyha
Nagyi receptek / Receptek ételallergiára, betegségekreEdd magad egészségesre

Egészség
Gyógynövénykereső / Gyógyfürdőkereső

Unoka
Unokám fejlődése / Baba receptek / Baba alvás kalkulátor / Baba hossz kalkulátor / Baba súly kalkulátor

Horoszkópok
Baba horoszkóp / Szülő horoszkóp

Nyereményjátékok

Fórum
Szakértők
Webáruház
Videótár
Programajánlók

rssRSS hírcsatorna

Ezt olvastad már? [x]
Felnőtt betegségek

Infarktus mellkasfájdalom nélkül - Milyen jelek utalhatnak még infarktusra? Miért veszélyes, ha kezeletlen marad? Kiket érint?

vissza vissza
Advertisement