Időskorúak járadéka

Nagyszülők Lapja

Szociális ügyek, juttatások

Nagyszülők Lapja


Időskorúak járadéka Kinek lehet az időskorúak járadékát megállapítani? Melyek az időskorúak járadékának kizáró okai? Kinek állapítható meg az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság? Kinek nyújtható önkormányzati segély? Az időskorúak járadéka azon idős személyek részére biztosít ellátást, akik szolgálati idő hiányában a nyugdíjkorhatáruk betöltése után saját jogú nyugellátásra nem jogosultak, illetve alacsony összegű ellátással rendelkeznek.

1993. évi III. törvény

Ki állapítja meg az időskorúak járadékát?
A lakóhely szerint illetékes járási hivatal.
 
Kinek lehet az időskorúak járadékát megállapítani?
Annak a személynek, aki
-    a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött személynek, akinek saját és vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján számított egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80%-át (22.800,- Ft)
-    az egyedülálló, a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött, de 75 évesnél fiatalabb személynek, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 95%-át (27.075,- Ft)
-    az egyedülálló, 75. életévét betöltött személynek, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át (37.050,- Ft)
Összege:
-    a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80%-a (22.800,- Ft)
-    az egyedülálló, a reá irányadó nyugdíj-korhatárt betöltött, de 75 évesnél fiatalabb személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 95%-a (27.075,- Ft)
-    az egyedülálló, 75. életévét betöltött személy estén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-a (37.050,- Ft)
A jövedelemmel rendelkező jogosult esetén a járadék összege a fenti összegek és a jogosult havi jövedelmének különbözete

Mely esetben nem állapítható meg a járadék?
Nem állapítható meg a járadék, illetve a folyósítást meg kell szüntetni,
-    előzetes letartóztatásban van, elzárás, illetőleg szabadságvesztés büntetését tölti;
-    3 hónapot meghaladó időtartamban külföldön tartózkodik;
-    a határ menti ingázó munkavállalókat kivéve, akinek tartózkodási joga megszűnt vagy tartózkodási jogának gyakorlásával felhagyott.

A hajléktalan személy részére megállapított időskorúak járadéka esetén a határozat egy példányát megküldik a IX. kerületi járási hivatal részére.
A IX. kerületi járási hivatal gondoskodik az időskorúak járadékának a hajléktalan személy által meghatározott, határozatban foglalt címre történő folyósításáról.

Ha a hajléktalan személy az időskorúak járadékát három hónapon keresztül nem veszi át, a támogatás folyósítását szüneteltetik.

Frissítve a Nagyszülők Lapján: 2015.03.02.
Forrás: csaladitudakozo.kormany.hu
Fotó: Internet

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA>>

Nagyszülők Lapja

Szociális ügyek, juttatások

Nagyszülők Lapja


2015.01.01