Kint marad a medve vagy visszabújik a barlangjába? Február 2-án kiderül, meddig tart még a tél - a néphagyomány szerint

Nagyszülők Lapja

Ünnepek

Nagyszülők Lapja


Kint marad a medve vagy visszabújik a barlangjába? Február 2-án kiderül, meddig tart még a tél - a néphagyomány szerint Miért pont február 2-án nézzük, hogy a medve kint marad, vagy visszamegy a barlangjába? Mikor számíthatunk hosszú télre, és mikor érkezik korán a tavasz? Miért pont február 2-án nézzük, hogy a medve kint marad, vagy visszamegy a barlangjába? Mikor számíthatunk hosszú télre, és mikor érkezik korán a tavasz?

A világ sok kultúrájára volt jellemző a múltban, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az eljövendő időjárásra következtetni. Ezek az állatjóslások a szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra is épültek.

Két állatos hagyomány február 2-án
Február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez - amelyet régen tavaszkezdő napként is emlegettek - két különböző, állathoz kötődő időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kapcsolódik.

Az egyik szerint: "Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap", vagyis ha szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél.



Vajon milyen időjárást jósolnak idén a macik?
Ugyanilyen következtetésre jutottak azok is, akik barna medvékhez kötötték megfigyelésüket: ha meglátja árnyékát, visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha borús időre, csikorgó télre ébred, úgy a mancsaival kitörli az álmot a szemeiből és elindul táplálék után, ami azt jelenti, hogy hamarosan vége a télnek, s közeleg a tavasz.

A barna medvék egyébként - a közvélekedéssel ellentétben - a természetben nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt  tartanak a fagyos időszakban földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban.

Medveles az állatkertekben és vadasparkokban
2019-ben is több vadasparkban tartanak medvelest - a Budakeszi Vadasparkban Romulusz és Tibor medvét lesheti majd árgus szemmel a közönség. A Pécsi  Állatkert látogatói pedig Nikolájra figyelhetnek február 2-án. Hova viheted még el a gyermekedet, unokádat február első napjaiban?

Nézd meg ezt a cikkünket is:
Macis programok 2019 - Medveles, medve napok és más állatos program az állatkertekben február 1-3-ig »

Forrás: MTI
Fotó: Zoo Szeged

Nagyszülők Lapja

Ünnepek

Nagyszülők Lapja


2017.02.01