Mi a hosszú, boldog párkapcsolat titka? Egy 83 éve házasságban élő pár így válaszolt a kérdésre

Nagyszülők Lapja

Párkapcsolat

Nagyszülők Lapja


Mi a hosszú, boldog párkapcsolat titka? Egy 83 éve házasságban élő pár így válaszolt a kérdésre Hogy mi a hosszú, boldog párkapcsolat titka? Ki tudná ezt jobban, mint az a házaspár, aki nem kevesebb, mint 83 éve él együtt. Ann és John Betarnak öt gyermeke, 14 unokája és 16 dédunokája van - a titok pedig szerintük három fontos dologban rejlik. Hogy mi a hosszú, boldog párkapcsolat titka? Ki tudná ezt jobban, mint az a házaspár, aki nem kevesebb, mint 83 éve él együtt.

A most 104 éves John Betar Szíriából menekült az Egyesült Államokba az első világháború idején. Connecticutban telepedett le, és hamarosan bele is szeretett a csinos szomszéd lányba, Annbe, akit gyakran elkísért az iskolába. Ann édesapja azonban nem nézte jó szemmel a bimbózó románcot - ő ugyanis lányát egy sokkal idősebb férfihoz szerette volna hozzáadni. Amikor ez világossá vált a szerelmesek számára, elszöktek és titokban összeházasodtak.



John akkor volt 21, Ann pedig 17 - szerelmük pedig kiállta az évtizedek próbáját. Immáron 83 éve házasok, az Egyesült Államokban ők számítanak a leghosszabb ideje házasságban élő párnak, házasságuk ideje alatt 5 gyermekük, 14 unokájuk és 16 dédunokájuk született.

Hogy szerintük mi a hosszú, boldog házasság titka? Egyebek közt ezt a három dolgot emelték ki nemrég egy, a Yahoo Newsnak adott interjúban.

A hosszú, boldog párkapcsolat 3 titka


1. Szánj arra időt, hogy megérts a másikat!
Ahelyett, hogy csak bólogatsz és igazából nem is figyelsz arra, amit a párod közölni próbál, igyekezz együttérezni vele és megvizsgálni a felmerült problémát vagy az adott helyzetet az ő szemszögéből is. Meg kell értened, hogy mi az, ami a párod motiválja és mi az, ami frusztrálttá teszi. A megértés sokkal több annál, mintsem hogy annyit mondj: "Oké, értem." Ha szeretsz valakit, akkor szeresd őt mindenestül és próbáld belehelyezni magad egy kicsit az ő helyébe, hogy érezd, min megy át. Nyíltság, sok beszélgetés és az egymásra szánt minőségi idő sokkal becsesebb, mint bármi más egy házasságban.

2. Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!
Sok pár nem igazán tudja, miként hozza szóba a pénzügyeket vagy a takarékoskodást egymás között. Néhányan többet költenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak, és az sem véletlen, hogy sokszor pont az anyagi problémák miatt kerül sor a válásra. John és Ann mindenkinek azt ajánlja, ésszel bánjanak a pénzzel és ne költekezzenek feleslegesen.
Természetesen a párok többségénél vannak anyagilag szűkös időszakok, amikor az ember úgy érzi, meg kell küzdenie minden egyes fillérért, de ilyenkor sem szabad feladni. Inkább meg kell beszélni a nehézségeket és hogy mi lehet a lehető legoptimálisabb megoldás abban a helyzetben. A problémák közös megoldása csak közelebb fog vinni benneteket egymáshoz

3. Mindig érts egyet a feleségeddel!
Bár John ezt féligmeddig viccnek szánta, van benne igazság - ahogy kutatások kimutatták, ha a feleség boldog a házasságban, akkor az pozitívan kihat a párkapcsolatra is.
Komolyra fordítva a szót ez nem azt jelenti, hogy mindennel érts egyet, csak hogy a vitát hamarabb lezárd - ám ha egy vita során a párod érveit is figyelmesen meghallgatod és - ha meg nem is érted, de  - elfogadod, akkor minden szépen a helyére kerülhet.

Fotó: Yahoo News

Nagyszülők Lapja

Párkapcsolat

Nagyszülők Lapja


2016.02.16