Hogyan termessz paradicsomot egyszerűen a balkonon vagy kis helyen? Kertész tippjei

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Hogyan termessz paradicsomot egyszerűen a balkonon vagy kis helyen? Kertész tippjei Paradicsom termesztése balkonon? Miért ne? Megyeri Szabolcs kertész elmagyarázza, hogy milyen könnyen termeszthető balkonládában a nyár nagy kedvence: a paradicsom, miközben néhány tippet ad a megfelelő balkonláda kiválasztásához. A balkonkertészet egyik fontos kulcsa a balkonláda lehet, amit a városi ember nem, vagy csak kevésbé ismer. Megyeri Szabolcs, a népszerű kertészblogger elmagyarázza, hogy milyen egyszerűen termeszthető akár emeleti balkonon is paradicsom, és miért praktikus megoldás a balkonláda.

Öntöző láda - feledékeny panelgazdák helyett gondoskodik a növények locsolásáról
A balkonláda lehet egyszerű hosszúkás virágláda, amiből a tavalyról maradt muskátlimaradványokat kilakoltatjuk, és átadjuk a helyet egy paradicsompalántának. Vásárolhatunk új edényt is, kisebbet, nagyobbat, vagy például önöntöző ládát, ami a feledékeny panelgazdák helyett gondoskodik a megfelelő vízellátásról.

Aki pedig igazán nem akar sokat bíbelődni, csak szeretne egy saját termesztésű salátát enni, közvetlenül a termőföld zsákjába is vethet, igaz ez a megoldás a betakarítással együtt a termő közeget is lenullázza, hacsak nem teszi át a gazda a földet egy ládába utána. De ha átteszi, akkor elsőre is áttehette volna, szóval a zsákos megoldás jellemzően egy szezont ér meg, ami igazából pazarlás, a földet tekintve.


Balkonláda lustáknak

Legcélszerűbb a cserépből vagy fából készült balkonládát használni
A ládák anyaga is sokféle lehet, a fém nem annyira ajánlott, nem is nagyon elterjedt, a műanyag annál inkább, a legjobb viszont a cserépből vagy a fából készült alkalmatosság.

Amennyiben úgy döntünk, hogy a balkonkertészkedést nem csak szőrmentén kívánjuk végezni, megpróbálkozhatunk saját láda készítésével is, ennek több előnye van. Egyrészt a kreatív alkotómunka mindig öröm, így maga az elkészítés is kiváló szórakozás lehet, persze ebben az esetben férfikézre is szüksége lehet a gazdasszonyoknak. Másrészt egy sajátkezűleg barkácsolt ültetőláda a megfelelő méretben és módon elkészítve évekre, akár egy évtizedre is leveszi a vállunkról a vonatkozó gondokat, vagyis tartós megoldásról beszélünk, ráadásul a nagyobb méretű edényekben a földet is jóval ritkábban kell cserélni.


Öntözőláda feledékeny gazdágnak

Paradicsom - hogyan lehet termeszteni balkonon, ültető ládában? (videó)
Ha tehát a teraszra, erkélyre egy nagyobb, több szezonon átívelő ültetőládát szeretnének, mindenképpen indítsák el az alábbi rövid videót, melyben kollegám, Bálint Károly kertépítő mutat be egy igen ízléses, praktikus, és tetszetős megoldást, melyet viszonylag egyszerűen, bárhol beszerezhető faanyagokból össze lehet állítani.




Kapcsolódó cikkünk: Miért fogyassz rendszeresen paradicsomot? Kattints ide és olvasd el »

Kép és szöveg a szerző engedélyével.
Eredeti cikk és fotó: Megyeri Szabolcs blogja / kertesz.blog.hu

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2017.04.28