6 dolog, amit csak kevesen tudnak az illatvilág fejlődéséről

Nagyszülők Lapja

Szépség

Nagyszülők Lapja


6 dolog, amit csak kevesen tudnak az illatvilág fejlődéséről Lassan közeledik a karácsony, és azzal együtt a nagy vásárlási láz. Generációk óta a nők kedvenc ajándéka a parfüm. Manapság már férfiaknak is szívesen ajándékozunk egy-egy különleges illatot. Mindenkinek megvan a személyiségéhez passzoló illatkombináció, csak meg kell találnia. Lehet az édes, fűszeres vagy valami extrém is, a tervezők számtalan terméket állítottak már elő.

Vannak exkluzívabbak, amelyeket csak drága sétálóutcák üzleteiben kaphatunk meg, például a Neroli Luxus Parfüméria az V. kerületben, vagy a MADISON Perfume Gallery az Andrássy úton. Vannak olyanok, amelyek internetes rendeléssel hozzáférhetők, ilyen például az Avon katalógus, ami szinte bárkinek elérhető termékpalettával rendelkezik.

Akár még illatmintákat is lehet rendelni, hogy kipróbáljuk magunkon az adott parfümöt. Azonban vigyázzunk, szaglószervünk korlátozott számban képes különbséget tenni a beszippantott illatok közt - ezért is szoktak kávét szagolni összehasonlításkor. Az Avon katalógusban könnyedén keresgélhetünk a parfümök között.

De mielőtt belemerülünk a keresgélésbe, nézzük meg, honnan is ered ez az egész mizéria.

Az első illatok
A parfüm története egészen az ókorig nyúlik vissza. Már az ókori Mezopotámiában is készítettek parfümöket. Az első írásos emlék "a két folyó közéből" származik, egy kőtáblán található jelenet formájában. Ezen egy nő látható, aki illatszert készít. Ez a lelet közel 4000 éves. A tábla szerint a kezdetleges parfümöt úgy állították elő, hogy az illat összetevőit elégették, majd a keletkezett füstön egészen egyszerűen átsétáltak.

Bár már nagyon távol vagyunk ettől az eljárástól, de a parfüm név máig őrzi emlékét. Ugyanis a parfüm szó a latin "per funum" kifejezésből származik, ami azt jelenti, hogy "a füstön át".



Rómaiak és görögök
Az ókori Rómában és Görögországban is ugrásszerű fejlődésnek indult a parfümkészítés, mert rájöttek, hogyan tudják eltárolni az illatokat. Még mindig égetéssel csalogatták ki az esszenciákat, viszont ezeket lepárlással folyékonnyá tették, és edényekben eltárolták. Ezek olaj alapú parfümök voltak, legtöbbször liliomból, rózsából, mandulából készültek, de már ekkor nagyon népszerű volt a levendula varázslatos illata is.

Ha szeretnénk magunknak valami különlegeset, készíthetünk mi magunk is levendulaolajat, mint a rómaiak.

Ebben a korban a mai ember számára elképzelhetetlenül túlzó módon használták fel az illatokat. Illatos, olajos vízben fürödtek, a hajukat, testüket, ruháikat is külön illatfelhővel látták el. Furcsa módon még a szekereiket, lovaikat, lószerszámaikat is illatosították.

A bódító Egyiptomtól a desztillációig
Hérodotosz görög történetírónak hála, pontos ismereteink vannak az egyiptomiak parfümözési szokásairól. Ők elsősorban a tömjén és a mirha nehéz illatát részesítették előnyben. A parfümkészítők köztiszteletben álló személyek voltak az ókori Egyiptomban, úgy tartották, az istenekkel foglalkoznak. Egyes illatokat egyenesen Ré napisten verejtékének hívtak.

Innen most átrepülünk a közel keletre és az arab világba, ahol a parfümök történetének következő lépcsője található. Ugyanis fennmaradt egy részletes írásos emlék 900-ból a parfümkészítés menetéről. A könyvben több száz illatkombináció és gyógyvíz elkészítési módja kapott helyet.

A ma is használt eljárási módot, azaz a desztillációt Perzsiában találták fel. Avicenna perzsa orvos nevéhez fűződik a felfedezés. Innen jutott el Európába a módszer, a kereszteseknek köszönhetően.



A sötét középkor és a "Magyarvíz"
A középkorban volt némi visszalépés a parfümöket illetően, mert az inkvizíció az alkímia és a boszorkányság sötét tanának bélyegezte. Az előkelőségeknek titokban kellett illatosítaniuk magukat, a legnagyobb óvintézkedések közepette vettek illatos fürdőket.

Azonban ezekben a vészterhes időkben is voltak kiváltságosok, akik megengedhették a parfümöt maguknak, de nem kisebb méltóságnak, mint királynénak kellett ehhez lenni.

A 14. századból ered a mai napig Magyarvíz névre hallgató illat, Károly Róbert magyar király feleségének, Erzsébet királynénak készítették el először. Az eredeti receptje sajnos nem maradt fenn, azt viszont tudjuk, hogy illatos olajokat alkohollal kevertek össze. Ez volt az első alkohol alapú parfüm.

Az Eau de Cologne-tól Miss Dior-ig
Biztosan észrevettük már a mai parfümök üvegcséin is az "Eau de Cologne" feliratot. Az "1709" Kölnben Johann Maria Farina által megalapított parfümmárka volt. I. Napóleon nagy rajongója volt a márkának, a legendák szerint havonta 50 üveggel rendelt belőle.

Egy kis érdekesség: 1925-ben a Molinard francia parfümház megalkotta a Harbanita nevű illatot, ami a cigaretta szagát utánozta. Imádták azok a nők, akik szerettek volna a "rosszlány" imidzsben tetszelegni.

Az 1900-as évek elején Jean Carles megalkotta a világhírű Miss Dior parfümöt, és ezzel megindult a híres illatok máig tartó szárnyalása. Hihetetlen, de igaz, hogy Jean Carles egy olyan betegségben szenvedett, aminek következtében semmilyen illatot és szagot nem tudott érzékelni.



Coco Chanel
A nők világát megújító Coco Chanel 1921-ben megkereste Ernest Beaux francia kémikust, hogy alkosson egy olyan női parfümöt, "aminek női illata van". Ez lett a világ első mesterségen előállított illatkombinációja, ami a No.5 nevet kapta. Illatát az északi sarkkörön túli világ ihlette, és több mint 800 összetevőből áll össze ezzé a csodás eleggyé.

Gyorsan világhírűvé vált, részben köszönhetően Marilyn Monroe-nak, akitől egyszer egy interjúban azt kérdezték, mit visel az ágyban, mire ő azt a pikáns választ adta, hogy "Csupán pár csepp Chanel No.5-ot". Innen indult a szárnyalás és mindmáig tart. Mai napig az egyik legnépszerűbb parfüm a világon.

Ám azóta rengeteg világhírű parfümmárka született, úgy mint a Gucci, Yves Saint Laurent, Hugo Boss, és még sokáig lehetne sorolni. Óriási választékban találhatunk ezekből a Müller üzleteiben, találjuk meg a személyiségünkhöz legjobban passzoló illatot!



Láthatjuk, hogy az illatok minden korban fontosak voltak az embereknek, nem is csoda, hiszen annyira el tudnak bódítani, segítenek ellazulni, emlékeket idéznek fel és boldogsággal töltenek el.

[Támogatott tartalom]

Nagyszülők Lapja

Szépség

Nagyszülők Lapja


2020.11.09