Madáretetés kisokos - Ezért ne etesd a vízi madarakat, és ne tanítsd erre a gyereket se! Mit adhatsz az énekesmadaraknak?

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Madáretetés kisokos - Ezért ne etesd a vízi madarakat, és ne tanítsd erre a gyereket se! Mit adhatsz az énekesmadaraknak? Az első fagyok beköszöntével veszi kezdetét az énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe. Az énekesmadár-etetési időszak a fagyok tavaszi megszűnéséig tart. Mire figyeljünk oda? Mit adjunk nekik enni, inni? Hamarosan, az első fagyok beköszöntével veszi kezdetét a 128. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe. - Áll az MTI 2017. november 7-i közleményében.

Az énekesmadár-etetési időszak az őszi első fagyoktól azok tavaszi megszűnéséig tart, november második felétől márciusig.

Kezdődik az országos énekesmadár-etetési szezon


Éhes, finom falatokra vágyó madárkákkal mindenhol találkozhatunk
A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és az emeletes házak ablakaiban, erkélyein is - olvasható a Magyar Madártani Egyesület (MME) közleményében. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.

Mivel etessük az énekesmadarakat?
Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy az énekesmadaraknak adható téli madáreleségek négy nagy csoportba sorolhatók:
  • napraforgó, amibe apró szemű kölest is lehet keverni
  • állati zsiradék (például cinkegolyó, háj, faggyú, kifőzéssel sótlanított szalonna)
  • alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva)
  • az ivó- és fürdővíz kihelyezése is fontos, a befagyott itatókban pedig szükség van a naponkénti vízcserére.
Adható a madaraknak ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek - ezeket elsősorban a rigók és rovarevők fogyasztják.

Olvasd el ezt is!
Ha szeretnétek a gyerekekkel gondoskodni a madárkákról, mutatunk 19 egyszerű, de látványos madáretetőt, melyet otthon is elkészíthettek »

Mivel tilos etetni a madarakat?
A Magyar Madártani Egyesület kifejezetten hangsúlyozza, hogy soha ne adjunk se az énekesmadaraknak az etetőben, se a vízimadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, péksüteményt (popcornt, chipset, és hasonló emberi fogyasztásra is csak minimálisan javallott táplálékot), mert ez káros, sőt, kimondottan veszélyes számukra!

Elvileg a csak alkalmilag, kis mennyiségben és azonnal elfogyasztott (tehát még nem erjedt, nem penészes) kenyérfélék fogyasztása, például amit a buszmegálló verebei felcsipegetnek, nem ártalmas a madarakra. Ám az etetőben napokig, hetekig is elfogyasztatlanul maradó kenyérfélék erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatja.

Ne etesd a vízi madarakat, mert rosszal teszel nekik!


Figyelem! Ami jó az énekesmadárnak, halálos lehet a vízi madaraknak
Az énekes madarak téli etetésével szemben a vízi madaraknál a felesleges etetés tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és pusztítja el az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek.

Miért ne etesd a vízi madarakat, különösen kenyérrel?
A vízi madarakat nem kell, sőt, nem is szabadna etetni! Esetükben a - főként egyoldalúan kenyérrel való - táplálás csak megbetegíti a madarakat, például kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozhatja.
Továbbá
- növeli a zsúfoltságot
- elősegíti a fertőző betegségek terjedését, ami különösen a madárinfluenza kapcsán jelent óriási kockázatot
- növeli a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt.

Mint a honlapjukon közzétett felhívásban hangsúlyozzák: "Mit szólnának a szülők, nagyszülők, pedagógusok, ha a járókelők "szeretet" címén csokit, chipset, popcornt adnának az udvaron, a játszótéren játszadozó ovisoknak, kisgyerekeknek? Ők ugyanúgy kiszolgáltatottak a felnőtteknek, mint a vízimadarak az embereknek. Meg kellene értenünk, hogy a vadon élő állatoknak nem a "szeretetünkre", hanem értő, a saját szabályaik szerint élni hagyó, szemlélődő tiszteletünkre van, lenne szükségük!"

- Éppen ezért a vízimadarak esetében a SOHA, SEHOL, SEMMIVEL NE ETESSÜK őket alapelv betartása jelenti az egyedül helyes magatartást - írják.

Forrás: MTI, Magyar Madártani Intézet
Fotó: Pixabay, Freepik/yavorandriy

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2017.11.10