Gesztenyés sütirecept - 3 ellenállhatatlan gesztenyés sütemény ünnepi alkalmakra

Nagyszülők Lapja

Ünnepi receptek

Nagyszülők Lapja


Gesztenyés sütirecept - 3 ellenállhatatlan gesztenyés sütemény ünnepi alkalmakra Csokoládémázas gesztenye alagút, tejszínhabos gesztenye szelet, porcukorral hintett gesztenyés kifli… Kipróbáltad már valamelyiket? Még nem? Itt az ideje! Hangolódva az ünnepekre 3 isteni finom süteményreceptet ajánlunk - közös bennük a gesztenye. A gesztenyés sütik leginkább a téli sütemények és az ünnepi desszertek műfajába tartoznak - de mivel gesztenyemasszát az év bármely napján lehet kapni, a lenti receptek jóformán bármilyen más családi alkalomra is el lehet készíteni.

Három jól bevált gesztenyés süteményreceptet ajánlunk, aminek az elkészítésébe az is bátran belevághat, aki még csak kezdőnek számít süteménysütés terén.

1. Csokoládémázas gesztenye alagút


Hozzávalók 1 rúd (10 szelet) elkészítéséhez:

Piskóta:
4db tojás
8 dkg cukor     
8 dkg liszt  
1dkg kakaó      

Gesztenyekéreg töltelék és csokimáz                
40 dkg gesztenyemassza    
0,1 dl rum
2 dkg porcukor

1 dkg zselatin
0,6 dl víz
1 dkg porcukor
1dkg vaníliás cukor    
3 dl tejszínhab  

0,1 cl étolaj                   
10 dkg étcsokoládé          

Piskóta elkészítése a gesztenye alagúthoz
A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan összekeverjük a sárgájával, majd lazán hozzáadjuk a kakaós lisztet úgy, hogy ne törjön össze a tojáshab. Sütőpapírra felkenjük a piskótamasszát nem túl vastagra. A piskótaalap mérete körülbelül az őzgerinc forma tetejével egyezzen meg.
Előmelegített sütőben 200 fokon 5-6 percig sütjük.

Gesztenyekéreg elkészítése a gesztenye alagúthoz
A gesztenyemasszát a rummal és a porcukorral összekeverjük és formázhatóvá gyúrjuk. Az őzgerincformánk belső ívét celofánnal kibéleljük, mert erre oszlatjuk el a beízesített gesztenyemasszát.

Töltelék elkészítése a gesztenye alagúthoz
A zselatint beáztatjuk hideg vízbe, és miután megduzzadt, felmelegítjük, majd
kéz melegre (!) visszahűtjük. A langyos zselatint a cukorral és a vaníliás cukorral óvatosan a felvert tejszínhabhoz csorgatjuk. Az így kapott krémet a gesztenyekéregre rétegezzük, majd a piskótával lezárjuk. Alapos hűtés vagy fagyasztás után a formából kiborítjuk és a celofánt is eltávolítjuk. Az összetört, majd vízfürdőn az olajjal együtt megolvasztott csokoládéval (csokimáz) bevonjuk. Dermedés után forró vizes késsel szeleteljük.

2. Tejszínhabos gesztenyeszelet




Hozzávalók a tésztához:
6 egész tojás,
6 kanál cukor
5 dkg áttört gesztenye
10 dkg liszt .

Hozzávalók a töltelékhez:
60 dkg kész gesztenyemassza (cukrozott, rumos)
1 csomag vaníliás cukor
1 l tejszín - hozzá esetleg 2 csomag habfixáló
2 evőkanál barack lekvár
1 evőkanál rum

Nagyon könnyű piskóta alapot készítünk, amit egy kisebb méretű tepsiben sütünk meg.

Töltelék elkészítése gesztenyeszelethez
A gesztenyemassza 2/3 részét krumplinyomón áttörjük. A tejszínből a vaníliás cukorral kemény habot verünk (ha biztosra szeretnénk menni, akkor habfixálót is adhatunk hozzá). A felvert hab egyik felét a gesztenyemassza 2/3-ad részével nagyon óvatosan összekeverjük.

A piskóta lapot 2 részre vágjuk. Az egyik lapot finom mozdulatokkal megkenjük a tejszínhabos gesztenyekrémmel, ráhelyezzük a másik piskótalapot (nem nyomkodjuk, nem lapogatjuk), amit vékonyan megkenünk a lekvár és rum keverékével, valamint a megmaradt tejszínhabbal - erre reszeljük rá a szintén megmaradt gesztenyét (a gesztenyemassza 1/3-át).


3. Gesztenyés kifli


Hozzávalók:
1 csomag mirelit félkész élesztős tészta
25 dkg cukrozott rumos gesztenyemassza
Ízlés szerinti mennyiségben ribizli lekvár (ez lehet szeder vagy barack lekvár is)

Gesztenyés kifli elkészítése
A kész tésztát a csomagolásból kivéve kitekerjük, majd három egyenlő csíkra vágjuk fel, és egyenlő szárú háromszögekre szabjuk.
A gesztenyét jól eldolgozzuk a lekvárral és minden háromszög alapjára
teszünk egy teáskanálnyit. Föltekerjük úgy, hogy közben kiflit formázunk a háromszögekből.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgájával megkenjük a kiflik tetejét, hogy szép barnára süljenek, és 190 fokos sütőben körülbelül fél órán át sütjük.

Fotók: www.tastespotting.com, www.the36thavenue.com

Nagyszülők Lapja

Ünnepi receptek

Nagyszülők Lapja


2016.03.24