Könnyebben juthatnak támogatáshoz a megváltozott munkaképességűek

Nagyszülők Lapja

Szociális ügyek, juttatások

Nagyszülők Lapja


Könnyebben juthatnak támogatáshoz a megváltozott munkaképességűek

Elfogadta a parlament hétfőn azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján könnyebben juthatnak támogatáshoz a megváltozott munkaképességűek.

Kormánypárti képviselők javaslatát 285 igen szavazattal, 40 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

Megváltozott a biztosítási idő szükségessége
Az eddigi szabályok 5 év alatt 1095 nap - vagyis 3 év - biztosítási idő meglétét írták elő az ellátás odaítéléséhez. Az indoklás szerint azonban a 45 és 60 év közöttieknél sokan egészségi állapotuk miatt az elmúlt öt évben nem tudtak dolgozni. Ezért kiegészítették a szabályozást, így 10 éven belül 2055 nap, vagy 15 évben belül 3650 nap - azaz tíz év - biztosítási idő megléte esetén is jár támogatás.

Jutalom miatt nem fog megszűnni a rokkantsági ellátás
A változtatás értelmében, akkor válik valaki jogosulatlanná a rokkantsági ellátásra, ha keresőtevékenységből származó jövedelme három egymást követő hónapban meghaladja a minimálbér másfélszeresét, vagyis a jövőben egyszeri jutalmak miatt nem fog megszűnni a jogosultság.
 
Kibővül a bértámogatott foglalkoztatás
A módosítás kimondja, hogy megváltozott munkaképességűnek kell tekinteni azt a munkavállalót is, aki rehabilitációs járadékban részesül. Mivel ez kifutó ellátás, az érintettek részesülhetnek a támogatott foglalkoztatásban. Az előterjesztés azt is általánossá teszi, hogy a fogyatékossági támogatásban részesülők is részt vehetnek támogatott foglalkoztatásban.
 
Nyilvántartás a megváltozott munkaképességűekről, az akkreditált munkaadókról és a betöltetlen állásokról
A jogszabályba egy módosítással az is bekerült, hogy a rehabilitációs hatóság nyilvántartást vezet a rehabilitációs ellátásban, vagy rehabilitációs járadékban részesülő megváltozott munkaképességűekről, az akkreditált munkaadókról és a megváltozott munkaképességűek számára felajánlott betöltetlen álláshelyeikről.
    
A törvény január 1-jén lép hatályba.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI

Nagyszülők Lapja

Szociális ügyek, juttatások

Nagyszülők Lapja


2014.09.18