9 hétköznapi dolog, ami férfiaknál inkontinenciát okozhat - Nem csak nők szenvednek vizelettartási zavarokkal!

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


9 hétköznapi dolog, ami férfiaknál inkontinenciát okozhat - Nem csak nők szenvednek vizelettartási zavarokkal! Az inkontinenciát elsősorban női betegségnek tekintik, ám nem elhanyagolható tény, hogy minden negyedik férfi élete folyamán előfordul, hogy zavar lép fel ebben a folyamatban. Hogyan ismerd fel, ha párod is ezzel a problémával küzd? Hogyan segíthetsz neki? Az inkontinenciát elsősorban női betegségnek tekintik, ám nem elhanyagolható tény, hogy minden negyedik férfi* élete folyamán előfordul, hogy zavar lép fel ebben a folyamatban.

Inkontinencia alatt többnyire a vizelet akaratlan elcseppenését, folyását értjük. Fontos megjegyezni, hogy az inkontinencia maga nem betegség, hanem állapot, kiváltó okát pedig több kategóriába sorolhatjuk. Sok esetben valamilyen mélyebben húzódó egészségügyi probléma áll a háttérben, melyeknek csak egy része köthető közvetlenül a vizeletkiválasztó szervek megbetegedéséhez, de teljesen hétköznapi dolgok is okozhatnak átmeneti inkontinenciát.

Mivel a gyakorisága ellenére a problémát a férfiak többnyire tabuként kezelik, érdemes neked odafigyelni a párodra és segíteni őt abban, hogy megszabadulhasson az inkontinenciától vagy könnyebben elviselje azt.

Az inkontinencia okai férfiaknál


Ha a párod a következő betegségekkel küzd, akkor nagyobb az esélye, hogy az inkontinencia is megkeseríti napjait. Milyen betegségek kapcsán készülj fel a problémára?

1. A vizeletkiválasztó és -elvezető szervek betegségei
Az okok nagyon gyakran a vizeletkiválasztó rendszer megbetegedésére utalnak - például húgyúti fertőzés, prosztatagyulladás, prosztata- vagy hólyagrák, prosztata-megnagyobbodás, vesegyulladás, vagy vesekő, mely szűkületet okoz. A férfiak jelentős része prosztataműtét mellékhatásaként, a hólyagnyak sérülése következtében válik inkontinenssé.

2. Az idegrendszert érintő és egyéb megbetegedések
Bizonyos betegségek, melyek az agyat vagy az idegrendszert érintik, szintén okozhatnak inkontinenciát. Ezek például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a demencia, a szklerózis multiplex vagy az agyvérzés, agydaganat. Ebben az esetben a vizelési ingert továbbító idegpálya sérült, ezért a betegben sokszor nem tudatosul, hogy üríteni lenne szükséges. Emellett az is előfordulhat, hogy a húgyhólyag vizeléskor nem ürül ki kellően, ezért keletkezik szivárgás. Bár nem idegrendszeri probléma, de a cukorbetegség is kiválthat inkontinenciát.

3. Hétköznapi okok
A különféle betegségeken felül egy sor mindennapi dolog is eredményezheti a vizelettartási problémákat a párodnál - különösen akkor, ha a kismedence izmai eleve gyengébbek vagy az évek során elgyengültek, ezáltal megnehezítve az akaratlagos vizeletvisszatartást.



Hétköznapi okok az inkontinencia mögött


A hétköznapi okok túlnyomó többsége azzal függ össze, amit a párod étel és ital gyanánt elfogyaszt. Mi minden okozhat a férfiaknál inkontinenciát, amire talán nem is gondolsz?

1. Alkohol, koffeintartalmú italok, szénsavas italok: a sör, a bor, a röviditalok és egyéb szeszek mind vízhatjó hatásúak, de ugyanígy a koffeintartalmú italok, mint a kávé vagy a kóla, illetve más szénsavas italok. Ezek az italok a hólyag gyors telítődését okozzák, és sürgető vizelési ingert váltanak ki.

2. Gyümölcsök, zöldségek: a különféle citrusfélék, mint a narancs és a grépfruit citrustartalmuknál fogva ingerelhetik a hólyag falát, a dinnye és a kígyóuborka pedig vízhajtó hatásúak.

3. Fűszerek, gyógynövények: A zöldfűszerek közül a petrezselyem, gyógynövények közül pedig a csalán, a kamilla, a nyírfalevél szintén vizelethajtók, ugyanakkor vizelettisztító hatással is bírnak. Ha vesehomok hajtására vagy húgyúti fertőtlenítésre folyasztják ezeket a gyógyteákat, akkor is fel kell készülni, hogy esetleg akkor is elcseppen a vizelet, amikor az ember nem akarja.

4. Bizonyos gyógyszerek: nyugtatók, altatók, néhány vérnyomáscsökkentő, szívgyógyszerek befolyásolhatják a hólyag szabályozását. Mások, például húgyhajtók, izomlazítók és antidepresszánsok szintén inkontinenciát okozhatnak. Arra is érdemes figyelned, hogy a párodnál történt-e gyógyszerváltás vagy adagolás-változás abban az időben, amikor jelentkezett a probléma - ebben az esetben érdemes beszélni a szakorvossal.

5. Fokozott folyadékbevitel: ha rövid időn belül nagy mennyiségű vizet vagy más folyadékot fogyaszt a párod, akkor a hólyagban tárolandó vizelet mennyisége is megnő, és ez kiválthat vizelet elcseppenést.

6. Túl kevés folyadék bevitele: Paradox módon a folyadékbevitel csökkentése sem oldja meg a problémát, ugyanis a besűrűsödött vizelet még inkább irritálja a hólyagfalat.

7. Székrekedés: az összegyűlt és nem távozó széklet nyomásnak teszi ki a húgyhólyagot.

8. Túlsúly: sajnos a súlytöbblet a vizeletvisszatartásra is rossz hatással van, a testen lévő plusz kilók miatt a has és a medencefenék izmai fokozott terhelésnek vannak kitéve, és ez inkontinenciához vezethet.

9. Dohányzás: ha a párod dohányzik, akkor bizonyára jellemző rá a dohányosok köhögése  - ez közvetett módon okoz inkontinenciát, mivel a sűrűn jelentkező, erős köhögés nyomást gyakorol a hólyagra. Dohányosok esetében a másik problémát az érrendszeri megbetegedések és az erre szedett vízhajtó hatású gyógyszerek okozzák, amelyek szintén fokozzák a szivárgás valószínűségét.

Hogyan segíts párodnak, hogy megszabaduljon az inkontinenciától?


Természetesen amennyiben betegség váltja ki az inkontinenciát, érdemes felkeresni egy szakorvost, aki tájékoztat a lehetőségekről. Ugyanakkor életmódbéli változtatásokkal sokat tehettek annak érdekében, hogy párod vizeletvisszatartási problémája mérséklődjön, vagy akár meg is szűnjön.

- Egészéges táplálkozás
Gondoskodj arról, hogy párod sok rostos táplálékot és elegendő folyadékot fogyasszon - utóbbiban domináljon az átlátszó leves, a víz. Egy felnőtt ember napi folyadékfogyasztása minimum 2-2,5 liter kell, hogy legyen - minél kevésbé telt a hólyag, annál nagyobb a fertőzés kialakulásának a veszélye is a pangó vizelet miatt. Az alkohol-, üdítő- és kávéfogyasztást pedig mérsékelni kell.

- Kontrollált testsúly
Sajnos idősebb korban sokan elhanyagolják a testüket, pedig a súlytöbblet számos egészségügyi problémát hoz magával. Ha sikerülne lefaragni a plusz kilókból, akkor nem csak a zsírtól, hanem az inkontinenciától is meg lehetne szabadulni. Támogasd a párod a fogyásban, az egészséges táplálkozás mellett sétáljatok minden nap fél órát, amivel megőrizhető a kondíció.

- Kevesebb stressz
Lelki okok szintén okozhatnak inkontinenciát - ösztönözd arra a párod, hogy a szabadidejében hódoljon a régi hobbijának, menjetek az unokákkal kirándulni, rázzátok le a gondokat. Együtt könnyebben megy majd, hiszen azt látja, hogy támogatod és mellette állsz akkor is, ha az ő feje most tele van bús gondolatokkal.

- Nagyobb komfortérzet kialakítása, életminőség javítása
Lelki problémákat maga az inkontinencia is kiválthat, hiszen az embernek egy idő után nincs kedve sehova elmenni és semmit sem csinálni, ha állandóan attól fél, hogy elcseppen a vizelet vagy nem talál időben vécét. Éppen ezért fontos, hogy beszerezz a párodnak olyan inkontinenciabetétet, amit kifejezetten férfiaknak fejlesztettek ki.

- Intimtorna - nem csak nőknek hasznos!
Bár igazi tabutémának számít, de intimtornára a férfiaknak is szüksége van! A gyakorlatok erősítik a hímvessző, a végbél, a prosztata és a gáti erek védelmét, ezenfelül fokozzák a vérkeringést, növelik a potenciát, szabályozzák a magömlést és még a székletürítést is megkönnyítik. A rendszeresen végzett intimtorna segíthet az inkontinencia tüneteinek enyhítésében, ha pedig valaki időben kezdi el, akkor megelőzés céljából is hatékony.

További információ a helyzetura.hu oldalon »

*egy 2012-es nemzetközi felmérés alapján, amelyben 40 éven felüli férfiak vettek részt az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban és Mexikóban.

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.11.21