Medvehagyma-szezon 2019: Medvehagymát szednél a hétvégén? 4 dolog, amire figyelj oda, figyelmeztet a Nébih

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Medvehagyma-szezon 2019: Medvehagymát szednél a hétvégén? 4 dolog, amire figyelj oda, figyelmeztet a Nébih A medvehagymának sokféle jótékony hatása van, fogyasztása kedvező többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre. A vadfokhagymaként is ismert növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Elérkezett a medvehagyma-szezon! Vajon mire kell odafigyelni, ha nekiindulsz az erdőnek és te magad szeded le a medvehagymát? A Nébih összegyűjtötte.

A medvehagymának sokféle jótékony hatása van, fogyasztása kedvező többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre. A vadfokhagymaként is ismert növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik.

A medvehagymaszedés szabályai - ezekre figyelj oda


1. Saját fogyasztásra naponta legfeljebb 2 kiló medvehagymát szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.

Az érdeklődők az érintett területet kezelő erdőgazdaságtól, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóságtól kérhetnek hiteles információt, valamint a Nébih interaktív erdőtérképén is tájékozódhatnak az egyes erdőterületek besorolásáról.



2. A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterület esetén a tulajdonos, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki.

Kereskedelmi forgalomba hozatalnál fel kell tüntetni a címkén a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot.

3. Egészséged megóvása érdekében ne vásárolj alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket.

4. A szedést tanácsos a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

Ez is érdekelhet!
Medvehagymás receptek, amiket az unokád is imádni fog »


Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2019.03.20